NIJE BILO OPASNOSTI

Član Uprave Krškog: Sigurnosni sustavi zaustavili su rad nuklearke, nije bilo oštećenja

Naglasio je da nije prijetila nuklearna katastrofa, te je elektrana projektirana da izdrži potrese čak do 9 po Richteru
Krško
 Matej Leskovsek/ AFP

Član uprave Nuklearne elektrane Krško Saša Medaković kazao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kako se jučer oko 23.30 NE Krško ponovo priključila na mrežu, te je sada na 50 posto snage i danas oko podneva očekuje se da bi počela raditi punom snagom.

Medaković je rekao da je uslijed potresa došlo do ljuljana kontrolnih palica, te su sigurnosni sustavi zaustavili elektranu. Dodao je da se krenulo u pregled elektrane i utvrđeno je da nema oštećenja.

Rekao je kako je u trenutku potresa bio u Zagrebu, te da se sam potres osjetio u Nuklearnoj elektrani Krško. Naglasio je da nije prijetila nuklearna katastrofa, te je elektrana projektirana da izdrži puno jače potrese, čak do 9 po Richterovoj ljestvici.

Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić kazala je da je seizmička aktivnost najjača u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, širem području Rijeke, te na cijeloj obali, ali više prema južnom dijelu. Naglasila je da na širem dubrovačkom području potres može biti i do magnitude sedam.

Medaković je rekao kako u krugu od 1000 kilometara od Hrvatske postoji stotinjak nuklearnih elektrana, a u samoj Europi oko 150, ali najviše ih ima u Francuskoj, čak preko pedeset.

Član uprave Nuklearne elektrane Krško istaknuo je da rok trajanja same elektrane ne postoji, jer ona radi dok je sigurna, a sigurnost se provjerava svakih deset godina.

- Originalno je bila projektirana za 40 godina pogona, ali već se prije 20 godina krenulo u promjenu raznih komponenti i sustava za unaprjeđenje sigurnosti. Tako da smo spremni za narednih 20 godina pri čemu svaki deset godina moramo potvrditi da smo sigurni, rekao je.

Ivančić je kazala da su jedina zaštita od samog potresa građevine. Dodala je da potres nije opasan ako se dogodi u nenaseljenom području, a ako se dogodi u naseljenom području bitno je da su zgrade protupotresne, jer nam one mogu spasiti život.

Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić kazala je kako seizmolozi mogu znati kakav se potres očekuje, te se jako puno o potresima zna. Naglasila je da jedini podatak koji se ne može predvidjeti je vrijeme nastanka potresa.

Poručila je da se rušenjem nosivih zidova narušava statika zgrada, te da na to treba pripaziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49