PRVA TAKVA PRESUDA

Član mladeži HDZ-a iz Zadra nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 6 mjeseci zbog lažnih profila na Facebooku

Kožul je proglašen krivim jer je na Iskrici i Facebooku otvorio lažne profile na ime svoje dvije poznanice

ZADAR - Prva presuda za otvaranje lažnih profila na društvenim mrežama donesena je u ponedjeljak na Općinskom sudu u Zadru gdje je zaposlenik Gradske uprave Zadra i član mladeži HDZ-a, Mate Kožul (27) zbog nedopuštene uporabe osobnih podataka nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Nakon sudskog postupka kojim je, prema riječima sutkinje Ane Zrilić, nedvojbeno utvrđeno da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret, Kožul je proglašen krivim jer je na dvije društvene mreže otvorio lažne profile na ime svoje dvije poznanice.

- U dokaznom postupku je nedvojbeno utvrđeno je da optuženik koristeći telefonski priključak svog oca počinio kazneno djelo nedopuštene uporabe osobnih podataka - kazala je sutkinja Ana Zrilić u obrazloženju presude.

Optužnica protiv zaposlenika gradske uprave podignuta je nakon što je istragom utvrđeno kako je na tri lažna profila na "Iskrici", te dva na "Facebooku" objavio puna imena i fotografije djevojaka, ali i njihove kućne adrese te brojeve mobitela.

Djevojke su nakon toga nazivali brojni muškarci tražeći od njih seksualne usluge zbog čega su cijeli slučaj prijavile policiji.

Tijekom suđenja koje je počelo u prosincu prošle godine, vještak za telekomunikacije Vladimir Njegovan potvrdio je kako su tri internet adrese i pet profila na ime djevojaka svi otvoreni sa iste IP adrese odnosno preko telefonskog broja koji je registriran na ime Bože Kožula, oca optuženog Mate. Iako je optuženi Kožul tijekom suđenja kazao kako djevojke ne poznaje, one su to opovrgnule posvjedočivši kako su sa njim često razgovarale putem mobitela, te da su bili i FB prijatelji. Kazale su kako je sve počelo nakon što su Kožula, dok je još bio u vezi sa njihovom prijateljicom, vidjele u društvu nepoznate djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:02