TKO ĆE KUPITI DIONICE?

CITIGROUP O SLUČAJU INA-MOL: INA je važan oslonac MOL-a. Hrvatsko preuzimanje Ine donijelo bi skepsu!

 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Citigroup je danas potvrdio ciljanu cijenu i preporuku o prodaji dionica mađarske naftne i plinske kompanije MOL , pod pretpostavkom da ne bude promjena u postojećoj vlasničkoj strukturi hrvatske INA-e, u kojoj MOL ima 49,1-postotni udio, pišu mađarski mediji.

"Molove dionice zaostaju za onima sličnih kompanija u naftnom i plinskom sektru za devet posto u ovoj godini, a očekujemo i nastavak takvog trenda", istaknuo je danas u bilješci analitičar Citija Mukhtar Garadaghi, a prenosi mađarski financijski portal Portfolio.hu.

Garadaghi je zadržao ciljanu cijenu Molove dionice od 15.100 mađarskih forinti, pod uvjetom da ne bude promjena u postojećoj vlasničkoj strukturi hrvatske INA-e. Prošli je put ciljana cijena Molove dionice promijenjena 14. kolovoza kada je snižena s tadašnje 18.332 forinte.

MOL je objavio da preispituje strateški portfelj u hrvatskoj naftnoj i plinskoj kompaniji INA-i, što predstavlja najnovije poglavlje u sukobu Mola i hrvatske vlade oko kontrole nad INA-om.

"INA je važno poslovanje za MOL; generira oko 20 posto Molovog operativnog novčanog toka i važan je oslonac za budući rast. Smatramo da je aktualno razdoblje obilježeno značajnom neizvjesnošću za očuvanje te vrijednosti", dodao je Garadaghi.

INA proizvodi 40 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno, što trenutno čini oko 40 posto Molove konsolidirane proizvodnje.

"U segmentu prerade i prodaje smatramo Sisak i Rijeku marginalnom imovinom u aktualnom rafinerijskom okruženju koja će se zadržati na razini pozitivne nule (ili ispod nje), jer će marže u regiji ostati pod pritiskom i u 2014.", napominje analitičar Citija.

"Ključan je 20-postotni udio kombinirane INA-e u Molovom novčanom toku na neto osnovi, a aktualna situacija generira neizvjesnost u pogledu toga", dodaje.

"Smatramo da je najizgledniji scenarij sporazum u nastavljenim pregovorima MOL-a i hrvatske vlade o budućnosti INA-e. Skeptični smo u pogledu mogućnosti da hrvatska vlada preuzme punu kontrolu nad INA-om kao i u pogledu sposobnosti bilo MOL-a bilo vlade da nađu kupca za svoje udjele, s obzirom na značajnu izloženost INA-e posustalom europskom segmentu traganja i proizvodnje", procjenjuje Garadaghi.

"Prema cijeni dionica na jučerašnjem zatvaranju tržišta, INA-ina tržišna kapitalizacija iznosi oko 7,5 milijardi dolara, što znači da vrijednost MOL-ovog udjela u kompaniji iznosi 3,8 milijardi dolara", dodaje.

Među rizicima Garadaghi je izdvojio makrogospodarsku situaciju u Mađarskoj, pravne, političke i komercijalne rizike u iračkom dijelu Kurdistana, općenito rizičan porfelj u segmentu traganja i proizvodnje i fluktuacije valutnih tečajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 19:38