PRIRODNI FENOMEN

Čitatelj s Paga: Pogledajte more, to još nisam vidio; Znanstvenici: Nije zbog potresa, ovo je razlog!

Potres na Krku nije uzrokovao ovu neobičnu pojavu na drugom otoku. Uzroke treba tražiti drugdje...

Na Pagu se povuklo more

 Stjepan Vodopivec

Čitatelj Stjepan Vodopivec poslao nam je fotografiju kamenog mola na plaži u Kolanjskom Gajcu na otoku Pagu. Čitatelj tvrdi kako se more povuklo desetak metara što dosad nije vidio te ga zanima je li to povezano s potresom.

Odgovor smo potražili kod naših seizmologa i oceanografa.

- Potres kod Baške je bio preslab da bi tako daleko, na Pagu, uzrokovao ovakav učinak - rekao nam je dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

image

Na Pagu se povuklo more

Stjepan Vodopivec

Njegova kolegica dr. Iva Dasović istakla je kako je već danima nad Jadranom visoki tlak zraka koji onda "tlači" more te snižava razinu mora.

- U kombinaciji s izraženom niskom vodom nakon oseke, moguće da je znatno smanjena razina morske površine u odnosu na to kad je tlak normalan ili snižen – naglasila je dr. Dasović.

image

Na Pagu se povuklo more

Stjepan Vodopivec

Da pojava na Pagu nema veze s potresom na Krku, potvrdio je i oceanograf akademik Mirko Orlić.

- Kao što se vidi iz zapisa bakarskog mareografa, koje svakodnevno primamo na Geofizičkom odsjeku, visoki tlak zraka i niski vodostaj Jadrana traju već desetak dana. Riječ je o dominaciji brijega planetarnog atmosferskog vala nad Sredozemljem, a to nema nikakve veze s potresom – naglasio je akademik Orlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:01