GRADONAČELNICA SISKA

‘Čitam u medijima da je Stožer u Sisku obnovio više od 80 kuća. Ni ja ni ijedan Siščanin ne znamo za te kuće‘

Riješit ćemo, bit će kad bude spremno, rekao je premijer Plenković u Petrinji na Stožeru, dodavši da se priprema plan zakonskih izmjena
Ni ja niti ijedan Siščanin ne znamo ni za jednu obnovljenu kuću, kaže Ikić-Baniček
 Ranko Suvar/Cropix

Ni punih devet mjeseci od razornog potresa država nije obnovila nijednu kuću iz kategorije tzv. konstrukcijske gradnje, odnosno one s crvenom naljepnicom, jer je strategija Stožera kojim rukovodi potpredsjenik Vlade Tomo Medved prvo obnova objekata s lakšim oštećenjma, kako bi oni bili sigurni za stanovanje. Može li to brže? Pitanje je na koje nema jedinstvenog odgovora, oni ovise o političkom predznaku onoga koji na njega odgovara.

- Riješit ćemo, bit će kad bude spremno - kaže premijer Andrej Plenković koji je jučer u Petrinji predsjedao na sastanku Stožera, dodavši kako je Ministarstvo graditeljstva i državne imovine dobilo zadaću pripremiti plan eventualnih zakonskih izmjena, čime bi se korigirali detalji koji usporavaju proces, a neriješeni vlasnički odnosi su najveći usporavatelji obnove.

Milanovićeva poruka

Predsjednik Zoran Milanović također odgovara kratko: Presporo je!

- To nije lako zbog imovinsko-pravnih odnosa, ali ako nešto želite napraviti, pomaknut ćete barijere i možda napraviti privremeno neku malu štetu i malu pogrešku i nepravdu, koju ćete kasnije ispraviti - smatra on.

- Ako tako nastavimo, izgubit ćemo Petrinju - zaključio je.

Ministra Medveda pogodile su riječi glinske dogradonačelnice Branke Bakšić kako država nije obnovila nijednu kuću, već se one obnavljaju iz donacija, a premijer Plenković šalje poruku sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić-Baniček, koja se nije pojavila na sjednici Stožera, kako je više neće ni zvati. Što vrijeme više odmiče, obnova sve više postaje političko pitanje. Stradalnici ne mogu odlučivati ni o čemu, a jednako tako ni njihovi predstavnici na lokalnim razinama, već samo imati ili nemati razumijevanja za obećanja iz Vlade. Sisačka gradonačelnica nema. Za Jutarnji list je rekla kako nije došla na sastanak jer je nitko nije zvao.

- S obzirom na to da sam pozvana samo na redoviti sastanak Stožera, da u pozivu nije pisalo da će mu prisustvovati predsjednik Vlade, odazvao se moj zamjenik, koji je predsjednik Kriznog stožera za Sisak. Tek sam od novinara saznala da premijer dolazi prvo u Sisak, pa zatim na Stožer, o čemu mene nisu imali namjeru informirati. Poziv na sastanak s premijerom je imaginaran u jednakoj mjeri kao i obnova u Sisku.

Montažni objekti

Čitam u medijima da je Stožer u Sisku obnovio više od 80 kuća. Ni ja ni ijedan Siščan ne znamo ni za jednu jedinu obnovljenu kuću stradalu u potresu. To ne postoji, kao ni poziv na sastanak s premijerom. Ako bilo tko pokaže barem jednu obnovljenu kuću ili stan ili poziv da se ja sastanem s premijerom, ponizno ću se ispričati, ali i jedno i drugo je samo magla kojoj je cilj sakriti činjenicu da obnove nema ni u tragovima - prokomentirala je Ikić-Baniček (SDP).

Gradonačelnik Gline Ivan Janković (nez.) kaže da sve što on može može jest apelirati da se stvar ubrza, a ponovno im je, dodaje, predložio gradnju montažnih objekata koji mogu prerasti u trajne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:14