RASKOL U VLADAJUĆOJ STRANCI

ČISTKA U SDP-u S kim premijer Milanović ide na izbore 2015.?

Mirando Mrsić i Rajko Ostojić privatno su rekli da su im pozicije sigurne: nitko ne želi još jedan veliki stranački sukob
Zagreb, 020414.Sjediste stranke SDP, Iblerov trg.Zoran Milanovic sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja vezano za privodjenje sisacko-moslavacke zupanice Marine Lovric Mercel.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

U rano nedjeljno poslijepdne, tek malo više od 12 sati nakon završetka žestoke sjednice Glavnog odbora SDP-a, nitko od kritičara Zorana Milanovića nije bio siguran koji je sljedeći potez što će ga povući, prije svega, kao šef hrvatske Vlade.

Prevladavalo je, međutim, uvjerenje kako Milanović neće smijeniti ministre Miranda Mrsića i Rajka Ostojića, koji su se na subotnjoj sjednici suprotstavili izbacivanju Slavka Linića iz Socijaldemokratske partije Hrvatske. “Sumnjam da će Milanović smijeniti Ostojića i Mrsića jer bi u tom slučaju samo proizveo još dublje podjele unutar stranke. Iako jedino on zna što će poduzeti”, smatra član Predsjedništva SDP-a.

Novi zakoni

Problem je u tome što su u pitanju vodeći ljudi u dva izuzetno važna sustava, koji se nalaze u procesima transformacije. Mirando Mrsić odgovoran je za donošenje novog Zakona o radu, koji prema nedavnom izvješću Euroske komisije, treba stupiti na snagu do ožujka 2015., znači za svega osam, devet mjeseci. Prema informacijama iz Ministarstva rada, Mrsić će zakonski prijedlog u proceduru poslati prilično brzo, a ovaj zakon koji je ključan u procesu fleksibilizacije rada, mogao bi zaživjeti već na jesen. Isto tako, u tijeku je reforma zdravstvenog sustava, koju je pokrenuo Rajko Ostojić.

“Nemamo informacije kako se priprema smjena Mrsića i Ostojića, ali to je, ionako, u ingerenciji predsjednika Vlade. Premijer Milanović ima pravo samostalno odlučiti tko će biti članovi njegova kabineta, i to je sva istina”, pojasnili su sugovornici Jutarnjeg lista.

Ozbiljne kritike

No, osobe s kojima smo razgovarali smatraju kako bi smjene nekih ministara dodatno produbile krizu unutar SDP-a, premda, za razliku od nekih drugih Milanovićevih kritičara, nisu uvjerene da bi time došlo do opće pobune protiv šefa stranke koju bi pokrenulo nekoliko nezadovoljnih županijskih organizacija SDP-a, i tako inicirali izvanrednu konvenciju Socijaldemokratske partije.

Uostalom, Josip Leko ocijenio je da je pred Zoranom Milanovićem, kao predsjednikom stranke, sada zadaća novog okupljanja, a najavio je sjednicu Glavnog odbora najkasnije do 15. srpnja, jer to zahtijevaju ovi rezultati, koji jasno ukazuju na podjelu.

Tko iskazuje potporu?

Čak četrdesetak sudionika rasprave na sjednici Glavnog odbora SDP-a kritički je govorilo o načinu vođenja stranke i rezultatima postignutim na svibanjskim izborima za parlament EU. Premijera Zorana Milanovića, kako neslužbeno doznajemo, izričito su i bez rezervi branila tek četvorica govornika, od reda članova Milanovićeve Vlade: Najsnažije je Milanovića branio ministar malog i srednjeg poduzetništva Maras koj je od Glavnog odbora zatržaio da izglasa snažnu podršku sadašnoj Milanovićevoj Vladi. Međutim, Glavni odbor se u konačnici odlučio podržati reforme koje provodi aktualna Vlada, što pokazuje da je to tijelo izbjeglo formulaciju prema kojoj se izričita potpora pruža sadašnjem sastavu Vlade i njezinom premijeru.

Snažnu i nedvosmislenu podršku premijeru dao je ministar poljoprivrede Jakovina, koji je ustvrdio da Vlada provodi čitav niz zahtjevnih i odgovornih reformi, no nije naišao na šire odobravanje članova Glavnog odbora.

Podršku Zoranu Milanoviću pružio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, kao i ministar Jovanović.

20 članova glas obećalo i jednoj i drugoj strani

Danima prije održavanja povijesne maratonske sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj se u subotu čak 12 sati odlučivalo o sudbini Slavka Linića, a time i o povjerenju Zoranu Milanoviću, mnogi su SDP-ovci nazivali članove najvišeg tijela stranke između dvije konvencije i lobirali za jednu ili drugu stranu.

Potvrdili su nam to mnogi članovi s kojima smo razgovarali. Osobno je i premijer Milanović s nekim članovima obavio razgovore da vidi kako dišu i kako će glasati. Koliko je bitno bilo pojaviti se na toj maratonskoj sjednici, najbolje govori podatak da se okupio rekordan broj članova: od 101 bilo je prisutno čak 98 članova.

Veliko lobiranje

- Da, zvao je i premijer. Telefoni su bili užareni - svjedoči jedan član Glavnog odbora.

Nekad se i suptilno lobiralo, pa nije bilo direktnog pitanja za koga će se glasati, već bi predsjednici gradskih, općinskih i županijskih organizacija samo pitali svoje članstvo hoće li doći na sjednicu Glavnog odbora.

- Naravno da je bilo lobiranja. Ja sam zastupao stav svoje gradske organizacije i vjerujem da su svi članovi jednako tako zastupali naš stav pri glasanju. Nisam nikoga drugog zvao nego sam samo razgovorao s članovima svoje gradske organizacije - kaže jedan istaknuti SDP-ovac.

Dvostruki igrači

Međutim, kako doznajemo, bilo je i onih koji su se obećali i jednoj i drugoj strani i koji su zaigrali dvostruku igru. Takvih je, po nekim našim saznanjima, bilo dvadesetak. I jedna i druga strana u sukobu Linić - Milanović računala je na njihove glasove. Kome su na kraju ti glasovi otišli, ne znamo. Ali sigurno su i jednoj i drugoj strani upravo ti dvostruki igrači pomrsili račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:09