IZMEĐU SISKA I PETRINJE

ČISTE NAJSMRTONOSNIJE MINSKO POLJE U HRVATSKOJ Čak 260 pirotehničara razminira šumu između Siska i Petrinje, u kojoj je 14 ljudi poginulo od mina

Ilustracija
 Jure Mišković/CROPIX / CROPIX

PETRINJA – Kako je priopćio Hrvatski centar za razminiranje, započeli su poslovi razminiranja Kotar šume, šumskog područja između Siska i Petrinje, uz naseljena mjesta i državnu cestu, inače najsmrtonosnijeg minskog polja u Hrvatskoj u kojem je zabilježeno čak 35 minskih incidenata sa 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba.

Riječ je o projektu razminiranja vrijednom 18,9 milijuna kuna, odnosno 2,8 milijuna švicarskih franaka, od čega je 2,4 milijuna švicarskih franaka doprinos Švicarske, a preostali iznos financira Republika Hrvatska. Nakon završetka razminiranja, gotovo 1,8 četvornih kilometara Kotar šume bit će očišćeno od mina.

Na projektu razminiranja angažirano je čak 260 pirotehničara, tri stroja za razminiranje te tri para pasa za detekciju.

- Razlog odabira Kotar šume, kao područja koje će se razminirati darovnicom Švicarske konfederacije dobro je poznat lokalnom stanovništvu te protuminskoj zajednici, a to je velik broj minskih incidenata te velika minska zagađenost. Zadovoljstvo je znati da se minski sumnjivo područje Kotar šume smanjuje, a da se minska opasnost odmiče od naselja i lokalnog stanovništva - ističu iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38