OTVORENO O DRONU

Ćipe: Peglali su premijera! Deur: Pala je ozbiljna bomba! Barić: Nebitno što je palo! Klasan: Treba nam Davidova praćka!

Da je bilo 50 kg eksploziva u letjelici sva bi stakla u okolici popucala, rekao je Stipo Mlinarić

Otvoreno o istrazi vezanoj uz pad letjelice u Zagrebu

 HRT

Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je bespilotna letjelica koja je 10. ožujka pala na Zagreb bila naoružana avio-bombom, koja je eksplodirala pri udaru o tlo, no u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a.

O tome tko je i zašto poslao bespilotnu letjelicu u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Mislava Togonala, razgovarali su gosti: Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (Socijaldemokrati); Ante Deur, potpredsjednik saborskog Odbora za obranu (HDZ); Stipo Mlinarić Ćipe, član saborskog Odbora za obranu (Domovinski pokret); Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a; raketni stručnjak Vilko Klasan i Slavko Barić, vojni analitičar.

Član saborskog Odbora za obranu (Domovinski pokret) Stipo Mlinarić rekao je kako je današnju konferenciju bilo pomalo smiješno gledati.

- Bilo je tragično gledati kako su pojedinci pokušavali opravdavati ono što se nije smjelo događati kada je letjelica već, nažalost, pala, da imamo cirkus jedno 5 dana, da premijer obilazi, da ministar obrane daje takve izjave. To se ne radi u takvim situacijama. Kad se dogodio takav tragičan događaj trebalo je pustiti sustav da odradi - sigurnosna služba, vojna služba, civilna, institut da naprave i da onda izađu u javnost i kažu što je. Jer ne radi se to tako, pogotovo ne u Hrvatskoj koja je turistička zemlja. Tko će doći u državu u kojoj pada dron od 6 tona i gdje premijer izjavljuje da je tu bilo eksploziva? Mislim da je ovo danas što se dogodilo bilo peglanje premijera, da ga pokušaju oprati, ono što je govorio na početku, rekao je Mlinarić dodavši da je logično da nije pronađen eksploziv jer da je bilo 50 kilograma eksploziva u letjelici, kaže, sva bi stakla u okolici popucala.

Potpredsjednik saborskog Odbora za obranu (HDZ) Ante Deur istaknuo je kako smo ovih dana čuli "puno zaglušujuće tutnjave neistina".

- Pa koga bi mi trebali slušati ako ne ljude od struke? Da li bi trebali slušati ljude koji u svom politikantstvu pričaju gluposti? Hvala Bogu da se nikome nije ništa dogodilo, da nemamo žrtve. Šest tona je palo, ozbiljna bomba, ozbiljan incident se dogodio, srećom bez žrtava. Premijer je došao na mjesto nesreće, pokazao je snagu i da je tu. Struka je bila uključena od samog početka, već sutradan se javnosti pokazalo sve što se doznalo, ništa nije sakriveno, rečeno je da će se čim bude jasno reći ono što smo danas čuli, rekao je Deur dodavši da je Hrvatska sigurna zemlja, članica EU-a i NATO-a.

Replicirao mu je Stipo Mlinarić poručivši da ako je itko radio cirkus od te letjelice u tim prvim danima bili su to premijer Plenković i ministar obrane Banožić.

- Mene samo zanima zašto je danas DORH bio na konferenciji? Po meni onu tu nije trebalo sudjelovati. Protiv koga će podići optužnice? Protiv Putina?, zapitao se Mlinarić.

Slavko Barić, vojni analitičar, kaže kako vjeruje da smo iz ovog incidenta nešto naučili.

- Bilo bi žalosno da ovakav slučaj ne potegne određene korake koji se dešavaju u obrambenom sustavu, prije svega da se procjeni stanje vlastitih sposobnosti, prije svega protuzračne obrane, da vidimo gdje smo došli i zašto se to dogodilo. Po meni čak je i manje bitno je li ili nije bilo eksploziva, ono što smo trebali naučiti je da postoje određene odgovornosti i preuzete obveze koje su na nacionalnoj razini, a to da je zaštita u onoj prvoj razini je nacionalna odgovornost, a ne NATO-a. NATO će sigurno svoju zadaću izvršiti, a očito je da nismo stavili dovoljan akcent na zračnu obranu, poručio je.

Bivši zapovjednik HRZ-a Josip Štimac kaže kako su naši radari mogli vidjeti letjelicu još u mađarskom teritoriju.

- Naši radari su među najboljim radarima na svijetu i oni sigurno mogu vidjeti letjelicu, pogotovo na toj visini, na 300 kilometara najmanje, zavisi od zakrivljenosti zemlje, tamo je sve ravno, sigurno je da su mogli vidjeti. E sad, zašto se nije reagiralo? Vjerojatno se nije očekivalo, bez obzira na rat u Ukrajini, to nas se nije previše doticalo, pa niti Mađara. Često se na radarskim slikama pojavljuju signali koji su lažni pa se to odbacuje kao zanemarivo. To se sigurno i tu dogodilo. Sigurno da se sad opet nešto tako dogodi reagiralo bi se i kod nas i u Mađarskoj, smatra Štimac.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu (Socijaldemokrati) Franko Vidović na pitanje voditelja je odgovorio da on u ovoj situaciji nema bogzna što za poduzeti.

- Ono što sam mogao poduzeti, to sam već poduzeo. Kao što znate ja sam odmah nakon incidenta poslao pismo Jensu Stoltenbergu, dobio sam odgovor, prezentirano je u medijima. U više navrata sam se interesirao što se zaista tu dogodilo. Organizirali smo i sjednicu Odbora koja je bila klasificirana, ali sada mogu reći ona je bila gotovo u potpunosti identična ovome što se danas čulo na presici, rekao je Vidović.

- Ono što je za mene novo, danas smo došli do podatka da se radi o nekonvencionalnoj organskoj tvari koja je putem originalnog upaljača uzrokovala eksploziju, ali se ne mogu naći nikakvi tragovi osim samih gelera. Meni je ovo sve skupa ostavilo mučan dojam, komunikacija od samog početka nije bila onakva kakva je trebala biti, istaknuo je.

Složio se i s Mlinarićem da način na koji se komuniciralo nakon pada letjelice nije način na koji se takve stvari rade.

- Kao što je rekao general Barić kojeg visoko cijenim i s čijim se mišljenjem slažem - potpuno je nebitno je li u tom dronu bila bomba ili ne, bitno je da nije bilo ljudskih žrtava i veće materijalne štete, rekao je dodavši da smo ovoga puta imali sreću.

Raketni stručnjak Vilko Klasan rekao je kako mi, nažalost, nemamo sustave protuzračne obrane srednjeg i velikog dosega koji bi u ovom slučaju bili učinkoviti.

- Ove jako dobre radare i tu radarsku sliku koji su spomenuti i koji su temelj dobrog sustava protuzračne obrane, a samo rakete i zrakoplovi mogu pogoditi cilj koji radari vide, a nažalost pokazalo se to ovdje, taj nedostatak. Mislim da je promašeno govoriti je li bila bomba, kolika je bila bomba i što je, mislim da se jedno pitanje koje je pitanje nacionalne sigurnosti pretvara u političko pitanje - tko je što rekao, tko je bio u pravu, tko nije bio u pravu, ustvrdio je Klasan.

Rekao je da bi po njemu bilo najbolje kada bi od Izraela nabavili proturaketni sustav tzv. Davidovu praćku. Komentirao je i vijest da su Srbi nabavili kineski proturaketni zid. Kaže da to nije nešto što bi nas trebalo zabrinjavati jer je u pitanju jedna lošija inačica našeg S 300 sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:32