KONTROVERZE U EU

Cijepilo se samo 56 posto zaposlenih u zdravstvu, treba li im uvesti obvezu?

Podizanje svijesti o važnosti cijepljenja bolja je opcija, smatra Krešimir Luetić, šef Liječničke komore, koja danas pokreće akciju
 Neja Markičević/Cropix

Treba li uvesti obvezno cijepljenje za neke profesije, prije svega za zdravstvene djelatnike? To se pitanje nerijetko spominje otkad su stigla cjepiva, no zasad ideja nije pala na plodno tlo s obzirom na to da je cijepljenje u svim zemljama dobrovoljno pa bi drukčiji odnos prema medicinskim djelatnicima bio diskriminirajući. U Velikoj Britaniji upravo se vode rasprave na tu temu, ali zasad bez konkretne odluke.

- Simbolično ćemo danas ispred Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar" pozvati sve zdravstvene djelatnike da se cijepe protiv koronavirusa ne samo kako bi zaštitili sebe, nego i svoje pacijente.

Držim da je podizanje svijesti o dobrobiti cijepljenja vrlo važno jer je to jedina učinkovita zaštita - kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić, koji će danas s predstavnicima Komore medicinskih sestara, primalja, fizioterapeuta pozvati svoje članstvo na što veći odaziv cijepljenju. Drži da cijepljenje ne bi trebalo biti obvezno za liječnike nego da bi se svi zdravstveni djelatnici trebali cijepiti svojevoljno.

Smrtnost liječnika

Luetić upozorava na smrtnost liječnika tijekom ove pandemije koja traje već više od godinu dana. Ističe da je u Hrvatskoj umrlo dvoje liječnika i tvrdi da je manjoj smrtnosti pridonijela činjenica da smo imali covid-bolnice, što je automatski podrazumijevalo protokol pri ulazu u bolnicu i na odjele, ali i zaštitu.

- U Makedoniji su umrla 22 liječnika, u Srbiji prema službenim podacima 70. U Hrvatskoj je bilo zaraženo 2600 liječnika. Sve te loše brojke znatno može smanjiti upravo cijepljenje - kaže dr. Luetić.

Naime, ovih dana u Velikoj Britaniji vode se žustre polemike o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja za zdravstvene djelatnike. Hoće li se to stvarno dogoditi, ovisi i rješenjima covid-putovnice koju bi Britanci mogli dobiti krajem lipnja, kad se predviđa maksimalno otvaranje zemlje kao posljedica velike procijepljenosti. Prema ministru zdravstva Mattu Hancocku, zdravstveni djelatnici imaju dodatnu "profesionalnu odgovornost" koja podrazumijeva cijepljenje. No, sindikati su odbacili tu mogućnost.

- Poticanje i uvjeravanje u dobrobit cijepljenja pravi je put za učinkovitu provedbu plana cijepljenja, a ne prijetnje i maltretiranje - rekla je Christina McAnea, glavna tajnica Unisona. Slično razmišlja i predsjednik komore liječnika opće medicine, Martin Marshall, i ističe da to mora biti osobna odluka pojedinca.

U Hrvatskoj je, kad je riječ o cijepljenosti zdravstvenih djelatnika, situacija bolja nego prije mjesec dana jer podaci govore da je sve više onih koji su cijepljeni. U ovom trenutku, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljeno je 55,8 posto zdravstvenih djelatnika ili 40.961 osoba od njih 73.435, ali još nije postignuto onih 70 posto koliko je potrebno za kolektivni imunitet. Naime, prije mjesec dana bilo je cijepljeno 40 posto zdravstvenih djelatnika.

Dvije trećine cijepljeno je već i dugom dozom, odnosno za njih je cijepljenje završeno. Informacije govore da se posljednji mjesec povećao i broj cijepljenih medicinskih sestara i tehničara te da je cijepljeno od 50 posto na nekim bolničkim odjelima do 90 posto liječnika. Iz Komore medicinskih sestara kažu da je situacija sve bolja jer je i među tom populacijom sve više cijepljenih.

Učinak edukacija

Poboljšava se i odaziv na cijepljenje u domovima za starije, gdje je prije mjesec dana odaziv bio puno veći među korisnicima negoli među zaposlenicima. Provedena je edukacija i broj cijepljenih porastao je sa 49 na 67 posto.

Naime, treba podsjetiti da u Hrvatskoj ima oko 1,5 milijuna osoba starijih od 65 godina i onih mlađih kojima je zdravlje ugroženo zbog visokog ili umjerenog rizika kao posljedice neke kronične bolesti. Zbog toga je važno, kažu stručnjaci, da se sve te osobe što prije cijepe, ali i oni koji s njima kontaktiraju često.

Sve je više prijedloga i u Hrvatskoj da se što prije cijepe svi oni koji su često u kontaktu zbog svojeg zanimanja, od profesora do prodavača ili pak šalterskih službenika. No, o tome, kažu, tek kad se povećaju tjedne isporuke cjepiva koje još nisu dostatne.

U domovima za starije cijepljenih 67%

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika
- 55,8 posto cijepljenih
- 30.885 cijepljeno s dvije doze
- 10.076 cijepljeno jednom dozom

Cijepljenje korisnika i djelatnika domova za starije
- 67 posto cijepljenih
- 21.436 cijepljenih s dvije doze
- 10.333 cijepljenih jednom dozom

Ukupno cijepljenje diljem Hrvatske
- 199.498 osoba u Hrvatskoj primilo je barem jednu dozu cjepiva
- 925 nuspojava prijavljeno je na Pfizerovo, 75 na Modernino i 256 na AstraZenecino cjepivo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:32