MINISTAR FILIPOVIĆ

‘Cijene goriva? Sutra ćemo imati precizne izračune, Sve opcije su na stolu. Vaučeri? Mjera se razrađuje‘

Donijet ćemo odluku vodeći brigu o našim građanima i gospodarstvu, rekao je.

Davor Filipović

 Ronald Goršić/Cropix

U utorak istječe moratorij na cijene goriva i ako Vlada ne intervenira, gorivo bi moglo drastično poskupjeti. Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, komentirao je za N1 Televiziju cijene goriva i mogućnost uvođenja vaučera.

"Da bi znali što će točno biti u utorak, kolika je cijena, moramo pričekati da se danas završi s trgovanjem na mediteranskom tržištu jer to je referentno tržište odakle uzimamo vrijednosti prilikom izračuna cijena goriva za sljedeći tjedan. Jučer je došlo do snižavanja cijena benzina i dizela na mediteranskom tržištu", rekao je ministar pa dodao:

"Vidjet ćemo kako će se cijena kretati danas i onda ćemo preko vikenda imati precizne izračune, a u kontekstu onoga što će se dogoditi u utorak, donijet ćemo odluku uzimajući u obzir sve što smo uzimali do sada, a to je da vodimo brigu o našim građanima i gospodarstvu."

Ministar je istaknuo da su "u izvanrednim situacijama sve opcije na stolu".

Osvrnuo se i na vaučere, navodeći da ta mjera još nije spremna.

"Vaučere je prije dan-dva spomenuo i premijer i to je mjera koja se razrađuje, a koja se neće dogoditi u utorak. Međutim, planiramo to napraviti i kad budemo imali detalje, bit ćete obaviješteni", poručio je.

Ministar Filipović komentirao je i postoji li mogućnost da Vlada intervenira u cijene hrane.

"Baš su sve opcije na stolu. Ovo je izvanredna situacija u kojoj ne može utjecati na cijene na globalnim tržištima. Svi znamo da je inflacija uvezena i da je u velikoj mjeri posljedica brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Ono što možemo raditi je ublažavati efekte svega toga što se događa", kazao je Filipović i dodao:

"Prije dva tjedna smo fiksirali cijenu goriva izvan autoceste, na autocesti smo ostavili određeno povećanje. Da nije bilo te fiksacije cijene i da nije bilo vladinih mjera, dizel bi bio 16,65 kuna, a sada je 13,08 lipa, benzin ne bi bio 13,50 kuna nego 15,95 kuna. Činimo sve kako bi građanima pomogli."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2023 04:22