OGROMAN RAST

Cijena kvadrata od lani skočila za - tisuću eura, no stanovi idu kao da se dijele. Investitor: ‘Izgubio sam 200.000 eura‘

U tjedan dana sam na armaturi izgubio 200 tisuća eura što je nečuveno, rekao je investitor Šarić.

Ilustracija/Gradnja apartmana u Makarskoj

 Ivo Ravlić/Cropix

Kao i u svim gradovima, tako su i u Makarskoj, uz povećane cijene hrane i goriva, rapidno povećane cijene stanova i to za 30%.

Naime, kvadrat stana je u blizini centra grada pored Osnovne škole Stjepana Ivičevića, dakle ispod magistrale, za razliku od lani, ''skočio'' za 1000 eura pa sada umjesto 3000 eura košta 4000 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima vlasnika makarskih agencija za prodaju nekretnina, cijene kuća i zemljišta i nisu tako drastično povećane, već samo stanova koji su najtraženiji i koji se prodaju za tren.

Kako nam je kazao Filip Raffanelli, vlasnik agencije Navis nekretnine, prošle godine cijena kvadrata stana na predjelu Zelenka, iznosila je od 1700 do 2100 eura, a sada je ''skočila'' u rasponu od 2200 do 2500 eura.

- Stanovi su rapidno poskupjeli, a kuće tek neznatno, za oko 10%. Cijene su porasle zbog povećanih cijena materijala i inflacije, a navala je i na kuće s bazenima u Velikom Brdu koje smo sve prodali i čija je cijena od 580 do 750 tisuća eura. Kuće uglavnom kupuju stranci i to iz Njemačke, Češke i Slovačke, kazao je Raffanelli dodavši da su najtraženiji jednosobni stanovi od 60 kvadrata ispod magistrale kojih više i nema u prodaji.

Inače za takav stan u novogradnji sada je potrebno izdvojiti do 2500 eura po kvadratu, dok bi kvadrat starijeg stana koštao do 2200 eura. Kvadrat zemljišta u Makarskoj košta 230 eura, a od 500 do 700 eura po kvadratu, moguće je kupiti zemljište u blizini mora.

- Ovo sa cijenama stanova je već doseglo plafon i povećanje je krenulo od siječnja, dodaje Raffanelli. Prema riječima Siniše Bandura, vlasnika agencije Siniša nekretnine, cijene stanova od lani su povećane od 20 do 25%. Najviše se traže stanovi do 50 kvadrata što bliže moru i naravno, ispod magistrale.

- U Makarskoj kvadrat stana na Zelenki, u Velikom Brdu ili na Požarima košta najmanje 2500 eura i sada smo sve raspoložive stanove skoro pa prodali i to kupcima iz dijaspore i Bosne, domaćima i ljudima koji žele ulagati u nekretnine. Potražnja za stanovima je povećana pa je više kupaca nego ponude, a na sve je utjecala inflacija, poskupljenje materijala i radne snage, kazao je Bandur.

Ispod magistrale još se u novogradnji mogu pronaći samo stanovi u zgradi na Glavici. Investitor zgrada je Josko Šarić-Škare koji kaže da je u prvoj tek sagrađenoj zgradi prodano 36 od 38 stanova.

- Stanovi su od 50 do 80 kvadrata i cijena je, za razliku od lani, sa 3000 eura po kvadratu, povećana na 4000 eura. Pa samo su cijene materijala povećane za 30%, a armature za čak 100% i u tjedan dana sam na armaturi izgubio 200 tisuća eura što je nečuveno. Sada se gradi i druga zgrada u kojoj sam već mogao zaprimiti 50% rezervacija, ali odlučio sam da, za sada, ne prodajem stanove dok se god ne stabiliziraju cijene, kazao je Šarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:44