PUCAJU OD PONOSA

CIJELI SVIJET ZNA ZA ZLARIN Otok očistili od plastike pa ostali bez jedinoga čistača; Ponosni što je predsjednica UN-u pokazala sliku njihove djece

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 Lucas Jackson / REUTERS

“Ispričat ću vam priču sa Zlarina, jednog od 1246 hrvatskih otoka. Mali je to otok na kojem živi oko 300 ljudi, koji su se svojim srcem i načinom razmišljanja posvetili očuvanju svog okoliša i doma.

Prošle godine mladi entuzijasti iz područja zaštite okoliša okupili su cijelu lokalnu zajednicu kako bi započeli projekt pod nazivom ‘Odmorite se od plastike’. Cilj im je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike za jednokratnu upotrebu i plastičnog otpada. Njihov projekt bio je lokalan, ali njihovi napori su itekako globalni. Stanovnici Zlarina i njihovi prijatelji imali su viziju i hrabrost preobraziti svoju otočku zajednicu. U samo godinu dana otok je doživio preobrazbu. Potpisivanjem simbolične deklaracije svi stanovnici, ugostitelji i trgovci trajno su se odrekli korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. Danas djeca na Zlarinu uče stotine gostujućih turista kako plastika na njihovom otoku nije dobrodošla...”

Otok Zlarin, 190414.
Na otoku Zlarinu danas je odrzana prezentacija projekta
Niksa Stipanicev / CROPIX
Zlarin

Ovo je dio govora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, koji je stanovnike Zlarina jučer ispunio posebnim ponosom i veseljem jer je cijeli svijet imao priliku doznati za volonterski projekt “Za Zlarin bez plastike”.

Glavna je to tema ćakula na otoku, koji je nakon još jedne uspješne sezone ostao na svojih tristotinjak domicilnih stanovnika od kojih su gotovo svi, i staro i mlado, zdušno prihvatili i proveli ovu akciju u samo godinu dana.

More i obala

Iz upotrebe su izbačeni jednokratni plastični proizvodi - vrećice, čaše, tanjuri, pribori za jelo i slamčice, a uvedene su biorazgradive vrećice jer je preko ljeta znalo na otoku ostati i 15.000 tih letećih plastičnih onečišćivača mora i obale.

- Kad smo krenuli s inicijativom nismo ni sanjali da će s vremenom obuhvatiti tolike razmjere i biti tako pozitivno prihvaćen na otoku, ali i izvan njega. Gdje god bismo spomenuli da smo iz Zlarina, svi bi nas pitali o projektu koji je postao sinonim za Zlarin. Znali smo da će predsjednica spomenuti naš projekt i nismo bili iznenađeni, ali smo bili oduševljeni kad je podigla fotografiju naše dice iz škole i pokazala je pred skupštinom. To nas je ispunilo posebnim ponosom i zahvaljujemo predsjednici, a osobno želim istaknuti veliku zahvalu našim curama koje su sve to pokrenule. To su Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević, rekao nam je Antonio Biberica, bivši predsjednik Mjesnog odbora otoka Zlarina.

Otok Zlarin, 171018.
Reportaza o otoku Zlarinu, koji bi trebao postati prvi otok bez plastike.
Na fotografiji: Antoni Biberica, mjesni odbor.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Antonio Biberica

Problem sa smećem

Vjerujemo da je i inicijatorica projekta Ana Robb, Zlarinjanka koja živi u Francuskoj, ponosna na uspjeh i afirmaciju akcije, ali jučer je bila zauzeta edukativnim radionicama, kojima se kod najmlađih razvija svijest o čuvanju okoliša.

Katarina Gregov, direktorica TZ-a Zlarin i inicijatorica većine otočnih akcija, također je ponosna na govor u UN-u.

- Voljeli bismo da se inicijativa širi i dalje po drugim otocima, za što postoji zanimanje. Otvoreni smo za suradnju i rado ćemo pomoći svima - kaže Gregov.

Dodaje kako je u godinu dana napravljeno dosta na informiranju i educiranju, ali i da imaju još posla.

Kako smo ljetos za posjeta Zlarinu primijetili da sliku zelenog otoka bez plastike nagrđuju male košarice koje su prepune smeća preko vikenda, direktorica Gregov kaže nam da je to propust koji je i njih zatekao.

Otok Zlarin, 240714.
Otok Zlarin u sibenskom arhipelagu, poznat kao otok koralja, ovo je ljeto zabiljezio povecan broj nocenja i dolazaka turista.
Na fotografiji: panorama Zlarina.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Zlarin

- Nažalost, naš dugogodišnji čistač uoči sezone iznenada je dao otkaz i nismo uspjeli nikoga naći za taj posao. Preko ljeta inače imamo i dva čistača zbog brojnih turista i vikendaša, a sada nam je kao zamjena iz Šibenika dolazila čistačica, ali samo na nekoliko sati, pa na frekventnijim mjestima nisu očišćene te male košarice. Ali taj problem ćemo svakako ubrzo riješiti - odlučna je Gregov.

Nismo ni sumnjali, ako su se riješili plastike i auta, nakon uspješne turističke sezone neće biti teško pronaći i kakvog škovacina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:42