STRPLJENJE PRI KRAJU

Cijeli razred zbog učenika ne dolazi u školu, održan novi sastanak škole i nezadovoljnih roditelja: ‘On nije kriminalac ni monstrum‘

‘Na struci je i relevantnim sustavima da što prije pronađu i osiguraju primjereni oblik školovanja i sigurno okruženje za svako dijete‘

”Na sastanku roditeljima nije prezentirana niti jedna mjera koja bi prevenirala nastanak bilo kakvih situacija”

 Ranko Suvar/Cropix

Učenici zagrebačke osnovne škole vratili su se na nastavu nakon što je njih tisuću u ponedjeljak ostalo kod kuće iz solidarnosti, a razred u koji je upisan novi učenik sad već treći dan nije došao na nastavu. Iako je roditeljima učenika iz tog razreda Ministarstvo obrazovanja obećalo dodatnog psihologa i uključivanje stručnjaka iz Centra "Luka Ritz", a dječak je dobio i pomoćnika u nastavi, oni ne vjeruju u pozitivan ishod.

- Na sastanku njima nije predstavljena niti jedna mjera koja bi prevenirala nastanak bilo kakvih situacija i zbog toga su nezadovoljni. Oni žele da se prije odradi obrada, da se napravi priprema za uključenje dječaka u razred jer u suprotnom sigurnost njihove djece nije zajamčena - rekao je Klaudio Čurin, odvjetnik grupe roditelja.

Ni dječak ne dolazi u školu te i njemu ova situacija sve teže pada, kako doznajemo.

Novi sastanak o ovom slučaju započeo je u utorak u 18 sati, a na njemu sudjeluju roditelji, ravnatelj škole, predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te, prvi puta, predstavnici socijalne službe. Odvjetnici roditelja nisu smjeli biti na sastanku. Čurina je to iznenadilo, međutim roditelji su na to pristali, javlja Nova TV.

Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i mladih Radovana Fuchsa, rekao je u utorak Novoj TV kako je moguće da djeca ni u srijedu neće ići na nastavu. Pavičin je dodao da je uvjeren da će sva djeca u četvrtak biti na nastavi.

O roditeljima dječaka Pavičin kaže: "Oni su u utorak bili dosta dugo s ostalim roditeljima i nastojali su i pokušavali prikazati dječaka onakvim kakav on jest. On nije nikakav kriminalac, nikakav monstrum. To je dijete od devet godina koje ima određenih poteškoća kao i druga djeca. Kao druga djeca možda i u ovoj školi. S takvom se djecom radi, nekad te poteškoće ostaju za cijeli život, ali s njima se radi, te su poteškoće gotovo pa i nevidljive."

Priznaje da se sve ovo moglo i ranije, ali kaže da ova škola odlično surađuje.

"Moglo se i ranije, ali je jednostavno trebala bolja suradnja škole s roditeljima i s nama, kao što to radi ova škola."

Pravobraniteljica: Ovo ne treba rješavati ulica

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, potaknuta brojnim medijskim objavama, u utorak je priopćila da izuzetno složenu situaciju ne mogu i ne trebaju rješavati mediji i ulica, nego struka.

- Senzacionalistički pristup u izvještavanju nikako ne pridonosi smirivanju nastale situacije do koje je, nažalost, došlo i koju zbog složenosti ne mogu i ne trebaju rješavati ‘ulica‘ i mediji. Na struci je i relevantnim sustavima da što prije pronađu i osiguraju primjereni oblik školovanja te sigurno okruženje za svako dijete, a na roditeljima je da uvaže preporuke struke - poručila je Pirnat Dragičević.

Riječ je o izuzetno složenoj situaciji koja nije nastala preko noći, napomenula je, pa se preko noći ne može niti riješiti.

- U rješavanje situacije uključene su sve nadležne institucije i očekujem da će se rezultati toga vidjeti u vrlo kratkom vremenu - dodala je.

Također, Pirnat Dragičević smatra neprihvatljivim da djeca izostaju s nastave te napominje da nije u interesu niti jednog djeteta da mu odlazak u školu bude obilježen neizvjesnošću i izostankom potpunih informacija i podrške.

Brza reakcija, koordinacija bez fige u džepu i jasna komunikacija - odgovor je bivše ministrice znanosti i obrazovanja, profesorice Blaženke Divjak, na mučnu problematiku vezanu uz ovaj slučaj.

- Sada oni koji izbjegavaju odgovornost govore kako zakone treba mijenjati jer je sustav zakazao - komentirala je Divjak, uz dodatak da su sustav ljudi, koji trebaju preuzimati odgovornost i pravodobno donositi odluke, a ne čekati da se stvari same od sebe riješe ili da netko drugi umjesto njih odluči.

- To je posebno važno kada se radi o djeci. Ne znam detalje ovog slučaja, ali sigurno je da su sva djeca, uključujući i dječaka s neprimjerenim ponašanjem, sada žrtve toga da nadležni u školi, službama u Gradu, agencijama i Ministarstvu nisu odmah i odlučno reagirali - ističe bivša ministrica.

Podsjeća kako sličnih situacija ima i u drugim školama, ali se rješavaju te se ne pušta da se razbuktaju i da se problem prelije na ulicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 21:21