POTRAJAT ĆE

Cijeli Jadran pod alarmom, na kontinent stižu obilni pljuskovi: ‘Pripremite se na grmljavinu, poplave i olujni vjetar!‘

Za cijeli je Jadran upaljen narančasti meteoalarm koji upućuje na opasno vrijeme

Ilustracija nevremena

 Ivana Nobilo/Cropix/Dhmz/

U danima koji dolaze očekuje nas još kiše i lošeg vremena u kopnenom, kao i u primorskom dijelu Hrvatske.

Sutra će u Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno s kišom, s izraženijim pljuskovima i grmljavinom, posebice na Jadranu i predjelima uz njega gdje će lokalno biti i obilnije oborine, prognoza je DHMZ-a.

Od sredine dana sa zapada postupan prestanak oborina i smanjenje naoblake. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju i na Jadranu i olujan, a u početku i jugo.

Navečer će vjetar posvuda slabjeti. Najniža temperatura na kopnu će biti od 8 do 13, na Jadranu između 13 i 18 °C. Najviša dnevna temperatura većinom od 17 do 22 °C, a u gorju malo niža.

Za cijeli je Jadran upaljen narančasti meteoalarm koji upućuje na opasno vrijeme. Razlog je izrazito jako, a ponegdje olujno jugo, najavljuju iz DHMZ-a

HRT je dao detaljnu i sveobuhvatnu prognozu koju prenosimo u cijelosti:

‘U noći na nedjelju slijedi novo jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, najprije na sjeverni Jadran i gorske krajeve. Mjestimice će biti i obilne kiše, pa su moguće i bujične poplave. Puhat će jak i olujan jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, na Jadranu između 14 i 16 °C. Najviša dnevna od 13 do 17 °C, uz obalu između 18 i 20 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno s kišom i grmljavinom, a ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. Puhat će jak i olujan jugozapadni i južni vjetar pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Jutarnja temeratura zraka od 10 do 12 °C, na moru između 15 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 17 do 22 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti umjereno i pretežno oblačno s kišom, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. Puhat će jak i olujan južni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i u nedjelju prijepodne većinom oblačno s kišom, ponegdje moguća i obilnijim pljuskovima. Poslijepodne prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a najviša dnevna između 17 i 19 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu podjednaka temperatura. Uz promjenjivu naoblaku bit će kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar."

"Na kopnu u ponedjeljak i utorak djelomice sunčano i razmjerno toplo s kišom uglavnom u gorskim krajevima. U srijedu promjenjivo s češćom kišom, te uz malo nižu temperaturu zraka.

Na Jadranu u prvoj polovini idućeg tjedna i dalje promjenjivo i nestabilno često s kišom, osobito u utorak i srijedu i u obliku pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar, koji će u srijedu okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.‘, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18