NEPRIHVATLJIVA TEZA

Čičak: ‘Pogledajte notu Srbije, u njoj možete jasno iščitati pozadinu Vučićeve provokacije‘

Vučić je svojim dolaskom želio dati legitimitet velikosrpskoj tezi da je u Jasenovcu pobijeno više stotina tisuća ljudi, smatra Čičak

Aleksandar Vučić i Ivan Zvonimir Čičak

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije 15. srpnja uputilo je notu hrvatskom Ministarstvu vanjskih povodom zabrane dolaska predsjednika Srbije u Jasenovac.

U tekstu te note Ivan Zvonimir Čičak, nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora koji je bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predložio osnivanje Međunarodne komisije za Jasenovac, iščitava prave razloge Vučićeve namjere da dođe u Jasenovac.

"U noti se navodi da je Jasenovac mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti. Vučić je svojim dolaskom želio dati legitimitet velikosrpskoj tezi da je u Jasenovcu pobijeno više stotina tisuća ljudi što se iz sadržaja note najbolje vidi. Riječ je o tezi koja je u međunarodnim stručnim krugovima odavno odbačena pa i od strane židovske zajednice i svi prihvaćaju da je u tom logoru ubijeno oko 80 tisuća osoba. No, Srbija od tvrdnje ne odustaje".

Čičak ističe kako hrvatska Vlada nikako ne bi smjela dopustiti Vučiću dolazak u Jasenovac uz takvo obrazloženje jer bi njegovim dolaskom bio dat međunarodni legitimitet toj tezi.

Prema njegovu mišljenju Srbija je ustrajna u guranju svoje teze o više stotina tisuća ubijeni u Jasenovcu i od nje neće odustati, a očekuje da naprave i još neku "svinjariju" prije proslave obljetnice "Oluje".

"Srbija konstantno pokušava nabijati komplekse Hrvatima zbog Jasenovca, ali nakon presude Međunarodnog suda o počinjenom genocidu u Srebrenici to više ne prolazi. Srbiju ta presuda boli te će ju i nadalje pokušavati sporiti i iznositi velikosrpske teze kao što je ova da je u Jasenovcu ubijeno više stotina tisuća ljudi", naglašava Čičak.

Kontaktirao Pupovca

- Pokušaj nenajavljenog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Spomen-parku Jasenovac i Pakracu provokacija je Srbije i mi to nismo mogli dopustiti. Hrvatska o posjetu službeno nije obaviještena i ona je za nas neprihvatljiva i nedobronamjerna", izjavio je jučer ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što je Jutarnji list otkrio plan srpskog predsjednika da dođe u Hrvatsku te posjeti Jasenovac i Pakrac.

Podsjetimo, Vučić je, prema našim izvorima, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Spomen-području Jasenovac i ako želi, da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da je potrebno, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj.

Nepoštivanje protokola

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosnog njenog entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči obljetnice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

"Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ‘ne‘. Mi smo samostalna država, članica EU i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika ‘svesrpskog sveta‘ u Hrvatskoj mu neće proći", jasan je naš sugovornik iz Banskih dvora.

Grlić Radman tvrdi kako je Hrvatska za Vučićeve namjere saznala u petak neslužbenim kanalima. "Kada smo vidjeli da nas srbijanska strana o posjetu ne namjerava službeno obavijestiti, uručili smo notu veleposlanici Srbije u Zagrebu u kojoj navodimo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovora dviju strana." Budući da je u ovom slučaju to izostalo, Hrvatska je srpskom predsjedniku zabranila ulazak u Hrvatsku. "Smatramo da posjet nije iskren i da nije motiviran pijetetom prema žrtvama, već je potaknut zadovoljavanjem unutarnjih političkih odnosa u Srbiji prije formiranja nove srbijanske vlade", naglašava Grlić Radman. On je jučer istaknuo da Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom. "Ovdje se ne radi o zabrani kretanja. Hrvatska je otvorena zemlja i ako srbijanski predsjednik želi posjetiti Hrvatsku, to se prethodno treba službeno iskomunicirati."

Prosvjedna nota

Prema njegovim riječima, ministarstvo vanjskih poslova Srbije jučer je željelo uručiti prosvjednu notu hrvatskoj otpravnici poslova zbog zabrane ulaska Vučiću, ali je ona to odbila. Grlić Radman je pojasnio kako se svaki posjet stranih visokih dužnosnika Hrvatskoj, bez obzira na njegovu prirodu, ranije službeno najavljuje.

Riječ je o štićenim osobama i hrvatske vlasti moraju znati gdje će te osobe biti i koja je priroda njihova posjeta. Primjerice, prije svakog dolaska na odmor u Hrvatsku mađarskog premijera Viktora Orbána ili slovenskog predsjednika Boruta Pahora hrvatske vlasti dobiju službenu obavijest o tome iz Ljubljane i Budimpešte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:25