HORVAT KOD ASSANGEA

CIA JE PRISLUŠKIVALA POZNATOG HRVATSKOG FILOZOFA 'Znao sam da prate svaki korak, ali detalji su šokantni. Nadam se da su se zabavljali'

 Sunshine Press Productions

Svi koji su u posljednjih sedam godina posjećivali osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u azilu ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, odvjetnici, novinari, političari, liječnici, umjetnici i prijatelji, bili su meta sustavne špijunaže izvedene uime SAD-a.

Audio i video snimke sastanaka, poslovnih i privatnih, izručene su američkim obavještajcima; na nekima od njih Assange je razgolićen, snimljen prigodom liječničkog pregleda. Mikrofoni su bili instalirani i u ženskom toaletu, u dnu aparata za gašenje požara, tik do stola za kojim su se vodili razgovori.

Na dugačkoj listi prisluškivanih bio je i hrvatski filozof Srećko Horvat. To skandalozno otkriće o narušavanju ionako sužene privatnosti, ljudskih prava, ugrožavanju zaštićenog i tajnog odnosa klijenta i odvjetnika koje spada u temeljno pravo na poštenu obranu, ali i udara na slobodu novinarstva objavila je novinarka talijanske Repubblice Stefania Maurizi, i sama meta prisluškivanja. Maurizi je razotkrila i špijunske pikanterije - namjeru da se ukrade pelena djeteta dovedenog Assangeu u posjet ne bi li se bebin izmet koristio za DNK test i pokazalo je li on otac djeteta.

Poseban nadzor

Nije iznenađenje da je ekvadorska ambasada u Londonu, koja je pružila utočište osnivaču WikiLeaksa nakon otkrića tajnih dokumenata američke vlade o ratnim zločinima od Afganistana do Iraka, bila pod posebnim nadzorom, piše novinarka Maurizi i otkriva kako su sumnje da je Assange u prisilnom azilu bio “prekomjerno” i nezakonito špijuniran raspirile i visoki sud u Španjolskoj, kad je otvorio istragu protiv privatne tvrtke UC Global.

Pretresanje ureda završilo je uhićenjem vlasnika Davida Moralesa, glavnog operativca za špijunski nadzor koji je svoje aktivnosti pojačao nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika. Srećko Horvat odlazio je Assangeu dva puta mjesečno posljednjih nekoliko godina. Otkrićem nije iznenađen, ali su mu svejedno detalji šokantni. “Naravno da sam”, komentira Horvat, “znao da je svaki korak praćen.

Velika Britanija je po javno dostupnim dokumentima potrošila oko 16 milijuna funti na nadzor i praćenje Assangea, i to novce poreznih obveznika. Međutim, ono što je sada otkriveno potvrđuje da je preko jedne privatne španjolske tvrtke sve što se događalo unutar same ambasade pratila CIA. To je presedan u međunarodnom pravu, da država Ekvador koja je dala politički azil upravo da bi Juliana zaštitila da ne završi u nekom Guantanamu omogućila CIA-i da špijunira ne samo tu osobu, već i njezine odvjetnike, novinare i prijatelje, poput mene.

Očito postoje snimke, ja ih još nisam vidio, ali na njima se vidi što smo radili. Razgovarali smo nekad i satima, o svijetu i tehnologiji, knjigama i filmovima, jednom smo i slavili njegov rođendan. Nadam se da se CIA zabavljala. Ali što je sa svim povjerljivim razgovorima s odvjetnicima ili novinarima kojima su hakirani mobiteli i kompjutori?”.

Horvat je Assangea posljednji put posjetio u zatvoru prije dva tjedna, nakon čega je s Julianovim ocem Johnom Shiptonom, repericom M.I.A.-om i modnom dizajnericom Vivienne Westwood protestirao ispred britanskog Home Officea i tražio da Velika Britanija spriječi izručenje Assangea.

“Teško je kad idete prijatelju u zatvor. A pogotovo u jedan od najstrože čuvanih. Julianu je doslovno ugrožen život. On je jedna od najčvršćih osoba koje poznajem, ali uvjeti zatvora - u kojemu se i dalje nalazi 23 sata sam u ćeliji, potpuno izoliran od drugih - ostavili su traga, smršavio je 15 kila, nije dobio potrebnu medicinsku pomoć. Javna potpora jača i u Velikoj Britaniji i u Australiji, koje su ključne za sprečavanje izručenja u SAD. Uključio se i Amnesty International, a UN već godinama upozorava na sve neregularnosti, kao i na to da je Assange podvrgnut ‘psihološkom mučenju’.”

Zatvor od 175 godina

Horvat procjenjuje težinu afere: “Ovo pokazuje da je Assange oduvijek bio tražen u SAD-u, gdje mu prijeti zatvor od 175 godina jer je razotkrio ratne zločine ne samo SAD-a (treba svakako pogledati Collateral Murder video o zločinima u Afganistanu), već i drugih moćnih država i vojne industrije, ali i Silicon Valleyja. Ali i narušavanje suvereniteta Velike Britanije, gdje CIA očito može raditi što hoće. Budući da sam još uvijek hrvatski državljanin, mene zanima što će hrvatska država učiniti vezano uz to da je njen državljanin ‘targetiran’ od strane CIA jer je posjećivao nekoga tko se očito ne sviđa SAD-u?”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:40