ŠEFICA ECB

Christine Lagarde: Hrvatska je u ovom trenutku spremna prihvatiti euro. Zajedno s nama ste jači!

Ne postoji dobar ili loš trenutak, postoji trenutak kada ste spremni. Mislim da je Hrvatska spremna pridružiti se eurozoni, poručila je Lagarde

 Christine Lagarde 

 John Thys/Afp

- Mislim da članstvo u klubu donosi pogodnosti, ali zahtijeva i odgovornosti. Mislim da je Hrvatska to shvatila na putu do konvergencije. Morate se potruditi, morate dati nešto, a zauzvrat možete uzeti. Kad se svi borimo zajedno protiv inflacije, visokih cijena energije i hrane, jači smo, u boljem smo položaju. Euro je druga najveća valuta na svijetu i sam je po sebi snažan. Kada ste dio toga, to je svakako štit za bilo koju zemlju članicu - komentirala je za HRT Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, odluku Vijeća Europske unije o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023.

HRT-ova novinarka Jasna Paro s Lagarde je razgovarala i o kamatnim stopama, inflaciji u eurozoni...

Hrvati su najviše zabrinuti zbog inflacije koja je trenutačno malo viša od prosjeka u eurozoni. Što mislite, kada će početi padati? Općenito, što će biti s inflacijom u eurozoni?

- Inflacija uglavnom raste zbog troškova energije, hrane, a zbog toga se širi i na područje dobara i usluga. Bit će visoka tijekom cijele 2022. Čvrsto vjerujemo da će početi padati 2023., a 2024. još će više padati. To uvelike možemo pripisati uvedenim mjerama. Monetarna politika ima samo jedan glavni cilj: stabilnost cijena, odnosno inflaciju od 2%. Naša je dužnost, naš je mandat, odlučni smo u tome da smanjimo inflaciju na 2%. To se neće dogoditi preko noći, morat ćemo s vremenom povećati kamatne stope. Ali na srednji rok želimo vratiti inflaciju na 2%. I vratit ćemo!

U većini zemalja prva pozitivna stvar nakon uvođenja eura bila je smanjenje kamatnih stopa. Sada znamo da se to neće dogoditi u Hrvatskoj. Europska središnja banka objavila je da je spremna povećati kamatne stope. To znači da će pozajmljivanje biti skuplje. U Hrvatskoj ima euroskeptika, tako je i svuda u Europi, koji tvrde da je ovo najgori trenutak za ulazak u eurozonu. Što vi kažete?

- Znate, mislim da u teškim vremenima, u ratnim vremenima, u vremenima kada se moramo potruditi, u vremenima kada donosimo posebne mjere, recimo EU sljedeće generacije koja je puno pomogla Hrvatskoj, dobro je biti u istom klubu i dobro je iskoristiti našu snagu te braniti jedni druge. Neki kažu da je trenutak dobar, neki da je loš. Ne postoji dobar ili loš trenutak, postoji trenutak kada ste spremni. Mislim da je Hrvatska spremna pridružiti se eurozoni. Spremna je prihvatiti korist od eura.

Kako bi više kamatne stope ESB-a utjecale na hrvatsko gospodarstvo?

- Prvo, cijeli svijet, osim Japana i Kine, trentačno povisuje kamatne stope. Ne činimo to iz zadovoljstva, to činimo kako bismo zauzdali inflaciju. Znači, želimo vratiti stabilnost cijena, spustiti inflaciju na 2%. Od toga će svi imati koristi, posebno najranjiviji. Činjenica da će kamatne stope rasti znači i da će ljudi koji imaju ušteđevinu biti bolje kompenzirani. Svaka priča ima lice i naličje. Ako pozajmljujete, naravno da će biti skuplje. Ako štedite, imat ćete bolji povrat. Ali najvažnije je da inflaciju vratimo na 2%. I to ćemo učiniti.

Čak i ako bude boljelo, boljet će na ograničeni rok?

- Na ograničeni rok, a onda će svi imati koristi, posebno najranjiviji.

Znam da je ESB izdao analizu Hrvatske i dobili smo dobre ocjene, ali je li sigurno da Hrvatska uvede euro?

- Hrvatska je prošla na ispitu. I to s odličnim ocjenama. Znači, kandidat je koji je uspio. Trebala bi se pridružiti eurozoni. Apsolutno, radujemo se tomu, zaključila je Lagarde za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:11