POD LUPOM USKOKA

Četvorica krijumčara u 7 navrata prebacili preko 160 migranata, zaradili su više od 160.000 eura!

Osumnjičeni po ilegalcu zarađivali po 1000 eura, od njih oduzeti pištolji, puška i novac zarađen na kaznenim djelima

Uhićeni krijumčari (ilustracija)

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Iz dana u dan svjedočimo krijumčarenju ljudi. Jedna od zaposlenijih policijskih uprava u tom segmentu je PU brodsko-posavska na osnovu čije je nedavne kaznene prijave protiv četvorice krijumčara, USKOK donio rješenje o pokretanju istrage. Četvoricu muškaraca od kojih je jedan 35-godišnji državljanin BiH dok su ostala trojica kršitelja zakona domaći dečki stari između 31 i 42 godine se tereti za zločinačko udruženje i protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH.

Prema dosad prikupljenim podacima, 35-godišnji BiH državljanin je od ožujka do 29. prosinca prošle godine na tuđoj muci zarađivao po Hrvatskoj, BiH te Srbiji. Cilj mu je bio stjecanje nepripadne materijalne koristi pa je sa, zasad nepoznatim osobama iz BiH, a za novčanu naknadu od najmanje 1000 eura po osobi, dogovorio i organizirao kontinuirano, nezakonito prebacivanje većeg broja stranaca koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Lijepoj našoj. Strancima je omogućavao tako da iz BiH uđu u Hrvatsku, ali preko ili izvan obilježenih graničnih prijelaza i mimo granične kontrole. Potom je organizirao i njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta diljem zemlje ili, pak, u drugim članicama Europske unije.

Kako bi realizirao dogovor, USKOK sumnja da je osumnjičeni BiH državljanin povezao u zajedničko djelovanje ostalu trojicu okrivljenika. No i dalje ostaju nepoznati identiteti osoba u BiH s kojima je dogovarao vrijeme, mjesto te broj stranaca kao i cijenu njihova prebacivanja do krajnjih odredišta.

image

zaplijena oružja, novca i mobitela od krijumčara

Pu Brodsko Posavska/

- Ostali okrivljenici su prema uputama 35-godišnjaka preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili te ih potom odvozili do dogovorenih odredišta. Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola. Na opisani način su okrivljenici u navedenom razdoblju u najmanje sedam navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana. Time su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 160.000 eura, koju su međusobno podijelili ovisno o svojim ulogama u prebacivanju - otkrivaju iz USKOK-a navodeći da su dežurnom sucu istrage osječkog Županijskog suda predložili za osumnjičenu četvorku određivanje istražnog zatvora.

Iz brodske policije, pak, kažu da su temeljem naloga osječkog suda i u suradnji sa zagrebačkim kolegama odradili pretrage domova i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni, a pretresi su obuhvatili i njihove osobne automobile. Oduzeli su im oružje odnosno pištolje i pušku, ali i novac za koji se pretpostavlja da potječe od ilegalnih poslova s druge strane zakona.

Inače, u navedenoj akciji je osim hrvatske policije i PNUSKOK-a svoj obol dala i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIP) Bosne i Hercegovine te Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona (EUROPOL).

image

Uhićeni krijumčari (ilustracija)

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:59