PORUKE S OLTARA

'ČESTITAM NA KRŠĆANSKOM PONOSU' Nadbiskup Barišić pozdravio primalju iz Knina koja je odbila sudjelovati u pobačaju

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vodio je središnje misno slavlje u Mariji Bistrici
 Biljana Gaurina, Zvonimir Barišin / CROPIX

MARIJA BISTRICA/SINJ - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći danas na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije središnje misno slavlje u Mariji Bistrici kojem su prisustvovali deseci tisuća hodočasnika, pozvao je vjernike na očuvanje vjere i obitelji - odnosno bračne zajednice muškarca i žene, kao zaloga opstojnosti hrvatskog naroda, ali i sretnog života svakog pojedinca.

Vjera je oblik spoznaje i stoga ju se ne može svesti na privatnost, već povezati s općim dobrom, poručio je Bozanić te upozorio kako nedostatak vjere stvara nezadovoljstva, zabrinutost, tjeskobe i narušene međuljudske odnose na svim razinama.

FOTOGALERIJA IZ SINJA

"Ako se pokuša ugasiti svjetlo vjere, tada mrak obuzima prostore odnosa u obiteljima, među skupinama, ali i među narodima i državama, unoseći nemir i nepravde", naglasio je Bozanić.

Citirajući riječi pape Franje, kardinal je tradicionalno pozvao na očuvanje obitelji te istaknuo da tu "prije svega misli na stabilnu zajednicu muškarca i žene u braku". Ta zajednica, dodao je, znak je prisutnosti Božje ljubavi i prihvaćanje spolne različitosti sposobne za rađanje novoga života.

Ponovno citirajući Svetoga Oca, roditelje je pozvao da "nasuprot kulturi otpada", koja relativizira vrijednost ljudskog života, svojoj djeci prenose svijest da "život treba štititi, sve od majčina krila, priznajući ga darom Božjim i jamstvom budućnosti čovječanstva".

Govoreći o značaju katoličanstva za cijeli hrvatski narod, posebno je istaknuo one koji su najodgovorniji za život hrvatskog društva. "Za njih često molimo svjetlo Božjeg Duha", rekao je nadbiskup te dodao kako za budućnost hrvatskog naroda odgovornost ima i svaki hrvatski katolik.

FOTOGALERIJA IZ MARIJE BISTRICE

Misu na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu. „Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom.“, rekao je mons. Barišić.

U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. „Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata“, rekao je Barišić.

FOTOGALERIJA IZ ALJMAŠA

U svečanoj procesiji su uz mnogobrojne vjernike i hodočasnike sudjelovali tradicionalno alkari i alkarski momci, Gradska glazba Sinj i članovi kulturno-umjetničkih društava.

U najvećem marijanskom svetištu Dalmacije, pretpostavlja se, do sada je boravilo više od 100 tisuća vjernika, a do kraja svetkovine očekuje ih se još 70 tisuća. Najviše hodočasnika je iz BiH, a zabilježen je i porast vjernika iz Poljske i Čehoslovačke koji organizirano dolaze u Sinj.

Svečano misno slavlje u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Provincije presvetog Otkupitelja iz Splita fra. Joško Kodžoman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 23:38