VLASNIK AGENCIJE

‘Česi će nahrupiti u Hrvatsku 3. srpnja, bit će kao prije pandemije! Otkrit ću vam što im najviše smeta kod nas‘

Kako izgledaju ovogodišnje najave za sezonu s češkog tržišta, što gosti iz Češke traže, a što eventualno zamjeraju ispričao je Damir Krtalič
Plaža Banje u Dubrovniku (arhiva)
 Tonci Plazibat/Cropix

Kako izgledaju ovogodišnje najave za sezonu s češkog tržišta, što gosti iz Češke traže, a što eventualno zamjeraju po pitanju ponude, ispričao je za Novi list Davor Krtalič-Dalmatinac, vlasnik turističke agencije, inače Hrvat koji niz godina živi i radi u češkom gradiću Liberecu.

Istaknuo je kako su Česi željni sunca, a samim time i mora, spomenuvši kako su u gradu u kojemu živi od početka proljeća imali u svibnju tri sunčana dana.

Krtalič je govorio o tome koliko je Hrvatska prisutna u češkim medijima i što govore o našoj zemlji.

- Hrvatska je u češkim medijima prisutna, dosta se o Hrvatskoj piše, a kako se primiče sezona, to je sve više slučaj. Od prošle godine, naravno, naglasak je na bolesti covid-19. No moram reći kako ove godine nema toliko lutanja u nekim informacijama, što je dobro jer je Hrvatska jasno navela način i uvjete ulaska u zemlju. To je vrlo dobra vijest. Češki portali su to prenijeli i svakom gostu je jasno što treba sa sobom imati da može putovati na more. Osim toga, u Hrvatsku dolaze češki novinari i na licu se mjesta uvjeravaju kakvi su uvjeti konkretno na putovanju, po mjestima, smještaju, restoranima, plažama i potom sve to ovdje prezentiraju. Mogu reći kako naglašavaju da se Hrvatska dobro pripremila za turističku sezonu, rekao je.

Objasnio je kako uopće nije bilo rezervacija, no onda se dogodio trenutak koji je sve promijenio.

image
Dolazak redovne linije sa ceskim turistima iz Praga (arhiva)
Matija Djanjesic/Cropix

- Kako su obje zemlje imale tešku godinu, rezervacije su za ovu sezonu bile skoro nikakve. Sve se promijenilo kad su jasno predstavljeni uvjeti ulaska Čeha u Hrvatsku. Otada nema pitanja o covidu-19, sve se svodi na, rekao bih, redovnu komunikaciju, pa se tako navodi termin, broj osoba, destinacija i uvjeti rezervacije. Dakle, turisti su svjesni što trebaju imati, odnosno koje uvjete ispuniti da bi nesmetano stigli do svoje destinacije. Hrvatska ima veliku sreću, i da nitko ovdje ne objavi ni jednu reklamu, turisti će dolaziti na more. To je jednostavno tako. Turisti sa sjevera idu za suncem. Mogu reći da je doista počela euforija oko priprema za godišnji i putovanja. Inače, Česi za svoje građane otvaraju u Hrvatskoj dva nova konzulata kako bi im u sezoni bili na raspolaganju za rješavanje eventualnih problema, rekao je.

Na pitanje kada se može očekivati prvi veći val čeških dolazaka, odgovorio je.

- Hrvati se za sezonu trebaju još bolje pripremati, a moraju imati u vidu da ovdje škole završavaju 30. lipnja i da većina Čeha čeka praznike kako bi mogli s djecom na more. Prvi val, a vjerujte mi, bit će to udarni val, trebate očekivati 3. srpnja. Tada će ceste i kolone automobila na njima biti kao što je to bilo prije pandemije covida-19, rekao je.

Krtalič je odgovorio na upit kako Česi komentiraju hrvatsku turističku ponudu.

- Ovdje nisu zabranjeni komentari po portalima tako da iza svakog članka o Hrvatskoj i moru bude doista puno komentara. Ja ih čitam iz radoznalosti kao bih vidio kakvo mišljenje ima običan Čeh o Hrvatskoj. Mogu reći, podijeljeni su, jedni pišu pozitivno dok drugi pišu kritike. Žale se, primjerice, da je od 1995. Hrvatska znatno povisila cijene i da je sve skupo. Međutim, oni ne vide i ne pamte - naime, ja sam u Češku došao 2007. godine - to je da je u Češkoj 100 eura i tada i ove godine bilo 2.500 čeških kruna, dok je, primjerice, kruh s 11 do 18 čeških kruna skočio na 25 do 40 kruna, a kava s 15 do 20 na 30 do 50 čeških kruna. Isto tako, žale se da Hrvati preferiraju bogate Nijemce, a da Čehe gledaju s visoka, ispričao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:39