POSLJEDICE NEVREMENA

Centri zatrpani pozivima, nestao čovjek u Istri, šok u Zaprešiću:‘ Nismo ni znali da je tu?!‘

Čišćenje ulica i parkova te uklanjanje srušenih stabala nastavljeno je u subotu

Mercedes u Zaprešiću

 Jutarnji List/

Čišćenje ulica i parkova te uklanjanje srušenih stabala nastavljeno je u subotu u Novigradu u kojem je u petak snažno nevrijeme praćeno kišom, tučom i vjetrom prouzročilo veliku materijalnu štetu, a u novigradskom akvatoriju još uvijek se traga za Talijanom koji je ispao iz broda.

Tijekom najvećeg naleta vjetra jučer je srušeno na desetke velikih stabala, koja su na području kampa Aminess Sirena poklopila nekoliko desetaka kamp prikolica, šatora i automobila uzrokujući veću materijalnu štetu. Ogromna stabla pala su u gradu i na tri zgrade i na jednu malu crkvicu iz 15. stoljeća koja je kulturno dobro. Stanje u samome središtu grada je u međuvremenu normalizirano.

"Nevrijeme je najizraženije zahvatilo područje užeg središta grada Novigrada te područje autokampa Sirena i hotela Maestral, tvrtke Aminess. Kamp je pun gostiju, a uslijed jakog vjetra, srušilo se na desetke velikih stabala pretežito borovine. Stabla su poklopila nekoliko desetaka kamp prikolica, šatora i automobila, te je napravljena velika materijalna šteta", rekao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Dodao je kako su vatrogasci kako u kampu tako i u središtu grada srušili sva ona stabla koja su predstavljala potencijalnu opasnost za ljude, a sve službe su na terenu.

image

Park u centru Novigrada

Goran Sebelic/Cropix
image

Park u centru Novigrada

Goran Sebelic/Cropix

Na svu sreću nitko nije stradao, dodao je, premda je Hitna pomoć intervenirala jer se javilo nekoliko ljudi, koji su zadobili ogrebotine, ali nitko nije zbrinut.

Nažalost, za jednim se talijanskim državljaninom još uvijek traga na moru nakon što je u petak, petnaestak minuta prije nevremena, ispao iz broda prilikom ulaska u novigradski akvatorij. Nestanak je prijavila njegova supruga koja je uspjela s brodom ući u novigradsku luku.

U akciju potrage uključene su dvije spasilačke brodice iz sastava pulske Lučke kapetanije, jedan brod postaje pomorske i aerodromske policije Pula i jedna brodica Lučke uprave Pula kao i dvije privatne brodice, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

"Sve su službe na terenu, priključili su se i djelatnici Šumarije te brojni građevinari i privatnici sa svojom građevinskom mehanizacijom i strojevima koji pomažu u uklanjanju stabala. U svakom slučaju, stanje se pomalo normalizira", istaknuo je novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio je svim žurnim službama koje su izašle na teren, pokazavši još jednom dobru organiziranost sustava, kao i svim građanima koji su se samoinicijativno uključili u sanaciju nastalih šteta. Također, župan je zahvalio i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na ponuđenoj pomoći, te iskazanoj brizi.

Inače, za danas meteorolozi najavljuju u Istri djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno vrijeme te u noći uz mogućnost neverina, dok su danju izgledni grmljavinski pljuskovi.

Putem Skypea javili su se a HTV-ovu emisiju Studio 4 gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te gradonačelnik Novigrada Anteo Miloš.

Peršurić je naglasio kako Poreč nema značajnih šteta. Kako kaže, bilo je desetak intervencija vatrogasaca i komunalnog poduzeća.

- Uglavnom su to srušena stabla po prometnicama, no te se riješilo dosta brzo, bez većih materijalnih šteta, rekao je.

Dodaje kako ovo nevrijeme neće narušiti sezonu. Naglašava kako je Poreč gotovo pun u svojim kapacitetima.

- Na današnji dan imamo samo u Poreču oko 29 tisuća gostiju. U odnosu na prošlu godinu, to je 2 do 2,5 posto više. Nama je oduvijek želja produžiti turističku sezonu. Ove se godine nadamo da ćemo postići 3,5 milijuna noćenja, naglasio je Peršurić.

Gradonačelnik Novigrada je rekao kako je današnji plan da se raščiste stabla koja su jučer pala na kuće i crkvu.

Gotovo 200 stabala je srušeno na području Novigrada i auto kampa Sirena.

image

Novigrad

Goran Sebelic/Cropix

- Raščišćavanje će trajati najmanje 7 dana. Iz auto kampa javljeno je da su smješteni svi gosti koji su imali oštećenja na svojim objektima. Auto kamp funkcionira, gosti ostaju i sezona ide dalje, naglasio je Miloš.

Dodaje kako nema poteškoća s opskrbom struje i vode. Naglašava da je materijalna šteta od nevremena velika, te da će se procjena raditi u narednih 15-20 dana.

Županijski centri primili stotine poziva

Županijski centri 112 zaprimili su u petak popodne na stotine poziva građana vezano za posljedice nevremena koje je praćeno jakom kišom i vjetrom u petak popodne zahvatilo više županija rušeći stabla pri čemu je u kampu „Sirena“ u Novigradu ozlijeđena jedna osoba.

Olujno nevrijeme zahvatilo je zapadni, sjeverozapadi i središnji dio Istre između 15,30 i 16 sati, a Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više od 80 poziva o srušenim stablima i granju na prometnicama, navelo je Ravateljstvo civilne zaštite u pregledu po županijama.

Uslijed pada više stabala u autokampu „Sirena“ u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba, a po dolasku HMP naknadno je zatražena pomoć za još pet osoba u kampu.

Na području Umaga, Novigrada, Poreča, Motovuna i Pazina zaprimljeno je 10-ak poziva o srušenim i nagnutim električnim i telefonski stupovima te nekoliko dojava o stablima srušenima na parkirana osobna vozila u Umagu te jedan pad stabla na kuću u Umagu.

U Pazinu su oštećene dvije kuće s kojih su vjetrom odneseni crjepovi oštetili parkirana vozila.

image

Novigrad

Goran Sebelic/Cropix

Jedno stablo srušilo se na pružnom prijelazu u Pazinu. U Poreču u Zelenoj laguni dogodili su se problemi s jedrilicom pri pristajanju u lučicu.

U Puli su poteškoće u prometu stvarali otvoreni poklopci šahtova za odvodnju na prometnicama. Zaprimljeno je 10-ak dojava o srušenim stablima na prometnice te parkirana vozila na rivi.

image

Novigrad

Goran Sebelic/Cropix
image

Novigrad

Goran Sebelic/Cropix
image

Novigrad

Goran Sebelic/Cropix

Oštećena vozila, krovovi i električni stupovi; izletnički brod kod Cresa ostao bez pogona

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo Primorsko-goransku županije, Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više desetaka dojava o srušenim stablima i granju na prometnicama.

Na području grada Rijeke zabilježene su 42 dojave koje su najviše odnosile na srušena stabla, no zabilježeni su i oštećeni krovovi te automobili. Na području Opatije, Volovskog, Matulja, Kastava, Delnica, Lokva zaprimljeno je 10-ak dojava koje su se odnosile najviše na pad stabala, oštećenja stupova električne energije te nekoliko oštećenih vozila.P

Prema informacijama Nacionalne središnjice za spašavanje na moru, brod Lučke kapetanije „Sveti Vid“ uzeo je u tegalj izletnički brod koji je ostao bez pogona kod otoka Cres i tegli ga u luku Cres. Brodica koja je zapela u kanalu kod naselja Smokvice Krmpotske je spašena.

U oba ova slučaja nije bilo ozlijeđenih osoba.

Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci otkinuo se dio velike kontejnerske dizalice s kontejnerskog terminala i naslonio se na privezani brod.

Zbog poremećaja u radu trafostanice Matulji bez električne energije je 450 korisnika, a otklanjanje je u tijeku. Zbog srušenog stabla na pruzi, u prekidu je putnički željeznički promet na relaciji Rijeka – Opatija – Matulji.

U Zagrebu više od 300 dojava

Područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije (posebice Zaprešić, Dugo Selo, Samobor, Sveta Nedjelja) ne vrijeme je zahvatilo oko 16,40 sati pri čemu je ŽC 112 Zagreb zaprimio više od 300 dojava građana koje su odnosile na padove stabala, nestanak struje te ispumpavanje vode.

Dobili smo snimku iz Zaprešića koja prikazuje gotovo uništeni Mercedes na koji je palo stablo. Razmjeri oštećenja tek su bili vidljivi nakon uklanjanja ogromne krošnje srušenog drveta. Štoviše, ljudi nisu ni znali da je ispod lipe dok stablo nije uklonjeno.

Područje Bjelovarsko-bilogorske županije pogodilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom oko 17,35 sati, a zabilježeno je 50-ak poziva građana, najviše s čazmanskog područja o urušenim borovima i stablima, štetama na električnim vodovima te oštećenim krovištima. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je 10-ak dojava građana o oštećenim krovovima, najviše u općini Oriovac.

Na području Virovitičko-podravske županije koju je nevrijeme zahvatilo oko 18,20 sati bilo je 9 dojava građana koje su se odnosile na pad stabala te kvar na željezničkom prijelazu pri udaru groma.

Područje Osječko-baranjske županije oko 18,38 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao nekoliko desetaka dojava zbog pada stabala na prometnice i javne površine.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je veći broj poziva zbog intenzivne kiše i jakog vjetra koji je nosio krovove i lomio stabla. Grom je udario u kuću, olujni vjetar polomio je šator s moto susreta, a uslijed jake kiše i vjetra dogodilo se slijetanje automobila u kanal. Obaviještene su sve nadležne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:12