DOKAZNI POSTUPAK

Čedo Prodanović: HEP, da ne kažem Barbarić, pakira Rukavini krivnju za tragediju u HE Plat

Danas je svjedok Pero Miletić nastavio s davanjem iskaza u dokaznom postupku

Čedo Prodanović

 Tonci Plazibat/Cropix

Danas je svjedok Pero Miletić nastavio s davanjem iskaza u dokaznom postupku optuženima za tragediju koja se 10. siječnja 2019. godine dogodila u pogonu Plat Hidroelektrane Dubrovnik. Svjedok je u HE Dubrovnik zaposlen od 2014. i zanimljivo je da se, iako je bio zadužen za građevinsku struku i održavanje dovodnog tunela vode, sve vrijeme govorio da je građevinske radove nadzirao kao - tehnolog. Na tu su mu okolnost ukazali i branitelji optuženih, ali je svjedok ostao ustrajan.

Na samom početku nastavka sudskog kaznenog postupka odvjetnica Doris Košta je kao nove dokaze predložila i dokumente do kojih je došla naknadno, tijekom treće "sesije" saslušanja. Riječ je o ugovorima, dokumentu o imenovanju svjedoka za nadzornog inženjera te Pravilniku o nabavi i ugovaranju u grupi HEP. No, o usvajanju tih prijedloga naknadno će se odlučiti.

I danas je iskaz svjedoka bio prilično neodređen i nije se sjećao niza detalja, a odgovarajući branitelju četvrtooptuženog Ivice Nujića (koji je opravdao današnji izostanak s rasprave), odvjetniku Janjku Grliću, opisao je ulogu odvodnog tunela u podzemlju Plata. No, nije znao reći je li to i evakuacijski put:

- Stropne obloge fizički su nedostupne ali se vidjelo da je dio ploča promijenio boju i otpadali su dijelovi. Za otvor u zidu se pričalo i prije zamjene obloge pločama od istog materijala, ali su mi strojari rekli da zaboravim na njega. Na stropu su se nalazile valovite, a na zidovima ravne ploče. Ne znam što je tamo bilo prije otvora, a ugradnja vrata na tom mjestu je strojarski posao. Videonadzor na ulazu sad postoji, ali ne znam je li ga bilo prije tragedije i s ocem nisam o tome pričao - odgovorio je Pero Miletić koji je više puta ponovio da uopće nije imao brojne službene nacrte, na što je Grlić primijetio kako to da nije imao interes da o pogonu dozna nešto više.

image

Doris Košta

Tonci Plazibat/Cropix

Odvjetniku Tomislavu Skerlevu, kao branitelju Miljenka Vučića, svjedok je rekao da su PVC-ploče predviđene projektom "Apside" i funkcija im je spriječiti kapanje vode u strojarnicu. Na upit što bi Komisija učinila da je ponuđena ugradnja limenih ploča rekao je da bi ponudu odbili jer ne odgovara uvjetima troškovnika. No, da je izvođač to sugerirao tijekom ugradnje, tada bi izvijestio direktora a na sastanku bi se dogovorili uvjeti dodatnog ugovora koji ne smije prelaziti 20-30 posto osnovnog ugovora.

Rekao je kako je Vučić uzorke ploča poslao u Italiju gdje su rekli da imaju iste, a on rekao da ih treba sve promijeniti i da su istovjetne ugrađene u HE Zakučac i HE Mostar, piše Dubrovački vjesnik.

Nakon kratke pauze, Vijeće dubrovačkog Županijskog suda je izvijestilo kako je prihvatilo nove dokazne prijedloge Doris Košte, među kojima je i Miletićev e-mail iz siječnja 2017. Boženi Pozniak u kojem od nje traži da ga se imenuje nadzornim inženjerom, do čega je došlo travnja te godine. No, svjedok je ustvrdio da se ne sjeća tog vremena te na upit odvjetnika Pregleja nije potvrdio autentičnost svog maila.

Odvjetniku Čehu je ponovio kako je postupao prema usmenim nalozima direktora Mate Miškovića koji mu nije dostavio bilo kakvu dokumentaciju i nije se složio s odvjetnikovim zaključkom da je zanemario Zakon o građenju te dodao da je članstvo u Komori građevinara zamrznuo jer nije mogao nazočiti edukacijama na kojima je bilo govora i o promjeni propisa. Izjavio je kako postupak javne nabave vodi ekonomska služba, a oni koji pristupaju tom postupku nazivaju se tehnolozi. No, svjedok se ne sjeća da je imao šifru za pokretanje javne nabave. No, ekonomskoj službi je bitno koja je ponuda najpovoljnija, da je to bio odlučujući kriterij, a on nije provjeravao ispunjava li ponuda tvrtke "Apside" sve tehničke uvjete.

image

Nastavak suđenja na Županijskom sudu u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

Odvjetniku Prodanoviću je odgovorio kako se ne sjeća da mu je dostavljeno rješenje o imenovanju za nadzornog inženjera, ali zna da je dobio ugovor prema kojem je zadužen za izvršenje ugovora, što ipak nije ugovor o imenovanju za nadzornog inženjera.

Odvjetnik Grlić se prije upita ogradio rekavši kako su tijekom ovakve rasprave njegove mentalne mogućnosti možda sužene, te pitao kako se svjedok ne sjeća mnogih detalja pa i da je poslao mail, ali odmah tvrdi kako je to uradio prema naputku direktora Miškovića. Na to je svjedok uzvratio da ne zna je li i Božena Pozniak znala za taj dogovor s Miškovićem.

Branitelju Miljenka Vučića, odvjetniku Skerlevu, pojasnio je zašto je Vučića nazvao glavnim inženjerom gradilišta iako je na gradilištu bila samo jedna tvrtka i to "Segra" čiji je predstavnik Vučić. No, kad mu je pokazan dokument prema kojem je predstavnik Segre bio inženjer Borovina, pojasnio je kako je komunicirao i s Borovinom, a za Vučića je to mislio jer je - stalno bio na gradilištu!

Optuženom Miškoviću je rekao kako dopušta mogućnost da je zbog imenovanja dobivao i stimulaciju, ali je "plaća svim radnicima bila veća uglavnom zbog rada noću ili praznicima pa tako i njemu". Nakon toga, Mišković je ustvrdio kako je svjedok zahtjev za imenovanje nadzornim inženjerom zatražio da bi ga dostavio Komori u cilju prikupljanja bodova, a svjedok se sjetio da je izvješće IGH iz 2013. godine dobio od Ivana Sučića na intervenciju Miškovića, ali tehničke nacrte nije dobivao. Izjavio je i da je on osobno izabrao tri ovlaštene projektantske tvrtke koje su, potom, pozvane da izrade projekte sanacije pogona Plat.

Optuženom Željku Starmanu je rekao kako mu je prvo radno mjesto u struci od 2010. bilo u tvrtki "Apsida" gdje je, inače, stekao uvjete za ovlaštenog inženjera. Nakon toga je Starman ustvrdio kako je uvjete stekao jer je morao biti dobro upoznat sa zakonima.

Na kraju navedimo i to da ga je optuženi Vučić pitao kako je u iskazu mogao tvrditi da mu je on rekao da treba promijeniti 60 posto ploča kad u zapisniku stoji da treba mijenjati 718 četvornih metara, što je 36 posto površine ploča, na što je Pero Miletić ustvrdio da dopušta tu mogućnost.

Rasprava je prekinuta, a nastavak je najavljen za razdoblje od 23. do 26. siječnja iduće godine, kada će svjedočiti i Ivo Miletić te, između ostalih, i Frane Barbarić.

Čedo Prodanović pustio bombu: HEP, da ne kažem Barbarić, pakira Rukavini krivnju za tragediju u Platu


Nakon današnjeg ročišta za tragediju u HE Plat kada su bježeći od požara, živote izgubili djelatnici HEP-a Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, izjave za medije dali su odvjetnici okrivljenika, odvjetnici oštećenika i županijski državni odvjetnik, prenosi Dubrovački dnevnik.

"Od samog početka smo upirali da postoji još čitav niz odgovornih osoba. Koliko ozbiljno mislimo na podnošenje kaznene prijave, pokazuje i činjenica da smo danas priložili određene materijalne dokaze, protiv arhitekta, danas saslušanog svjedoka (op.a. Pero Miletić), osoba za protupožarnu aktivnost. Sve to ne umanjuje ovu optužnicu koja je podignuta zbog toga što nije postojala valjana materijalna dokumentacija, misli se na građevinsku dozvolu. Ono što je bilo vrlo interesantno, recimo i taj dokument da se nije priložio ne bismo mogli raspravljati o tome je li uporabna dozvola koju su oni ishodili valjana ili ne", izjavila je na kraju današnjeg ročišta odvjetnica dijela oštećenika Doris Košta.

Na pitanje novinara ima li HEP danas imaju valjanu građevinsku dozvolu, Košta decidirano odgovara s - ne.

Na novinarsko pitanje smatraju li kako HEP i dalje radi nezakonito i da HE Dubrovnik nema zakonite dozvole po kojima može raditi odvjetnik hrvoje Tokić odgovara:

"Hidroelektrana Dubrovnik ima formalnu uporabnu dozvolu i oni tvrde da je njima to dovoljno za rad. A sad je li to dovoljno za rad trebaju dokazati. Iskoristili su zakonsku mogućnost za dobiti uporabnu dozvolu na temelju dokumentacije koju su dostavili. Po meni za sve radove sanacije koje su napravili trebaju prvo dobiti prvo građevinsku dozvolu, pa uporabnu dozvolu na temelju te građevinske dozvole", odgovorio je odvjetnik dijela oštećenika Hrvoje Tokić.

Čedo Prodanović je govorio o proširenju optužnice.

"Naša prva teza je bila da se čudimo da za stvari koje su se događale u Dubrovniku se posegnulo u optužnici za okrivljenicima iz Zagreba. Sada kroz ovaj tjedan smo vidjeli da postoje ljudi koji su oboljeli od amnezije što nije slučajno. Ne žele iskazivati o relevantnim stvarima pozivajući se na protok vremena i na neki način gubitak pamćenja, a ja to tumačim ustvari s oprezom jer s obzirom na činjenicu da do sada nisu sudionici postupka u smislu okrivljenika, nisu isključili mogućnost da ovaj ishod postupka još ukaže i na nekog od njih kao kazneno odgovornu osobu".

Prodanović: HEP je unajmio privatne istražitelje

Čedo Prodanović, odvjetnik okrivljenog Nikole Rukavine, na ročištu u proljeće ove godine izjavio je kako HEP opstruira izuzeće dokumentacije, a u siječnju će u Dubrovniku svjedočiti i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

"Bila je opstrukcija s dokumentacijom koja bi mogla pomoći gospodinu Rukavini. To su informacije koje sam dobio, a ne znam izravno. Osim toga, angažirani su neki privatni istražitelji od strane HEP-a, da ne kažem gospodina Barbarića, sigurno ne da bi ekskulpirali Rukavinu nego da bi ga kriminalizirali", izjavio je Prodanović.

Prodanović nije želio definirati dovodi li to do zaključka kako se štiti netko drugi, ali izjavio je kako se "Rukavini iz određenih razloga koje zna, ali ih neće javno reći, željelo malo pakirati".

Preglej: Svjedok je antidatirao dokument

Odvjetnik optuženog Željka Starmana, Gordan Preglej komentirao je izjavu svjedoka Pera Miletića koji je rekao kako je dokument o kvaliteti materijala iz 2017. godine potpisao nakon tragedije, nakon što mu je na jednom od sprovoda prišla, kako tvrdi, djelatnica pravne službe HEP-a i kazala kako se dokumenti trebaju potpisati zbog interne kontrole.

"Činjenica je da potpisivanje dokumentacije van termina koji je naznačen na dokumentima, dakle antidatiranje, predstavlja kazneno djelo.

Komentirao je i mogućnost proširenja optužnice.

"Državno odvjetništvo je to koje bi trebalo razmatrati da li bi trebali mijenjati optužnicu i podići optužnicu protiv nekog drugog, to nije na nama. Na nama je da svoje klijente oslobodimo od optužbe, a činjenica je da su ljudi koji sjede ovdje osobe koje je po našem mišljenju trebalo zaobići preko podizanja optužnice. Hoće li ona biti podignuta protiv nekoga drugog, u nekom drugom trenutku ja to ne mogu špekulirati", izjavio je odvjetnik Preglej.

Stigao je i odgovor na upit razmišlja li državno odvjetništvo o proširenju optužnice u trenutku kada su saslušani ovi svjedoci.

"Neću komentirati tijek dokaznog postupka, o tome će se odlučiti kasnije, kada za to dođe vrijeme. U ovom momentu ne", rekao je Vlatko Cibilić, ispred Županijskog državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:49