ZAŠTITA ŽIVOTINJA

Carnivora Dinarica: Dinamički prometni znak za detekciju divljih životinja

Projekt Carnivora Dinarica, vrijedan 2,3 milijuna eura, trajat će, kako je planirano, 30 mjeseci
 Mario Pušić/Cropix

Prometni znak koji otkriva divlje životinje u blizini prometnice i o tome upozorava vozače predstavljen je na sedmom sastanku slovenskih i hrvatskih partnera u EU projektu Carnivora Dinarica, priopćeno je u srijedu iz Primorsko-goranske županije.

Projekt "Carnivora Dinarica – Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima" provodi se u sklopu programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska V-A 2014.-2020., a odnosi se na zaštitu vuka, risa i medvjeda.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti koje Primorsko-goranska županija provodi u sklopu projekta „Praktične demonstracijske aktivnosti za očuvanje velikih zvijeri“, kojemu je svrha smanjiti opasnost koja ugrožava populaciju velikih zvijeri na prekograničnom području "Natura 2000", koje u Hrvatskoj obuhvaća Gorski kotar i Sjevernu Liku, a u Sloveniji Javornik-Snežnik i Notranjski trikotnik.

Dinamički znak na prometnici Fužine - Rogozno

Tako je predstavljen i dinamički prometni znak postavljen na prometnici Fužine - Rogozno u Gorskom kotaru, koji je opremljen za otkrivanje divljih životinja u blizini ceste.

Senzori za otkrivanje životinja smješteni su blizu ceste, a sustav u slučaju dolaska životinje u bilo koju od 18 štićenih zona automatski uključuje svjetlosne prometne znakove i upozorava vozače da se može pojaviti na cesti. Sustav automatski zapisuje podatke o zoni u kojoj se pojavila životinja, njezino kretanje i stanje na prometnici te neprekidno pohranjuje podatke o broju, tipu i brzini vozila, šalje ih i pohranjuje u središnju bazu podataka.

Sustav je energetski neovisan jer svu potrebnu energiju dobiva iz fotonaponskog dijela, a višak proizvedene energije pohranjuje se u akumulatorske baterije za rad zimi.

Uz pomoć prikupljenih podataka moći će se izrađivati statistički podatci o broju vozila, njihovoj prosječnoj brzini i usporavanju kad se u blizini prometnice pojavi životinja.

Dinamička signalizacija uskoro i iznad Jadranova, nabavljene i mreže za zaštitu košnica

Kako navode iz županijske uprave, planirana se takva prometna signalizacija postaviti i na Jadranskoj magistrali iznad Jadranova, na mjestu koje se također pokazalo kao kritična točka, kako bi se spriječilo stradavanje divljači i smanjio broj prometnih nesreća na toj dionici.

Primorsko-goranska županija, u sklopu projekta Carnivora Dinarica, nabavila je 40 kompleta električnih ograda za zaštitu košnica od velikih zvijeri te je osigurala njihovo postavljanje. Električne ograde postavljene su na 40 mjesta u Gorskom kotaru i na rubnom dijelu područja "Natura 2000". Tako je smanjena mogućnost za nastanak štete i kontakt ljudi s velikim zvijerima.

Projekt Carnivora Dinarica, vrijedan 2,3 milijuna eura, trajat će, kako je planirano, 30 mjeseci, od rujna 2018. do veljače 2021. Veći dio novca, 85 posto, osigurava se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a s 15 posto sudjeluju partneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:32