RUGLO U CENTRU

ČARDAK KOJI GRAD NE USPIJEVA SRUŠITI VEĆ 17 GODINA Tu su donedavno obitavali beskućnici, stvorilo se i divlje odlagalište, a vlasnici su u Švicarskoj

 
 Vlado Kos / CROPIX

Do prije nekoliko godina bilo je to divlje odlagalište otpada i prostor u kojem su obitavali beskućnici.

Danas, srećom, nije tako, ali “čardak ni na nebu ni na zemlji”, kako u Belom Manastiru kolokvijalno nazivaju objekt pokraj gradske tržnice na uglu Zvonimirove i Bösendorfove ulice, već 17 godina muči čelnike jedinog baranjskog grada koji bi ga htjeli ukloniti, ali nemaju instrumente za to.

Bez dogovora

Jedino što gradski oci mogu jest inzistirati od vlasnika da prostor od 130 kvadrata drži koliko-toliko urednim, premda su puno puta unazad 17 godina pokušavali otkupiti staru kućicu i pripadajući joj čardak. No, dogovora s vlasnicima, koji žive u Švicarskoj, nije bilo.

Prvi put to je pokušano 2002. godine kada je tadašnje Gradsko poglavarstvo željelo otkupiti nekretninu zbog izgradnje nove tržnice. Kako su nas izvijestili iz Gradske uprave, vlasnici tada nisu bili zainteresirani, jer im je namjera bila objekt ponovno staviti u funkciju, a ni u Gradu nisu previše na tome inzistirali jer im ta čestica nije bila nužna za izgradnju tržnice, budući da su otkupili druge dvije nekretnine i tako osigurali pristup tržnici.

Beli Manastir, 111219.
Cardak kod gradske trznice za kojega vlasnik od grada Belog Manastira trazi oko 200 tisuca kuna.
Na fotografiji: trznica.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

No, 2008. godine pregovori o otkupu ponovno su aktualizirani prilikom izrade projektne dokumentacije za izgradnju prometnice - produžetak Školske ulice.

Zamjenski prostor

“Tom prigodom vlasnici su tražili kao naknadu za njihovu građevinu da im se na glavnom gradskom trgu da zamjenski poslovni prostor i to veličine minimalno u veličini postojeće građevine.

Prema podacima katastra, riječ je o zemljištu pod zgradama u veličini od 48m² te okućnici od dodatnih 82m².

Kako tada nije postignut dogovor, a projektno rješenje je izrađeno tako da je prometnica, s dvostranim nogostupom, izgrađena tijekom 2009. godine pored objekta, za očekivati je bilo da će vlasnici sada kada više njihova nekretnina nije nužna za izgradnju prometnice biti skloniji dogovoru”, izvijestili su iz Grada.

Beli Manastir, 111219.
Cardak kod gradske trznice za kojega vlasnik od grada Belog Manastira trazi oko 200 tisuca kuna.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

No, to se nije dogodilo, pa ni u mandatu sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Roba, koji se sastao s vlasnicima, ali dogovora nije bilo. No, zato je Rob inzistirao da vlasnici objekt drže urednim i taj standard je postignut.

Na štetu proračuna

- Kao gradonačelnik volio bih riješiti taj problem, ali ne na štetu gradskog proračuna, jer vlasnik objekta ima prevelike financijske zahtjeve koje mi ne možemo ispuniti, budući da ono što oni traže značajno premašuje realnu vrijednost objekta. U funkcionalnom smislu to nam ne smeta, ali definitivno je da naružuje vizuru tog dijela grada i voljeli bismo to riješiti, odnosno ukloniti taj objekt. Imali smo dva sastanka s vlasnikom, ali nismo postigli dogovor. No, važno nam je da smo uspostavili barem standard održavanja, jer je to prije nekoliko godina bilo odlagalište otpada, a sada više nije. No, ako opet dođe do situacije da bi to ugrozilo zdravlje građana tada ćemo poduzeti mjere u skladu sa zakonskim mogućnostima - rekao je gradonačelnik Rob.

Vlasnik objekta je, inače, ranijih godina zauzvrat tražio poslovni prostor identične veličine u središtu grada, no taj uvjet Grad mu nije mogao ni želio ispuniti, a posljednji pregovori zaustavili su se na iznosu od oko 200.000 kuna, što je Gradu također neprihvatljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:37