ANKETA JUTARNJEG

'CAPUCCINO NA STRADUNU NE SMIJE BITI SKUPLJI OD 20 KUNA'Čak 70 posto ljudi misli da su cijene u Dubrovniku pretjerane

Pročitajte što tisuće građana misle o cijenama na moru. Uključite se i javite nam svoja iskustva
 Arhiva CROPIX

Na slovenskim i hrvatskim društvenim mrežama jučer je hit dana bio račun izdan u kafiću 'Orlando' u Dubrovniku kojeg je na Facebook postavio korisnik pod imenom Mate. Visoka cijena kave i sokova u tom kafiću izavala je burnu polemiku građana na društvenim mrežama. I dok jedni smatraju da su ovakve cijene previsoke, drugi tvrde da uživanje u ljepotama hrvatske obale treba 'masno' naplatiti.

U anketi koju je proveo Jutarnji list glasalo je 3.126 ljudi. Najviše njih, čak 32 posto, smatra da cijena capuccina u kafiću na tako atraktivnom turističkom mjestu ne bi smjela prelaziti 15 kuna. No, velik broj njih ne bi negodovao niti da je cijena 100 kuna. Tako je za tu cifru glasalo čak 23 posto ljudi. Njih 20 posto smatra da cijena ne bi smjela prelaziti 10, a 10 posto 20 kuna. Njih samo 2 posto smatra da je primjerena cijena 50 kuna, a 4 posto 30 kuna dok bi njih 7 posto maksimalno izdvojilo 5 kuna.

CAPPUCCINO U DUBROVNIKU PLATIT ĆETE 31 KUNU, A COCA COLU 33! Jesu li ovakve cijene opravdane, ili ipak pretjerane?

Dakle, gotovo 70 posto građana capuccino na Stradunu ne bi platili više od 20 kuna.

I dok se neki zgražavaju nad ovakvim cijenama, mnogi to vide sasvim drugačije.

'Umjesto da se sablažnjavate, trebali bi čestitati. Prodavati kavu za 30 kuna i imati pun štekat znači biti cijenjen i uspješan. Tome bi trebali svi težiti. To je i kompliment Dubrovniku i našem turizmu. Dokaz da nešto vrijedi. Kava na Stradunu nije socijalna kategorija', jedna je od brojnih poruka na našem Facebook profilu.

'Preskupo definitivno. I ne može se nikako opravdati činjenicom da je na Stradunu. Pa što ako je na Stradunu? Na Stradunu postoje i suvenirnice koje prodaju kineske suvenire za par kuna. Zašto onda vlasnici kafića cijene ne formiraju u skladu s time? Pa u okruženju im prodaju kineske trash suvenire...Još bi razumio da je riječ o nekom kultnom restoranu, kafiću ili slično pa bi se i dalo objasnit, ali ovdje je riječ o običnoj kavani, zar ne? Naravno, pravo je vlasnika da istakne cijenu kakvu želi, ali treba reći da je to ipak bezobrazno skupo. Na Champs Elysee, kava s mlijekom me koštala 2,90 EUR, znači oko 20 kn, juice 3,60 Eur, znači puno jeftinije nego na Stradunu...', komentar je jedna čitateljice koja ovakve cijene smatra prenapuhanima.

'Kad mi teta na šelteru policije uzme 70 kuna taksenih maraka za ispis neke obične potvrde, e TO JE PLJAČKA... A ovo... Tko voli, nek izvoli...', napisao je jedan od komentatora na Facebooku.

'Što je? Svi bi na jedan dan u Dubrovnik, slikat se malo na Stradunu i onda kukati kako je skupo. Neka odu u neku sporednu uličicu i dobit će jeftinije. Pođite u St. Moritz, selo u planini pa ćete vidjet koliko ćete platiti kavu. Ali naravno, to je normalno...', poručuje čitatelj.

Ipak, mnogi na cijene gledaju isključivo iz perspektive potrošača. Brojni su bijesni: 'Ovo su bezobrazne cjene. Ne znam zašto bi bilo ko plaćao 5-6 puta veću cjenu za nešto samo zato što može. Šta je sljedeće? Čaša obične vode 20kn?'

'Vlada smanjila PDV a oni digli cijene. Bezobrazluk, takva gamad će uništiti hrvatski turizam,' smatra jedan od komentatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:42