IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Capakova zamjenica: Nije ispitano može li cijepljena osoba širiti zarazu, prema tome, masku treba nositi i dalje

Pavić Šimetin kazala je i da nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio iako je Krunoslav Capak izjavio upravo to da bi se naknadno korigirao
 Zeljko Puhovski/Cropix

Epidemiologinja i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV kazala je kako sva četiri cjepiva protiv COVID-19 koja se koriste u Hrvatskoj vrlo efikasno štite od teških oblika bolesti, hospitalizacije, liječenja na respiratoru i smrtnog ishoda.

- Može li virus obitavati na sluznici usta, nosa i onda se širiti na druge osobe nije još ispitano. Dakle, osoba koja se cijepi može se zaraziti, ali ima bolji ishod te bolesti. Cijepljena osoba može biti zarazna, ali i biti zarazna bez znakova bolesti, odnosno niti ne znati da je zaražena. Prema tome, masku treba nositi i dalje, i onaj koji je cijepljen, i u društvu osoba koje se cijepe. To nošenje maske je zapravo više usmjereno na zaštitu drugih, a ne možda samog sebe koji sam se cijepio. No cijela ova borba protiv pandemije uči nas da zapravo moramo misliti prvenstveno na druge, a sebe staviti na drugo mjesto - kazala je.

Da bi se mjere oko maski ublažile procijepljenost stanovništva treba biti visoka.

- Vjerojatno je to negdje iznad 50 posto, ali svakako takva da se smanji cirkulacija virusa u populaciji. A glavni indikator kada možemo manje nositi maske je zapravo kolika je cirkulacija virusa u populaciji, odnosno koliko imamo novooboljelih svakodnevno. Ta je situacija sad u nekakvoj silaznoj putanji - kazala je.

Objasnila i je izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka o završetku trećeg vala.

- Nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio, samo se radi o tome da imamo posljednja dva tjedna poboljšanje u epidemiološkoj situaciji. Imamo određeno smanjivanje pa smo imali vrh sredinom travnja, a sad je situacija nešto bolja - kazala je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje hoće li biti svadbi, Pavić Šimetin je kazala da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:45