različita mišljenja

Capak proglasio kraj 3. vala, Polašek odgovara: ‘Nije gotov, ali dogodila se prijelomna točka‘

Član Znanstvenog savjeta Vlade upozorava kako imamo situaciju koja budi optimizam, ali i oprez
Ozren Polašek i Krunoslav Capak
 Cropix

- Završen je treći val, rekao je ranije danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera, Krunoslav Capak.

- Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih. Nije gotova epidemija nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih - rekao je Capak.

Činjenica je da opada broj novooboljelih, da se situacija u bolnicama koliko toliko primirila, ali i dalje se intenzivno na respiratorima liječi preko 200 građana, a hospitaliziranih je više od dvije tisuće.

No, ipak, prema riječima Ozrena Polašeka, člana Znanstvenog savjeta Vlade i profesora na Medicinskom fakultetu u Splitu, ne možemo govoriti o završetku nego o dobrom trendu.

- Imamo situaciju koja budi optimizam, ali i oprez. Vidi se da smo u padu broja novooboljelih, a prije nekoliko dana imali smo tu prijelomnu točku u kojoj je došlo do većeg otpuštanja iz bolnica nego što je bilo prijema - govori Polašek.

No, poziva na oprez, jer poznato je koliko je virus nepredvidljiv i u više navrata smo tome svjedočili.

- Ako se opustimo može doći do novih žarišta, a to bi u trenu kada nam stiže velik broj cjepiva bilo jako loše. Sada bi, napokon, u kraćem roku trebali cijepiti velik broj građana, no jasno je da cjepivo ne djeluje čim se aplicira, stoga oprez i samo oprez. Nikako nije vrijeme za 'baciti maske' - zaključuje Polašek.

Inače, danas je zabilježeno 349 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a na bolničkom liječenju nalazi se 2 247 pacijenata, od čega je na respiratoru 244 pacijenta. Testiranih je bilo 4 193, pa je udio pozitivnih oko osam posto. Tradicionalno ponedjeljkom ima manje dijagnosticiranih, ali udjeli pozitivnih su manji, naime proteklih tjedana bilo je blizu 30 posto.

Prošlog ponedjeljka u bolnici je bilo 2315 hospitaliziranih i 259 na respiratoru, a tjedan ranije je bilo manje i hospitaliziranih i osoba na respiratoru nego danas (2179 hospitalizirani i 199 na respiratoru). Stoga je i to jedan od indikatora da je jako važno imati na umu da je situacija jako daleko od idealne.

Uostalom i službena brojka građana u samoizolaciji, a jasno je da nisu svi prijavljeni, danas je bila 30 225. Prema dosadašnjim podacima oko trećina osoba iz samoizolacije razvije simptome bolesti, tako da iz tog bazena možemo očekivati veći broj oboljelih.

Brojka koja najviše pokazuje ozbiljnost epidemije je ona koja govori o preminulima koji su bili pozitivni na covid. Od početka epidemije do danas to je čak 7218 preminulih, dok je u protekla 24 sata preminulo 36 osoba.

Preminulo je 36 osoba.

- Broj preminulih, na žalost i dalje je visok i vjerojatno će trebati neko vrijeme prije nego što počne padati. Naime, povećanje brojeva novozaraženih prvo je u nizu, sljedeći broj koji raste su hospitalizirani, a nakon toga preminuli. Tako da, kad krene pad tim redoslijedom se mijenjaju brojevi. Dakle, broj preminulih ide zadnji jer je to pokazatelj stanja od prije nekoliko tjedana - govori Polašek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:43