ŠEF HZJZ-a

CAPAK O POLITIČKIM AMBICIJAMA Ako mi stigne ponuda, razmislit ću. Znate kako je rekao Tuđman: ki bi da bi... Jesam li član HDZ-a? To je privatna stvar

 
Krunoslav Capak
 Edvard Susak / HINA / POOL / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak u utorak je dao veliki intervju Lani Ružičić za portal Dnevnik.hr, a u njemu je progovorio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, povratku djece u škole i vrtiće, ali i svojoj mogućoj političkoj karijeri.

U razgovoru vođenom putem Zooma rekao je da su pomno promišljali o popuštanju mjera i da je odluka donesena u pravo vrijeme jer imamo povoljnu epidemiološku situaciju i velike rezerve u zdravstvenom sustavu. Kaže da ćemo prve efekte popuštanja vidjeti krajem tjedna, a pravu sliku ćemo imati za 14 dana.

Ponovio je da se, unatoč popuštanju, ne smijemo opustiti.

- Jako je važno da se građani pridržavaju mjera. Ne možemo se vratiti na ono kako je bilo prije, rekao je. Za fotografije gužve u zagrebačkom autobusu rekao je da apeliraju na svijest građana, ali i na javne prijevoznike da povećaju broj autobusa.

Capak je rekao da još nisu analizirali podatke o zaraženima po zanimanjima, ali da ih sada najviše ima među medicinskim osobljem i djelatnicima domova za starije.

Na pitanje kada će se ukinuti e-propusnice nije imao konkretan odgovor.

- Jako je teško reći, u svakom slučaju mobilnost je jedan od faktora širenja koronavirusne infekcije i treba s tim popuštanjem, odnosno dozvolom putovanja između županija, biti oprezan. Svakako, ove mjere popuštanja moraju biti postepene i u fazama i moramo pratiti efekt na broj novooboljelih. (...) E-propusnice će biti nekakva četvrta ili peta faza.

Capak kaže da zasad neće biti ukinuta ni obvezna samoizolacija za osobe koje se iz inozemstva vrate u Hrvatsku.

- U ovom trenutku ne, tu mjeru moramo zadržati jer je u drugim državama situacija lošija nego u Hrvatskoj. To je bitna mjera za sprečavanje širenja virusa.

Sljedeće je pitanje glasilo možemo li planirati more ovog ljeta te prenosi li se virus u moru.

- More nije povoljan medij za virus, teško da se može morem proširiti, ali kupanje, ronjenje, plivanje i aktivnosti koje stvaraju aerosol, to je rizičan čimbenik. Hoće li biti sezone ili ne je druga priča, ono što ja mislim je da će se s dolaskom toplog vremena transmisija smanjiti i infekcije će biti manje i popuštat će se mjere interžupanijskog prometa i pretpostavljamo da će, ako nitko drugi, naši građani sigurno moći na more, a za dolazak stranaca u igri je puno drugih faktora.

Na pitanje hoće li i za odlazak u privatne vikendice ovog ljeta, s obzirom da se e-propusnice još ne ukidaju, trebati izvod iz gruntovnice, katastra, uporabna dozvola i biljezi, Capak odgovara da očekuje da nam do odlaska na more više neće trebati propusnice.

Smije li moja obitelj u kućni posjet prijateljima?, glasilo je sljedeće pitanje.

- Nije zabranjeno, ali ne preporučujemo nikome. Ja svoju mamu viđam samo s vrata, odgovorio je.

Treba li najmlađe slati u vrtiće i škole?

- Imamo u cijeloj Hrvatskoj svega 46 oboljele djece u vrtićkoj i nižoj školskoj dobi, vjerojatnost da se pozitivni i negativni sretnu je prilično mala. Dolaskom u kolektive vrtića i škola vjerojatnost se nešto povećava, ali postoje mjere i načini na koji se i taj rizik, ne do nultog, može smanjiti. Preporučamo da ne idu u školu kronično bolesna djeca, preporučamo da ne idu djeca kod kojih je jedan roditelj zbog čuvanja djece na bolovanju ili od kuće radi, a svi ostali koji se ne mogu snaći... Mi u nekom momentu trebamo pokrenuti gospodarstvo, preporučujemo svim poslodavcima da organiziraju posao od kuće, postoje djelatnosti kod kojih to nije moguće...

Da je vrtić slobodan od korone, to vam nijedan epidemiolog neće potpisati, ali rizik je prilično mali, propisali smo mjere, naravno da je nemoguiće da u vrtiću djeca drže distancu, ali zasad dokazi govore da se djeca teže inficiraju od odraslih i da lakše prebolijevaju ovu bolest, dakle ne bi trebalo biti nekih problema, a za kronične bolesnike treba razmotriti što s njima, uvjeren sam da se u dogovoru roditelja, pedijatra i učitelja to može dogovoriti, izjavio je Capak za Dnevnik.hr.

Kazao je da su epidemiolozi izradili prijedlog mjera za škole i vrtiće te da je on sad na usuglašavanju u Ministarstvu obrazovanja, a da bi u četvrtak popis mjjera trebao biti finaliziran.

- Za djecu se ne preporuča nošenje maski, postoje neke kategorije djece kod kojih se nikako to ne smije preporučiti, to su kronično bolesna djeca s respiratornim smetnjama te djeca mlađa od dvije godine gdje može doći do smrti gušenjem. Mi smo kao i za sve druge propisali stroge mjere higijene i dezinfekcije koje su potrebne i kontrole temperature i respiratornih simptoma. U slučaju da je temperatura veća od 37,2, dijete ne može u kolekti, rekao je Capak.

- Pritisaka nije bilo, rezolutno je odgovorio Capak na pitanje je li Stožer odluke donosio u skladu s epidemiološkim pravilima ili u skladu s onim što želi Vlada. Kaže da kad su se prvi put sreli na Stožeru nikoga nije znao od ranije. - Znao sam jedino ministra Božinovića s televizije, tek smo poslije rekonstruirali da smo se jednom davno sreli, podvukao je.

Na kraju je odgovorio na pitanje što ako ga premijer Plenković odluči počastiti mjestom na listi za izbore.

- O svim situacijama koje se potencijalno mogu dogoditi ću razmisliti ako se one dogode, ali ja sasvim sigurno ništa ne radim radi politike, nego ja bih naprosto htio kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je odgovoran za zdravlje nacije i kao član Kriznog stožera završiti ovaj posao do kraja, rekao je.

- Ali ako stigne ponuda, o njoj ćete razmisliti?, upitala ga je novinarka.

- Pa sve ponude koje ikada stignu u životu, svatko o njima razmisli, ali ja kažem nemam političkih ambicija. Znate kako je to rekao pokojni predsjednik Tuđman: Ki bi da bi. Dakle, nećemo sad o tome. Ne znamo što nam život nosi. U svakom slučaju, ja nemam političkih ambicija, zaključio je Capak u velikom razgovoru za portal Dnevnik.hr.

Na pitanje je li član HDZ-a, odbio je odgovoriti, navodeći da je to privatna stvar.

Markotić: Ja sam na koronalisti, ne mogu biti i na HDZ-ovoj

O eventualnom političkom angažmanu u utorak navečer u emisiji RTL Direkt progovorila je i ravnateljica Klinike 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić, koju su o tome pitali u kontekstu činjenice da je u predsjedničkoj kampanji snimila spot podrške za izbornu gubitnicu, HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

- Ja sam svaki dan na listi koronavirusa, mislim da ne mogu biti na dvije liste, kratko je poručila Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:01