Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, komentirao je epidemiološku situaciju u zemlji nakon sastanka sa zagrebačkim ugostiteljima koji održavaju svoj 8. forum virtualno, a na kojem su ugostitelji s domaćim i stranim stručnjacima raspravljali o aktualnoj situaciji u toj djelatnosti s naglaskom na utjecaje pandemije koronavirusa i održivost poslovanja te nove trendove u ugostiteljstvu, piše RTL.
- Mi se nadamo da je ovo vrhunac, uvijek je srijeda, četvrtak najveći broj testiranja i najveći broj zaraženih, svaki tjedan je to tako - kazao je Capak.
- Mi smo se nadali da nećemo prijeći brojku od 3000, ali eto dogodilo se i to. Dakako da je to zabrinjavajuće i raspravljamo i tome što bismo eventualno dodatno mogli i kako. Ono što je najvažnije je da se zaštiti zdravstveni sektor od prepunjavanja, ali smatramo da još imamo dovoljno rezervi i što se tiče ležećih mjesta i respiratora. Ta situacija se prati iz sata u sat, imamo softver u koji bolnice upisuju stanje - kazao je Capak.
Vezano za cjepivo i problem distribucije cjepiva koje se mora čuvati na -70 stupnjeva, Capak je kazao da su zaključili da se prema sporazumu s proizvođačem cjepivo može distribuirati u manjim količinama na suhom ledu, u kojem slučaju može stajati 15 dana. Nakon toga, rekao je, kada se izvadi, može u običnom frižideru stajati još pet dana.
- Mi smo izračunali da su naši kapaciteti takvi da ako nam proizvođač dostavi cjepivo Zavodima za javno zdravstvo, Zavodi imaju dovoljno vremena da cjepivo dostave svakom cjepiteljskom mjestu i onda na njemu ima pet dana da se obavi cijepljenje. A što se tiče vektorskog cjepiva nema nikakvih problema, ono se skladišti na 4 stupnja u frižiderima, kao i sva druga cjepiva - kazao je Capak i naglasio da nema nikakvih potreba da se spekulira o potrebi skladištenja cjepiva u Ledu ili Luri.
- Imunološki zavod je do 2010. imao skladištenje i distribuciju cjepiva u Hrvatskoj, ali njihovi su kapaciteti ugašeni i ne mogu se tako brzo vratiti nazad - kazao je.
'Lockdown je sada nemoguće provesti kao na proljeće'
Vezano za brojke još je kazao da je osobno zabrinut zbog velikih brojki i istaknuo da nikad nije rekao da je lockdown neučinkovit nego da je rekao da je policijski sat neučinkovit te da ima kontraefekt.
- Lockdown je sada nemoguće provesti kao na proljeće, ali pojedine segmente je moguće - kazao je.
Zvonimir Šostar iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar" je o mogućim strožim mjerama u samom Zagrebu rekao da će se pokušati "tražiti jedan fini balans između novog normalnog života i zaštite zdravlja" - konkretno nije htio ulaziti u detalje, već je rekao da će one biti raspravljene sutra na sastanku u petak.
- Nastojat ćemo da ne budemo Grinchevi, ali da sačuvamo ljudima zdravlje - kazao je.
Nera Pavić iz Grada Zagreba je kazala da je brojnim ugostiteljima osim korone naštetio i potres, zbog čega je Zagreb ugostitelje oslobodio raznih davanja.
- Želimo da ugostitelji budu slobodni u kreiranju nove ponude na svojim terasama da svi osjetimo taj duh Adventa - kazala je i dodala da su u gradu otvoreni za rješavanje svih problema.
Govoreći ranije, Capak je komentirao situaciju vezano za ugostiteljstvo rekavši da epidemiološka situacija nije dobra, u cijelom svijetu i Europi.
- Imamo sve veći i veći rast, mnoge nama susjedne zemlje su u ogromnim problemima. Činjenica je da i mi imamo rast, danas imamo više od tri tisuće - kazao je.
- Moramo zaštititi zdravstveni sustav i nastojati da što manje ljudi umre - kazao je i dodao da je Hrvatska imala najbolju turističku sezonu na Mediteranu.
- Puno ljudi je s povjerenjem došlo u Hrvatsku, a krajem kolovoza je iz raznih razloga se situacija počela pogoršavati, te su mnoge zemlje iskoristile priliku da vrate svoje ljude pod prijetnjom karantena - kazao je Capak.
'U Zagrebu imamo jednu situaciju da je 'stabilno puno''
Zahvalio je ugostiteljima što su epidemiolozi imali odličnu suradnju s njima.
- Napravili smo mjere koje su bile učinkovite, a omogućile su ugostiteljskom sektoru da funkcionira preko ljeta. U jesenskom valu smo imali nekoliko dana pregovore oko novih mjera i usuglasili smo se. Moja je ocjena da imamo dobar epidemiološki okvir, koji omogućuje da taj sektor koliko toliko funkcionira. Naravno ne kao inače, ali u mnogim zemljama ne funkcionira uopće - kazao je.
Šostar je pak kazao da je situacija vrlo ozbiljna.
- U Zagrebu imamo jednu situaciju da je "stabilno puno". Nemamo još skok, koji ćemo vjerojatno imati kada počnemo raditi s brzim testovima, međutim suradnja koju imamo sa zagrebačkim ugostiteljima je fantastična. Gradonačelnik je ipak uspio koliko-toliko spasiti Advent, jer ovo je godina preživljavanja ugostiteljskog sektora. Ovo je čuvanje radnih mjesta. Puno ljudi živi od ugostiteljskog zanata - kazao je Šostar
Franz Letica, šef Udruženja ugostitelja Zagreb najavio je tzv. adventske punktove na kojima će se moći preuzeti hrana i nastaviti hodati ili će je se konzumirati na terasi.
- Ne bismo imali klasičan advent, kućice i kobasice, ali to bi mogla kvalitetnija ponuda za naše goste. Idemo se pokušati pridržavati epidemioloških mjera, ali mislim da će to biti jako dobro - kazao je i dodao da očekuje da će se u tu akciju uključiti cijeli centar, piše RTL.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....