PALJBA S PRESICE

ČAČIĆ PRIJETI 'Izgubili su kompas. Ako to uistinu poduzmu, ići ćemo na rušenje Vlade!'

Čačićevi reformisti najavu ministra obrazovanja o ukidanju sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca smatraju višestruko štetnom
Zagreb, 110814.Hotel Internacional.Press konferencija udruge "Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti" kojoj je povod najava ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara o ukidanju sufinanciranja prijevoza srednjoskolaca. Na fotografiji: Radimir Cacic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti održala je u ponedjeljak konferenciju za novinare u povodu najave ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara o ukidanju sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, što smatraju višestruko štetnim za Hrvatsku, javlja RTL.

" Ivo Sanader je isto to uveo pred izbore pa se onda predomislio. Ova Vlada ne razumije ni demagoški dio pred izbore. Ova Vlada je izgubila kompas, ne znaju kuda idu. Do ovog prijedloga nismo bili za prijevremene izbore, no ukoliko nastave s naumom da ukinu sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca - ići ćemo na rušenje Vlade", oštro je Milanoviću poručio Radimir Čačić.

Čačić je ocijenio da se u Inu ne smije vraćati državni i politički utjecaj.

Na pitanje kako će završtiti arbitraža vezana uz Inu koja je danas počela i zašto smatra da bi MOL-u trebali prodati još 19 posto udjela, Čačić je odgovorio da nakon njegove presude u Mađarskoj i odslužene kazne zasigurno nitko nema razloga misliti kako bi preferirao mađarsku državu ili njen utjecaj, ali da su interesi Hrvatske u INI vrlo jasni.

"Oni su jasni - ne smijemo se vraćati na državni i politički utjecaj, a moramo težiti ka racionalno upravljanoj kompaniji u kojoj je potpuno i bez ostatka, po modelu koji su Mađari imali - 25 plus jedan - zaštićen interes hrvatske države. Mi danas imamo 44 posto i potpuno smo nezaštićeni", rekao je Čačić.

Dodao je da postoje i druga rješenja poput ponuda građanima, mirovinskim fondovima.

"Dobro je da postoji nekoliko rješenja, a jedino što nije dobro je da to vratimo u političke ruke jer znamo kako to završava", odgovorio je Čačić.

Novinari su se zanimali i na čemu temelji optimizam uspjeha stranke reformista jer je u trenutku odlaska iz Vlade bio jedan od najnepopulanijih političara.

"Kao što sam u trenutku odlaska iz Račanove Vlade bio daleko najpopularniji, tako sam u trenutku odlaska iz ove Vlade, nakon 10 mjeseci i 10 dana, bio najnepopularniji", rekao je. Dodao je kako ga veseli što se POS nastavlja, kao jedan od manjih projekata koje je radio i koji je dao šansu 20.000 ljudi da na kvalitetan način riješe stambeno pitanje.

Naglasio je kako je njegovo uvjerenje bilo da se puno toga može pokrenuti - brodogradnja, legalizacija, strategije energetika i da se puno toga da učiniti. "Nažalost, nisam imao šansu", dodao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:14