MINISTAR POD ISTRAGOM

Čačić: ‘Onog trenutka kad DORH podigne optužnicu protiv Aladrovića, mi izlazimo iz Vlade‘

Koalicijski partneri ispričali su kakva je bila atmosfera na sastanku kad je USKOK potvrdio da je otvorena istraga protiv ministra

Radimir Čačić

 Goran Mehkek/Cropix

Na sastanku u utorak nismo potezali pitanje odgovornosti ministra rada Josipa Aladrovića. I za to smo imali objektivne i subjektivne razloge. Objektivni su rat u Ukrajini, pad drona, enormno poskupljenje energenata, zbog čega smo se dogovorili da ćemo premijeru Andreju Plenkoviću dati malo vremena da sam odluči što će napraviti, a jasno je da mi ne možemo još dugo šutjeti. Subjektivni su motivirani iskustvom da premijer ne voli da se od njega bilo što ultimativno traži jer onda napravi baš suprotno ili ništa.

Aladrovićeva šutnja

Tako nam je neslužbeno jedan koalicijski partner pojasnio kakva atmosfera vlada u Banskim dvorima oko slučaja Aladrović nakon što je USKOK potvrdio da je protiv ministra pokrenuta službena istraga zbog sumnje da je mimo voznog reda zaposlio dvije osobe dok je bio na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U javnost su iscurili detalji Aladrovićeva dopisivanja s bivšom pomoćnicom ministra gospodarstva Anom Mandac s kojom je po želji bivšeg ministra, tada gospodarstva, Darka Horvata namještao posao za Lidiju S., kćer Horvatova prijatelja. Aladrović se pobrinuo da Lidija S. dobije pitanja koja će joj biti postavljena na natječaju za posao. "Ne brini. Lidija će biti riješena. Možeš mu reći da će biti riješena", otpisao je Aladrović pomoćnici kad mu se ona požalila da će je "ministar zadaviti!"

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, broji posljednje dane do prekida partnerstva s Vladom. "Onoga trenutka kad DORH podigne optužni prijedlog, a za to ima rok od tri mjeseca, mi izlazimo iz Vlade. Tako smo rekli i tako će i biti! DORH nema što puno misliti i čekati. Ako se bavi svojim poslom, a ne igrama, valjda je prikupio dovoljno materijala da potvrdi optužni prijedlog", drži Čačić i naglašava kako baš zbog svega toga nisu ni razmišljali o tome da uđu u Vladu: "Bilo bi neozbiljno ući u Vladu, a znaš da ćeš iz nje morati brzo izaći".

Još je otvoreno pitanje kako će premijer spasiti svoju Vladu od utega ozbiljnih sumnji na korumpiranost nakon što se već 15 članova moralo oprostiti sa svojim funkcijama u jednako mučnim okolnostima. Što je Aladrović odlučio, je li razgovarao s premijerom? To smo mu pitanje postavili. Ali nikakav odgovor nismo dobili.

Ponudio ostavku?

Sam premijer zvuči neodređeno i pokušava ublažiti sramotu koju istraga(e) nanose Vladi izjavama da je "ovo tek rješenje o istrazi, ne faza u kojoj sud potvrđuje optužnicu" i kritikama DORH-a. U kuloarima se tvrdilo da je Aladrović ponudio premijeru ostavku, ali da je to stopirano dok mu se ne nađe zamjena. Službeno je Aladrović rekao "da u ovom času ne razmišlja o ostavci, tek mora vidjeti što mu DORH stavlja na teret pa će u skladu s tim donijeti odluku."

Razdor u oporbi

Slučaj Horvat i Aladrović izazvao je razdor u oporbi i dvije inicijative za raspuštanje Sabora; jednu SDP-ovu, drugu mostovaca koji traže opoziv i triju članova Vlade: Tomislava Ćorića, Borisa Miloševića i Aladrovića. Lijevi dio oporbe naljutio se na Most što istrčava s idejama bez dogovora. "Nesposobna ljevica okupljena oko Peđe Grbina ne želi dati potpise za opoziv. Umjesto toga dopuštaju Plenkoviću da se izvuče iz dosad najteže situacije. Pokušat ćemo ostvariti suradnju sa svima onima koji su stvarna opozicija kako bismo maknuli one koji su pod teretom istraga i poslali Plenkovićevu korumpiranu strukturu u oporbu", kaže Nikola Grmoja.

Šef SDP-a Peđa Grbin tvrdi da to što Plenković i HDZ drže ministra protiv kojeg se vodi kazneni postupak pokazuje da se ne radi o problemima pojedinaca nego Vlade u cjelini. "Za 35 dana steći će se uvjeti da tražimo raspravu o toj temi. Nekoliko članica EU ima izbore u travnju i nema razloga da se izvanredni izbori ne održe i kod nas", poručuje Grbin. HDZ je ministra jučer branio načelom presumpcije nevinosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:17