PREDSJEDNIK REFORMISTA

ČAČIĆ O BERNARDIĆU, ČOVJEKU S KOJIM JE SKLOPIO KOALICIJU 'Ne mislim da bi bio bolji premijer od Plenkovića, on malo toga zna, ali spreman je učiti'

 
Radimir Čačić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Restart koalicija svakog je dana sve brojnija. Nakon što su postigli dogovor s IDS-om, Davor Bernardić i suradnici sklopili su sporazum i s Narodnom strankom Reformista u 6. izbornoj jedinici.

Stranku Radimira Čačića ondje će predstavljati petrinjski gradonačelnik i predsjednik Narodne stranke Reformista za Sisačko-moslavačku županiju Darinko Dumbović, a to je ujedno i jedini sporazum Restarta i Reformirsta o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima.

Čačić je u razgovoru za RTL Danas objasnio zašto sa SDP-om i drugim strankama izlazi samo u 6. jedinici.

- Jedan od razloga je i što želim osobno pobijediti svoju bivšu stranku, HNS. Ali, manji razlog. Rekao bih da je ključni razlog što želimo zadržati našu poziciju centra. Zna se da smo lijevi centar, zna se da preferiramo suradnju s lijevim centrom, međutim, želimo u našoj bazi izaći samostalno, dobiti svoje glasove i s njima samostalno raspolagati, objašnjava Čačić koji dodaje da prioritet u budućoj suradnji ipak daje opciji lijevog centra.

- U 6. jedinici idemo na izbore s desetog mjesta, to nije ulazno mjesto. Mi moramo sami zaslužiti mandat, a time ćemo ojačati ukupnu grupaciju Restarta, ali, naravno, naš glas je naš glas, poručuje Čačić.

Siguran je da će Restart koalicija osvojiti relativnu većinu.

- Onda ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati, kaže Čačić.

Kaže da njegova stranka uvijek izlazi samostalno, ali i da treba surađivati sa svakom demokratski izabranom vladom.

- Birači nam to ne mogu zamjeriti jer mi nismo pozicija HNS-a, da izlazimo s jednima na izbore, dobivamo njihove glasove i nakon toga glasamo protiv njih. Ne, mi izlazimo samostalno i kad izlazimo u suradnji, idemo sa svojim mandatom i dajemo jasnu podršku SDP-u. Mi i nakon suradnje koju smo imali na prošlim izborima, čim je priča krenula u smjeru "žetončića", rekli smo "hvala lijepo", kao što smo to rekli suradnji s HDZ-om. Nikad nismo imali koaliciju, ali davali smo podršku HDZ-ovoj Vladi prije dvije godine, podsjeća predsjednik Reformista.

Upitan zašto misli da bi Bernardić bio bolji predsjednik Vlade od Plenkovića Čačić je dao zanimljiv odgovor.

- Osobno, ne mislim da bi bio bolji premijer, izjavio je Čačić i nastavio:

- Da razjasnim stvari. Plenković kad je kretao, nije znao ništa. Ni Milanović nije znao. Malo toga zna i Bernardić. Ali, on je jedan pametan i ozbiljan dečko, koji je spreman učiti i razgovarati, on je radnik. To daje perspektivu za kvalitetne promjene. Hrvatska mora dobiti promjenu. Ne želimo više trpjeti korupciju, a korupcije je bilo previše u ovoj Vladi, rekao je Čačić.

Za ideju da se Ina vrati u hrvatske ruke kaže da je blef.

- Za to nemamo snage, novaca i to nam ne treba. To je goli, božićni, demagoški blef i mislim da je Plenković požalio drugi dan nakon što je tu glupost izjavio. Vlada će odustati od otkupa dionica. Ako ne danas, onda sutra. Za izbore možda nije dobro reći "samo smo se šalili". Sad se takve stvari ne govore, ali kad dođe vrijeme, odustat će se od toga. Odustalo se i od drugih gluposti pa, srećom, to ne vidim u programima, i HDZ-a i SDP-a. Kao, recimo, smanjenje PDV-a, rekao je Čačić i nastavio:

- S Inom smo završili, u njoj nemamo nikakav utjecaj. U redu, mi kao država pratimo poslovanje. Ali, moramo prodati sve što imamo u Ini jer s 49 posto nemamo glas ni da kažemo "dobar dan". A novac nam treba i imamo ga u što uložiti.

Priznaje da mu pravljenje grimasa iza leđa ministrice Blaženke Divjak nije trebalo.

- Ali, plazio jezik nisam. Napravio sam nešto drugo. Slušajući jedno poduže izlaganje, nije bilo sadržajno, ali bilo je dugačko... Trpio sam to jer sam bio domaćin, moram to trpjeti. Suradnici su me došli upozoriti da premijer odlazi jer više nije mogao izdržati. Išao sam ga pitati što sad, hoće ići ili čekati da završi ministrica. I što sam rekao? Nije to imalo nikakve veze... Zato sam se ispričao, ne ministrici Divjak, nego javnosti. Okrenuo sam se i komentirao suradnicima da što ja mogu, zaključio je Radimir Čačić u razgovoru za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:16