NOVA STRANKA

Čačić na osnivački sabor svoje stranke pozvao sve bivše hrvatske premijere osim uhićenog Sanadera

Skup će se održatio 28. rujna u zagrebačkom hotelu Westin, a govor bi trebao održati predsjednik Josipović
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Hrvatska do kraja mjeseca dobiva novu stranku, reformiste, a njen bi osnivački sabor, najavljen za 28. rujna u zagrebačkom hotelu Westin, trebao predstavljati svojevrsni kuriozitet u hrvatskoj politici. Naime, kako doznajemo, na sabor na kojem bi Narodna stranka - reformisti i službeno iz udruge trebala prerasti u stranku Radimir Čačić, umjesto šefova stranaka, poziva - bivše hrvatske premijere.

- Cilj nam je pokazati da je Hrvatskoj potreban kontinuitet, a to se ne može postići ako se svaka nova vlada bude ponašala kao da sve počinje od nje. Stoga smo na osnivački sabor stranke odlučili pozvati sve bivše hrvatske premijere, osim, naravno, onih koji ne mogu doći - rekao nam je izvor blizak reformistima.

Ne žele Milanovića

Pozivnice za dolazak bivših premijera na svoj osnivački sabor reformisti namjeravaju poslati početkom sljedećeg tjedna, a dosad su s njima obavili telefonske razgovore. Bivši bi premijeri na saboru trebali imati status VIP uzvanika.

- Za sada imamo dobar odaziv - poručuje naš sugovornik.

Prihvate li bivši premijeri Čačićev poziv, to znači da će se na istom skupu naći Stjepan Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša i Jadranka Kosor. Prvi socijaldemokratski premijer u samostalnoj Hrvatskoj, Ivica Račan, više nije među živima, a Ivu Sanadera ne namjeravaju zvati jer mu, kako tvrde, “ne žele otežavati situaciju”. No, u planu nije ni pozivanje aktualnog premijera Zorana Milanovića jer se, kako tvrde, premijerska funkcija u Hrvatskoj još uvijek doživljava previše stranački obojenom. Uostalom, Milanović je i šef SDP-a.

Isto pravilo ne vrijedi za aktualnog predsjednika Ivu Josipovića, koji je, podsjećaju u redovima reformista, nadstranačka osoba. Štoviše, u planu je da Josipović na osnivačkom skupu reformista, zajedno s Čačićem i Natalijom Martinčević, održi govor.

Među uzvanicima bi se, inače, trebao naći i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se već mjesecima spominje kao potencijalni koalicijski partner reformista.

‘Probiznis stranka’

Svoj program članovi nove stranke, kojih je već sada u udruzi, prema tvrdnjama reformista, oko 4500, opisuju s dvije riječi - kontinuitet i reforme. Hrvatskoj je, ističu, dosta radikalnih promjena politike svaki put kad se promijeni vlast, kao što je umorna i od zazora vladajućih elita prema reformama. Stoga Narodnu stranku - reformiste označavaju kao - probiznis stranku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:10