JANDROKOVIĆ SMIRIVAO SITUACIJU

BURNO U SABORU: GLASNOVIĆ RAZLJUTIO ZASTUPNIKE 'Taj čovjek nije zdrave glave. To je nedopustivo'

Željko Glasnović
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 10:45 Na govornicu je potom stao Željko Glasnović i vrlo brzo uspio razljutiti zastupnike.

- Ja sam žrtva jedne paljbene skupine koja me optužuje za govor mržnje - počeo je svoje izlaganje koje je nastavio pričom o 'mentalnim Jugoslavenima'.

Nakon Glasnovićevog izlaganja Beus Richembergh prijavio je povredu poslovnika.

- Već mjesecima trpimo maltretiraje i vrijeđanje kolege Glasnovića. Ne samo da vrijeđa kolege, i paušalno iznosi ocjene, nego redovito vrijeđa ljude koji nisu u sabornici, proziva ih kao najveće kriminalce. To je nedostupstivo. Dobrovoljno se dajem na raspolaganje da se podvrgnemo psihijatrijskom vještačenju jer mislim da taj čovjek nije zdrave glave.

Furio Radin također je prijavio povredu poslovnika.

- Takvi govori izazivaju jednu komičnost parlamenta koji se pretvara u cirkus. Funkcija zbog koje smo odabrani nije da na taj način govorimo i tretiramo hrvatski narod - rekao je.

Glasnović je odgovorio da on govori istinu i da je žrtva. Kaže i da ima pravo govoriti što misli te da ima svoje biračko tijelo.

Gordan Jadnroković je rekao da je svatko došao u Sabor izabran od naroda, ali da nije u redu koristiti neprihvatljiv govor i vrijeđati druge.

- Ovo danas što smo čuli nije bilo primjereno i molim vas da više ne činite. I ne vjerujem da bilo koga treba podvrgnuti psihijatrijskom testu. Molim vas da ne govorimo na način koji nije primjeren Saboru - poručio je Jandroković, prenosi Dnevnik.hr.

--------------------------------------

10:13 Na početku današnje sjednice Sabora zastupnici su zatražili stanku zbog zbog aktualnih problema u sustavu zdravstva, zbog stanja na HRT-u, zbog aktualne politčke situacije, plutajućeg LNG terminala u Omišlju i ovršnog zakona.

Nakon stanke GLAS-ov Goran Beus Richembergh komentirao je nedopustivo ponašanje kad je riječ o tretmanu ratnih veterana, a Milorad Pupovac komentirao je stanje na HRT-u.

- Nema potrebe strahovati za status bolnica hrvatskih ratnih veterana, poručio je u četvrtak HDZ-ov zastupnik Branko Bačić, referirajući se na istup Gorana Beusa Richembergha (Glas) koji je prozvao vladajuće za nedopistiv model ponašanja prema hrvatskim veteranima, te zatražio od Ministarstva zdravstva da riješi problem četiriju veteranskih bolnica, odnosno da im osigura dovoljno sredstva i omogući normalno funkcioniranje.

Javnost je proteklih dana uznemirena informacijom da ministarstva zdravstva i branitelja nisu uložili dovoljno napora da bi se na vrijeme potpisali ugovori HZZO-a s veteranskim bolnicama u Zaboku, Ogulinu, Kninu i Vukovaru, naveo je Beus Richembergh nakon saborske stanke.

Istaknuo je da je, dok je ministar zdravstva bio SDP-ov Siniša Varga, mjesečni limit za bolnicu u Zaboku bio milijun kuna, no prije godinu i pol je srezan na 500 tisuća, s tim da bolnica još nije potpisala ugovor o financiranju za ovu godinu. Upozorio je kako ni danas, 1. veljače, veteranske bolnice ne znaju što ih sutra čeka.

"Je li to model ponašanja HDZ-ove administracije kojoj su puna usta skrbi o braniteljima, a kada pogledamo praksu vidimo da se zapravo drži figa u džepu, kaže zastupnik Glasa i poručuje kako je "paradigma ista”. "Puno se govori o pravima, ali se uglavnom radi na onima koji stvaraju klijentelističku mrežu i tu će se u nekoliko godina povećati izdvajanja za više od pet milijardi kuna", tvrdi Beus Richembergh.

HDZ-ovac Bačić mu uzvraća kako samo plaši javnost gašenjem bolnica.

"To nije točno, sredstva za rad veteranskih bolnica su osigurana, pripremljeni su novi ugovori, bolnice će se finacirati po novom modelu, po broju zaprimljenih pacijenata, a ne paušalo mjesečno", naglasio je.

--------------------------------------

Saborski zastupnici u četvrtak će razmatrati dva zakona važna za razvoj poduzetništva, u drugo čitanje stižu izmjene Zakona o poticanju ulaganja, a prije toga u prvom će se čitanju raspravljati o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Najvažnijom novinom u izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocjenjuje ukidanje odredbe da jedinica lokalne samouprave ne može zatražiti darovanje državnog zemljišta za poduzetničku zonu ako u krugu 20 kilometara postoji zona čija je popunjenost manja od 66 posto.

U drugo su čitanje stižu izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Od novina, ministrica Dalić izdvaja dodatne poticaje za mikropoduzetnike i informacijsko komunikacijski sektor, i posebice, aktiviranje državne imovine.

Aktiviranjem državne imovine koja nije u funkciji, odnosno davanjem u zakup poduzetnicima na razdoblje od deset godina, i to bez plaćanja najamnine, ali uz uvjet da investitor u roku od tri godine u sam projekt uloži tri milijuna eura, a da se istodobno vrijednost državne imovine poveća za 50 posto, očekuje Vlada, podržalo bi se poduzetništvo, posebice u potpomognutim područjima, te iskoristila zapuštena državna imovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 01:40