BOLNICA 'SLUČAJ'

BURNO I NAKON SMJENE NOGALA Beroš zatražio izvješće Uprave Srebrnjaka zbog negativne percepcije

Zbog opomena pred otkaz za pet djelatnika i općenito funkcioniranja bolnice upleo se i ministar
Boro Nogalo
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno izvješće od Dječje bolnice Srebrnjak u vezi s recentnim događajima koji uključuju poduzimanje mjera protiv djelatnika, ali i općenito funkcioniranje bolnice.

Dopis je poslan v.d. ravnateljici Ivani Đerek Dubravčić te proslijeđen Upravnom vijeću i Gradu Zagrebu kao osnivaču bolnice.

Ministar je očitovanje zatražio zbog “brojnih predstavki građana i medijskih objava”, a sve kako bi se pružila adekvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita. Naime, ministar je u dopisu izrazio zabrinutost zbog negativne percepcije javnosti, što je posebno osjetljivo, jer je riječ o djeci.

Naime, ova bolnica dospjela je u žižu javnosti i postala “bolnica slučaj” još prije šest mjeseci, 4. prosinca, kad je dugogodišnjeg ravnatelja Boru Nogala naglo smijenilo Upravno vijeće.

Uz Nogala je stala cijela bolnica, do te mjere da nitko nije htio preuzeti bolnicu, pa je Upravno vijeće postavilo Ivanu Đerek Dubravčić.

Nakon Bore Nogala u ožujku je smijenjena i Mirjana Turkalj s pozicije voditeljice projekta Dječjeg centra za transplantacijsku medicinu, vrijednog 452 milijuna kuna, koji će se financirati iz fondova EU. Upravo taj projekt spominje se kao kamen spoticanja i razlog Nogalove smjene.

Uslijedili su i drugi problemi, je li Upravno vijeće bilo legalno ili ne, a zadnji događaj, zbog kojeg i ministar traži očitovanje, uručenje je opomena pred otkaz.

Naime, pet djelatnika je dobilo opomenu pred otkaz, prema informacijama iz bolnice, jer su upozorili na nedostatak zaštitne opreme. Upozorena je bila prvo v.d. Đerek, a potom i ministarstvo.

U međuvremenu je bivši ravnatelj Boro Nogalo ušao u politiku i to u stranku s imenom i prezimenom.

- Politika je nešto čime se nikad nisam htio baviti, no očito je to jedini način da nešto poduzmemo. Pitam sve zašto je projekt blokiran i ništa se ne radi s tim u vezi. Ljude šikaniraju i oduzima nam se naš projekt i naše intelektualno vlasništvo. Sve se radi da bi se ušutkalo ljude, a na žalost, sve to ide preko najosjetljivijih - djece, koja su naši pacijenti - rekao je Nogalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:24