PREDIZBORNA UTRKA

BURNA REAKCIJA U SISKU Zelena lista napustila koaliciju, HSLS traži povlačenje spornih plakata!

Kampanja je otišla u potpuno negativnom smjeru, protiv smo korištenja vjerskih simbola, kažu iz Zelene liste
 Facebook

SISAK - Iako predsjednik HDZ Tomislav Karamarko u petak navečer izjavio kako je poruka s predizbornih plakata u Sisku apsolutno jasna, te da je to “odgovor na politizaciju i govor mržnje gospodina Milanovića, u kojima se spominju crne košulje i druge stvari”, velika koalicija u kojoj su HDZ, HSP AS, HSS, HSLS, Zelena lista, Stranka penzionera, Blok umirovljenici zajedno, te nezavisne liste Vere Zaloker, Branka Tompića i Željka Vrbanusa, dobrano je potresena.

Od subote, naime, tu koaliciju čini devet, a ne više deset stranaka i lista. Stranka Zelena lista izašla je iz koalicije i na izbore izlazi samostalno, rekao je u subotu Milan Lončar, supredsjednik Zelene liste i dopredsjednik Gradskog vijeća Siska u prošlom sazivu vijeća.

'NJIHOVA PORUKA MI JE U REDU. TO JE ODGOVOR NA GOVOR MRŽNJE I CRNE KOŠULJE' Karamarko o HDZ-ovim plakatima u Sisku

“Kampanja je otišla u potpuno negativnom smjeru, poruke s plakata nisu poruke Zelene liste, protiv smo korištenja vjerskih simbola u političke svrhe” pojasnio je Milan Lončar. Da koalcija nije više tako čvrsta pokazuje i primjer gradske organizacije HSLS-a.

- Ne slažemo se s plakatima, nismo za njih znali prije njihove objave i zatražili smo da ih se povuče. Dobili smo obećanje da će to biti i učinjeno i suklado tome uvjeravanju ostajemo u koalciji, rekao je Miljenko Žamarija, predsjednik HSLS-a grada Siska.

Plakat je naišao na velike kritike na društvenim mrežama i tema je dana u Sisku. Unatoč tomu sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, koji je kandidat te koalicije za gradonačelnika, nije ni u subotu želio komentirati plakat, njegove poruke i reakciju u gradu i državi.

'ČUVAJTE SE KRVAVE RUKE KOMUNISTA I HEVIMETALACA' Sramotni plakati HDZ-a u Sisku

Zato je reagirao čelnik HSP-a dr. Ante Starčević, predsjednik Gradskog vijeća u dosašanjem sazivu, Veljko Novak. Rekao je kako je jako čudno da se cijela zemlja trese, da su društvene mreže u zagušenju, a medijske kuće se natječu za priče i izjave o Sisku i jednom običnom plakatu.

- Moram pitati tko je ovdje lud?, čemu takva reakcija zbog jednog plakata? A nikoga nije bilo briga kada je u jednom danu u tom istom Sisku tisuću ljudi ostalo bez posla, nitko nije reagirao, nije se cijela zemlja trese. Sada nam se podmeće da plakatom širimo rasizam, da je na plakatu crnačka ruka. To je zamazana i krvava ruka koja na dlanu drži crvenu zvijezdu petokraku sa srpom i čekićem, ističe Novak.

Na upit hoće li poslušati zahtjev HSLS-a i maknuti plakate odgovorio je da će koalicija, sukladno planu oglašavanja u noći sa 1. na 2. svibnja u Sisku postaviti druge plakate koji će ostati do kraja izbora.

- Nećemo po ničijem diktatu micati plakate na kojem dominiraju dvije ruke, muška zamazana i krvava sa zvijezdom, srpom i čekicem na dlanu , te ženska ruka, čista, s križem na dlanu i porukom "Jednostavan izbor za sigurno sutra.

Zar ustinu vjerujete da čelnici stranaka u koaliciji nisu znali za plakate i poruku? Oni se sada izvlače I peru pred javnošću. Taj isti Milan Lončar u petak je potpisao dokument o kandidaturi na našoj listi, a plakati su u gradu od četvrtka. Ako se nije slagao s plakatom, zašto je potpisao kandidaturu", pita Novak.

Kristina Ikić Baniček, kandidatkinja SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnicu Siska kratko je rekla kako osjeća sram kao Siščanka zbog ovakvih plakata i tvrdi da je to antireklama HDZ-a i HSP AS, kojom su sebe opisali bolje nego bi itko iz konkurencije mogao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:52