KONGRES U OPATIJI

BURNA DEBATA NA PANELU O JAVNOJ NABAVI 'Ma, to je nedopustivo. Pa ne mogu neki EU revizori napadati i propitivati odluke DKOM-a'

Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice DKOM-a
 Srđan Vrančić / CROPIX

Zakon o javnoj nabavi potrebno je izmijeniti čim prije kako bi se zaustavilo podnošenje žalbi na natječaje za strateške projekte koji se sufinanciraju iz EU fondova, a kojima je jedini cilj opstrukcija natječaja i kupovanje vremena. Riječ je o malicioznim žalbama koje su nam u ovom trenutku najveći problem, istaknule su Helena Plemenik Cvitić, voditeljica Grupe za administrativne i pravne poslove u odjelu nabave Hrvatskih cesta i Tatjana Đaković Alavanja, direktorica Sektora nabave HŽ Infrastrukture na panelu „Javna nabava“ na 7. Kongresu Hrvatskog društva za ceste u Opatiji.

Ovaj svojevrsni vapaj upomoć uslijedio je samo dan nakon što je na istom mjestu ministar prometa Oleg Butković jasno kazao kako se zakon mora mijenjati jer je frustrirajuće da natječajni postupci traju preko godinu dana pa male tvrtke bez zaposlenih namjerno zaustavljaju projekte.

Plemenik Cvitić je naglasila kako su ove godine Hrvatske ceste imale 15 žalbi koje su evidentno namjerna opstrukcija natječaja. HŽ Infrastruktura je imala 8 takvih slučajeva, a Hrvatske autoceste 5 takvih žalbi. Đaković Alavanja je istaknula nekoliko primjera takvih žalbi.

Primjerice, podnošenje žalbe 10 minuta prije otvaranja ponuda u kojoj se uopće ne navodi razlog žalbe. Ili žalba u kojoj je doslovno prepisan tekst žalbe koju je u ranijem postupku Državna komisija za kontrolu javne nabave već odbacila.

Na panel je pozvan i predstavnik Ministarstva gospodarstva, tijela koje je jedino ovlašteno predložiti izmjene zakona, ali se nitko nije pojavio.

To jasno govori kako u Ministarstvu gospodarstva nisu skloni izmjenama ovog zakona. Iako su se svi sudionici panela složili da je zakon potrebno izmijeniti, Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednice DKOM-a upozorio je kako se zakon ne može drastično izmijeniti dok se ne izmijeni europska direktiva koja je temelj njegova donošenja.

- Možemo uvesti neke minimalne promjene. “Popeglati“ ga , malo prilagoditi, ali to je sve, upozorava Rukelj.

U vrlo živoj raspravi posebno je do izražaja došlo nezadovoljstvo radom Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Pomoćnik ravnatelja SAFU-a Vedran Težak ostale sudionike panela iziritirao je konstatacijom kako se SAFU ne može suprotstaviti EU revizorima koji retroaktivno preispituju odluke DKOM-a.

- To možda nije u redu, ali to je tako. Ne možemo protiv toga, ustvrdio je Težak.

- Ma, to je nedopustivo. Pa ne mogu neki EU revizori napadati i i propitivati odluke DKOM-a. Neovisnog tijela u RH. To je napad na hrvatske institucije, uzvratio mu je Rukelj.

Pun gorčine i kritika na račun revizora iz EU i SAFU-a bio je i odvjetnik Inoslav Korinčić.

- Javni naručitelji koji vode projekte financirane EU sredstvima nemaju nikakvu pravnu zaštitu. Na osnovu nejasnih i loše obrazloženih odluka naručitelji se kažnjavaju plaćanjem korekcija, a da nikome nije jasno zašto su te korekcije određene, naglasio je Korinčić. Kako bi ukazao na nonsens i štetnost takvog ponašanja pokazao je papir na kojem je ispisano dvadeset riječi odluke o korekciji za jedan projekt.

- Na osnovu ovih dvadeset riječi odluke o korekcije naručitelj je morao platiti 17 milijuna kuna kazne, a SAFU se na to nije žalio.

- Ako ćemo se žaliti, izgubit ćemo sredstva, uzvratio mu je Težak. No, na to je dobio odgovor: "Ovako i onako ta sredstva ćemo izgubiti, ali se trebamo boriti, a ne samo prešutno prihvaćati odluke EU revizora".

U raspravi su istaknuti i problemi oko ishođenja dokaza o nekažnjavanju koji se od ponuditelja traže u dokumentaciji što je posebno problem kod ponuditelja iz trećih zemalja. Sudionici rasprave predložili su i zakonske izmjene koje bi, po njihovom mišljenju, mogle zaustaviti poplavu malicioznih žalbi na natječaje.

Između ostalog, predlaže se uvođenje odredbe da podnesena žalba ne znači i automatsko zaustavljanje natječajnog postupka nabave. Također se predlaže ukidanje jamstva za ozbiljnost ponude te definiranje fiksnih rokove za podnošenje žalbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 05:50