ŽESTOKI PROSVJEDI

Bunt na sjeveru Hrvatske: ‘Ne damo našu bolnicu, borit ćemo se svim silama, idemo pred Vladu!‘

‘Nas u Zagrebu ne doživljavaju. Radimo dobro, a onda nas ovi iz Zagreba samo klepnu po glavi...‘

Čakovečka bolnica

 Facebook

Međimurci se žestoko protive da njihova Županijska bolnica Čakovec 2024. godine pređu u državne ruke, kako su to na sjednici u ožujku izglasali saborski zastupnici. Prelazak svih bolnica u vlasništvo države dio je zdravstvene reforme Vilija Beroša koji je naišao na nož županija kojima ne vlada HDZ. No svi su oni relativno tiho, ali Međimurci se ne daju ušutkati. Idu i dalje, najavljuju "borbu svim silama“.

image

Facebook grupa ‘Ne damo Županijsku bolnicu Čakovec‘

Facebook/Screenshot

Osim politike, za ostanak bolnice u vlasništvu županiju gorljivo se zalažu i građani. Na društvenim je mrežama prije desetak dana osnovana grupa "Ne damo Županijsku bolnicu Čakovec", koja je već u prvim danima postojanja prikupila 4500 članova, svakim danom ih je više. Aktivno se zagovara i dogovara prosvjed na Markovom trgu, kako bi pred zgradom Vlade iskazali svoje nezadovoljstvo. Zakon će poslati i na ocjenu ustavnosti.

U Međimurju je teško pronaći nekoga tko se slaže s odlukom Vlade, čak će i HDZ-ovci, čiji je zastupnik u Saboru lojalno dignuo ruku za reformu, neslužbeno biti protiv da se bolnicom u Čakovcu upravlja iz Zagreba. Sve njih muči to da će županija tradicionalno nesklona HDZ-u putem politike prema bolnici ispaštati za svoja politička uvjerenja.

image

Facebook grupa ‘Ne damo Županijsku bolnicu Čakovec‘

Facebook/Screenshot

Grupa nije politička, štoviše zabranjeno je i vrijeđanje na bilo kojoj osnovi, pa i političkoj. Svoj zahtjev da čakovečka bolnica ostane u vlasništvu Međimurja zagovaraju i financijskim argumentima. Bolnicu su gradili samodoprinosom i na starom je ulazu u bolnicu na mramornoj ploči pokraj vrata pisalo "Zahvaljujemo građanima Međimurja, koji su svojim samodoprinosom izgradili ovu bolnicu." Gradnja je započela 1970. godine.

Investicija građevinskog dijela iznosila je oko 50 milijuna dinara plus 11,2 milijuna dinara za opremu. Kad je izgrađena, imala je 478 kreveta ili 4,2 postelje na 1000 stanovnika. Bolnicu su s 5,5 milijuna dinara financirali mještani čakovečkih općina, Skupština, pandan današnjoj Županiji je dala tri milijuna, koliko i Republički fond za nerazvijene, 2,2 milijuna iz Medicinskog centra Čakovec. Doprinosima se iz osobnih dohodaka sakupilo 18,6 milijuna dinara, kreditima 10,5 milijuna, a i dobavljači opreme su kreditirali izgradnju s 11,5 milijuna dinara.

GK Međimurje, tad najveće lokalno poduzeće sa 7000 zaposlenih, kreditiralo je izgradnju s 8,5 milijuna dinara. Kad se izgradila, bolnica je imala 745 djelatnika. Danas ih je 974, od čega su 773 zdravstvena radnika, što je jedan od najboljih omjera u državi - rekao je za Jutarnji list administrator grupe "Ne damo Županijsku bolnicu Čakovec", Ivica Baksa.

Međimurci su o svojoj bolnici brinuli, reći će, dobro, samo u zadnjih je pet godina u obnovu i novu opremu uloženo oko 200 milijuna kuna. Veliki je dio povučen iz EU fondova, ali Baksa će reći da je "netko i to trebao odraditi". Ubuduće će o svemu odlučivati Zagreb, o investicijama i kojom dinamikom će se provoditi, a to se Međimurcima nikako ne sviđa.

Štoviše, uvjereni su da će svojih političkih izbora, koji ne naginju HDZ-u, biti zakinuti. Čak i da nema političkog ključa, boje se puno bolnica, a jednog upravitelja. Najbolje je da bolnicom upravlja onaj tko tu živi, tko svakodnevno brine o bolnici i potrebama međimurskih građana.

image

Ivica Baksa

Privatna Arhiva

- Bilo je i onih koji su govorili ‘pa ne budu odnesli bolnicu u Zagreb‘. Ne radi se o tome, nego o činjenici da će bolnica biti u vlasništvu Vlade, dakle HDZ-a, a mi njima ne vjerujemo. Da Međimurje vjeruje HDZ-u, glasalo bi za njih. Rekao sam da nećemo o politici, ali je neizbježna o čemu se god u Hrvatskoj radilo - kaže.

Zakon će poslati na ocjenu ustavnosti, smatrajući da je u suprotnosti s člancima 129a i 129b RH. U njima se govori da "županije obavljaju poslove u sklopu upravnog djelovanja koji se odnose na zdravstvo, razvoj mreže zdravstvenih ustanova...". Međimurcima nije jasno ni kako to da su "uzeli bolnicu", ali Hitnu i domove zdravlja ne, a sve je to povezano. Bolnica je za njih "najvažnija strateška ustanova županije", pa im njezinim oduzimanjem oduzimaju i mogućnost brige o sebi samima.

image

Iz Facebook grupe

Facebook/Screenshot

Nedavno su lokalni mediji skloni HDZ-u prenijeli kako je ŽB Čakovec, po kvaliteti s prvog mjesta 2018. godine, lani pala na 17. mjesto, no članovi grupe to smatraju spinom.

- Prema izvješću Ministarstva zdravstva, od svih hrvatskih bolnica, njih 22, samo su četiri odradile posao i iznad limita. To su pulska, požeška, zadarska i čakovečka bolnica. Bolnica ima dvostruko manje kreveta od hrvatskog prosjeka, a godišnje kroz sustav hospitalizacije na 300 kreveta prođe 15.000 pacijenata. Ukupno je to više nego u čak devet hrvatskih županija. Međimurska je najmanja u Hrvatskoj - kažu i dodaju da je "iskoristivost bolničkih kapaciteta u domaćim bolnicama 55 posto, a u ŽB Čakovec gotovo 70 posto, ukupno se godišnje obavi 1,3 milijuna medicinskih usluga".

image

Ivica Baksa

Privatna Arhiva

I sve to najmanje, pišu članovi grupe, a Jutarnji je provjerio točnost podataka, zahvaljujući državi. Ministarstvo zdravstva je u prošloj godini od pet milijardi kuna uloženih u bolnice, u ŽB Čakovec uložilo 50 milijuna ili jedan posto. Prema ranije navedenim parametrima, izračunali su, taj je udio trebao biti tri posto, pa "smo zakinuti za 100 milijuna kuna".

- Tim bi novcem riješili sve bolničke dugove u ovom trenutku - kaže Ivica Baksa.

Iz grupe zaključuju: "Nas Međimurce u Zagrebu ne doživljavaju. Radimo sami i radimo dobro, a onda nas ovi iz Zagreba samo klepnu po glavi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:54