BULJ U SABORU

Bulj na govornicu došao s jajima: ‘Ne, ovo nije terorizam, već artikl koji će poskupjeti pet puta‘

Zastupnik Mosta za govornicu je izašao s kutijom jaja, referirajući se na slučaj zadarskog privođenja zbog navodnih prijetnji premijeru

Miro Bulj

 Screenshot/YouTube

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, poručio je u srijedu kako su zadnji pregovori u Neumu pokazali da se Hrvati opet marginaliziraju te je krajnje vrijeme da Hrvatska, kao njegova supotpisnica, traži reviziju Daytonskog sporazuma.

"Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH, samo kroz vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH kao narod će opstati i sljedećih 50, 100, 200 godina, BiH će opstati kao funkcionalna država, a ne kao sad međunarodni protektorat", izjavio je Pavliček u slobodnom saborskom govoru.

Naglasio je da su Hrvati danas u BiH sve samo ne konstitutivan narod, pretvaraju se u nacionalnu manjinu, gube brojna prava.

Hrvati, nabrojao je, nemaju nacionalni TV kanal na svom jeziku, ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, to za njih rade Bošnjaci, izgubili su 250 do 300 tisuća stanovnika.

Zadnji pregovori u Neumu pokazali su da se Hrvati marginaliziraju, iako kao narod trebaju imati jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi, zato treba otvoreno pričati što Hrvatska treba poduzeti, poručio je Pavliček.

O slanju vojske izvan RH odlučuje Sabor, ne predsjednici države i Vlade

Darko Klasić (HSLS) istaknuo je kako u javnosti često kolaju izjave koje zbunjuju građane, a jedna od njih je i ona o slanju pripadnika Hrvatske vojske izvan granica države.

"Odluku o slanju pripadnika HV-a ne donose ni predsjednik države ni Vlade, nego Sabor", naglasio je zastupnik pa kritizirao najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini.

"Zar nije Vlada 2013. i 2014., kad je on bio premijer, pratila događanja u Kijevu i podržavala želje naroda za demokratskim promjenama i europskim integracijama, zar nismo 2014. poslali zrakoplov kako bi iz Kijeva u Zagreb dovezao grupu teško ranjenih ukrajinskih branitelja", upitao je Klasić.

Slaže se, rekao je, da hrvatski vojnici ne trebaju ratovati u tuđim ratovima, no ne slaže se s "retorikom izričaja" predsjednika i licemjernošću njegovih izjava.

Predsjednik daje izjave kao da je činovnik u Kremlju

Nezavisni Hrvoje Zekanović rekao je da predsjednik Milanović daje "čudnovate izjave, kao da je činovnik u Kremlju", a vladajuće poziva da "budu malo hrabriji" i odluče se da na svjetlo dana dođe deklaracija o Ukrajini.

"Deklaracija ima jednostavan sadržaj, a to je da se priznaje cjelovitost, nepovredivost teritorija nama prijateljske Ukrajine, ovdje ne govorimo o ratu, slanju vojnika, nego o jednostavnoj činjenici da kao Sabor moramo reći svoj stav o ovom ključnom problemu", naveo je zastupnik.

Izrazio je uvjerenje da neće biti rata između Ukrajine i Rusije te pozvao i Ruse i Ukrajince da na ljeto dođu na Jadran i budu naši gosti.

'Jaje nije terorizam, nego artikl koji će poskupjeti pet puta'

Miro Bulj (Most) za govornicu je izašao s kutijom jaja, pa držeći jedno u ruci poručio da "jaje nije terorizam, nego prehrambeni artikl koji će poskupjeti pet puta".

"To je ozbiljna tema, nemojte ljude privoditi zbog gluposti“, poručio je vladajućima, očito se referirajući na slučaj zadarskog privođenja zbog navodnih prijetnji premijeru.

"Ja ću stati na Sinjskoj pijaci (glavnom trgu), neka me tuku jajima", poručio je Bulj i naglasio da Hrvatska ima puno ozbiljnijih stvari, a to su samodostatnost proizvodnje, prodaja zemljišta strancima od iduće godine, poskupljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:07