NIJE DVOJIO

Bulj ekspresno smijenio dugogodišnju suradnicu: ‘Ne želim osobe s kaznenim dosjeima!‘

‘Kada sam s njom razgovarao da bude članicom Upravnog vijeća u ime Grada, o kaznenim djelima koja joj se pripisuju ništa nisam znao‘

Miro Bulj

 Vojko Basic/Cropix

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj u četvrtak je ekspresno razriješio Sandru Kovač-Levantin s dužnosti članice Upravnog vijeća dječjeg vrtića "Bili cvitak", u kojemu je bila predsjednica, piše Slobodna Dalmacija.

Povod za ovaj potez Mira Bulja bila je informacija objavljena na stranicama Slobodne Dalmacije u kojoj je navedeno da je "Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo neposrednu optužnicu protiv 56-godišnje Sandre K-L iz Sinja zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja isprave gdje je lažnu ispravu uporabila kao pravu, a djelo je počinjeno glede javne isprave".

Optužena Sinjanka, po naobrazbi odgojiteljica djece predškolskog uzrasta, u travnju se javila na natječaj DV "Trilj" za tetu i, uz ostalo, priložila svježe uvjerenje o nekažnjavanju te da se protiv nje ne vode odgovarajući postupci. Ispostavilo se, po ocjeni tužiteljstva, da je taj dokument krivotvoren, a okrivljena ga je priložila znajući da je svega 20-ak dana ranije pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci s rokom kušnje od godinu dana i to zbog istovjetnog kaznenog djela, krivotvorenja isprave.

U sinjskoj javnosti u četvrtak prijepodne postupak ove Sinjanke, koju su svi redom identificirali kao Sandru Kovač-Levantin, bila je glavna tema. Vijest je objavljena i na lokalnim portalima, a oglasila se i optužena Kovač-Levantin koja je postala i predmetom političkog pripetavanja. Odmah se javnosti obratio Gradski odbor HDZ-a Sinj koji je Sandru Kovač-Levantin nazvao "istaknutom članicom Mosta u Sinju".

HDZ: Ignorirao je kazneno djelo

HDZ-ovci navode da je Bulj prije nego je postavio Kovač-Levantin u Upravno vijeće gradskog DV-a imao saznanja "o svim ovim okolnostima i to iz predstavki koje je dobivao putem gradske pisarnice". Zaključujući da je Bulj "ignorirao kaznena djela osobe koja ima zadatak skrbiti se o ustanovi koja brine i odgaja sinjski dicu", HDZ sve skupa smatra sramotnim te je pozvao gradonačelnika Bulja "da prestane štititi kriminal i kaznena djela u svojim redovima" te da bez odgode smjeni optuženu predsjednicu Upravnog vijeća DV "Bili cvitak" s te dužnosti.

Sandra Kovač-Levantin godinama je politički aktivna u gradu Sinju gdje se vezala uz Mira Bulja. Na njegovoj nezavisnoj listi birana je kao vijećnica u Gradsko vijeće. U prošlom sazivu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije bila je na listi Mosta nezavisnih lista i kao takva je, u ulozi zamjenice, obnašala dužnost županijske vijećnice.

Na ovogodišnjim izborima Bulj kao nositelj nije Sandru Kovač-Levantin stavio na listu za Gradsko vijeće, a nije se našla ni na listi za županijsku Skupštinu. Odmah, međutim, nakon što je Miro Bulj u Sinju ostvario pobjedu i preuzeo dužnost gradonačelnika on je Sandru Kovač-Levantin postavio za članicu Upravnog vijeća gradskog DV "Bili cvitak" gdje je predstavljala Grad Sinj kao osnivača.

'Nisam imao dvojbe'

Ako su točni navodi iz objavljene informacije, a za sada nema argumentiranih razloga u njih sumnjati, u vrijeme kada je Bulj postavljao Sandru Kovač-Levantin u Upravno vijeće gradskog dječjeg vrtića ona je već imala pravomoćnu sudsku presudu o šestomjesečnoj zatvorskoj kazni s rokom kušnje od godine dana, kao i počinjenje novog gotovo istovrsnog kaznenog djela.

– Ova u Slobodnoj Dalmaciji objavljena informacija mi je prva vijest i odmah sam naložio da se Sandra Kovač-Levantin razriješi dužnosti predstavnice osnivača u Upravnom vijeću DV "Bili cvitak". Kada sam s njom razgovarao da bude članicom Upravnog vijeća u ime Grada, o kaznenim djelima koja joj se pripisuju baš ništa nisam znao. Žao mi je što se to dogodilo, ali ja nisam imao nikakve dvojbe da je odmah razriješim jer osobe s kaznenim dosjeima ne želim za svoje suradnike – kazao je Bulj.

U svom javnom očitovanju Sandra Kovač-Levantin je ustvrdila da je "za sada nepoznate osobe pokušavaju diskreditirati i kao osobu i kao predsjednicu gradske ustanove".

U očitovanju navodi: "S obzirom na to da se već duže vrijeme u svrhu blaćenja mene kao osobe i moga imena, od meni za sada anonimnih osoba, poduzimaju radnje kojih se ne bi postidjeli ni najgori udbaški procesi, a vrhunac je članak objavljen u SD-u, želim kazati da su me laži, neistine i morbidne izjave zgrozile i šokirale. Istina je da sam ja prijavila DO i priložila toj prijavi anonimna pisma koja već neko vrijeme kruže u javnosti i očekujem da se kroz poduzete istrage dođe do 'anonimnih' pisaca. Zbog istinitosti istrage ne mogu iznositi ostale pojedinosti koje su mi već sada poznate".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:39