POPLAVLJENA SLAVONIJA

Bujice uništile dvorišta, podrume, crkve i kuće: ‘Teklo je kao rijeka, bježali smo kroz prozor‘

Posjetili smo stanovnike poplavljenog područja koji se bore s teškim posljedicama
Posljedice poplava u Slavoniji
 Vlado Kos/Cropix

Baka Marija je, na svu sreću, bila u Našicama dok je vodena bujica nosila sve pred sobom spuštajući se niz obronke Seone. Odnijela je tako i pola kuće 80-godišnje žene koja je u trenu ostala bez svoga doma.

- Ma, možemo samo Bogu zahvaljivati što nije bila kod kuće kada se to dogodilo - priča nam dan poslije nezapamćene bujične poplave koja je zahvatila našičko područje Suzana Dragić, unuka Marije Bošnjaković kojoj je bujica uništila pola kuće.

- Kuća je ionako bila stara, tako da tu od popravka nema ništa, ali najvažnije je da je baka i dalje s nama. Sreća što je bila kod doktora, a onda je još morala i mene pričekati da završim s poslom, pa da je povezem. Baš u tom vremenu, dok me čekala, dogodilo se to što se dogodilo - rekla je Suzana koja je svoju baku tek navečer odvezla do kuće. Žena se rasplakala. Bio je to, kaže nam Suzana, potresan prizor.

image
Vodena bujica nosila je sve pred sobom spuštajući se niz obronke Seone. Odnijela je tako i pola kuće 80-godišnje žene koja je u trenu ostala bez svoga doma. "Kuća je ionako bila stara, tako da tu od popravka nema ništa, ali najvažnije je da je baka i dalje s nama"
Vlado Kos/Cropix

- Evo, i sada je pod stresom. Upravo je doručkovala, popila lijekove i legla da se odmori - dodala je Suzana, pa nismo htjeli inzistirati da nam i baka Marija kaže nešto o tome kako se osjeća.

Ponedjeljak poslijepodne bio je jedan od najgorih dana na našičkom području u novijoj povijesti kad je riječ o elementarnim nepogodama. Obilna kiša izazvala je bujicu koja se slijevala s Krndije na okolna brda, ulazila u kuće, podrume, potapala dvorišta i ceste u Seoni, Donjoj Motičini, Martinu, Zoljanu... Odvodni kanali nisu mogli primiti toliku količinu vode. Štetu kod obitelji Ocelić u Seoni je velika.

image
Godinama muž zove nekoliko puta godišnje institucije zbog ovih potoka koji prolaze pokraj kuće, da se nešto učini, ali nitko ne reagira, kaže Terezija Ocelić koja sa suprugom i djecom živi pokraj potoka. "Prvo smo se pomolili, a sada moramo i nazdraviti što smo svi preživjeli", ističu mještani Zoljana
Snimio Čitatelj

Nitko ne reagira

- Sestrina kuća je potpuno poplavljena - priča Terezija Ocelić koja s mužem i djecom živi u jednoj, a njezina sestra Anica Bošnjaković u drugoj kući u istom dvorištu. Odmah pokraj potoka.

- Vidite ovaj komad betonskog zida. Njega je odvalilo s druge strane mosta i odvuklo 15 metara dalje niz potok. Sad nas muči i što se nešto čuje u spavaćoj sobi, iako nam kuća uopće nije bila poplavljena. Pod je propao i zid je u zraku tako da bez problema mogu staviti prste između zida i poda, ormari su se nakrivili. Što se dogodilo, ne znam, jel' došla neka podzemna voda? - pita se gospođa Terezija dok nam pokazuje što im se dogodilo u kući. Dolazi njezina sestra i kaže kako joj je voda odnijela bicikl.

image
Obitelji Ladnjak uništeno je prizemlje prije četiri godine sagrađene divne kuće obložene ciglom, a iznutra uređene drvenim gredama. Na podu je sve puno blata. "Bili smo u kući, upravo smo ručali kada je počelo nadirati", ispričala nam je obitelj
Vlado Kos/Cropix

- Nema ga više - zaplače Anica, okrene se i ode, a Terezija nam objašnjava kako su joj taj bicikl kupili nećaci, Terezijini sinovi, za 60. rođendan jer joj je liječnik zbog problema s nogom preporučio vožnju biciklom. Priča Terezija da cijelu noć nisu zaspali, a ona je sve vrijeme plakala. Utopilo im se i desetak kokoši.

- Najviše sam ljuta na Hrvatske vode. Godinama muž zove nekoliko puta godišnje zbog ovih potoka koji prolaze pokraj kuće, da se nešto učini, ali nitko ne reagira - ističe Terezija.

Njihov susjed Boris Bjelokapić, koji ima OPG i bavi se uzgojem svinja te obrađuje deset hektara zemlje za potrebe svog OPG-a, također zbraja štetu. Uskladištena zob u vrećama potpuno je uništena.

- Problem je što smo između dva potoka, tu je voda tekla kao da je rijeka - pokazuje nam oko sebe na cestu i zemlju.

Na drugoj strani brda, u Zoljanu, ista slika. Ljudi čiste i spremaju što se može spremiti nakon katastrofe koja ih je pogodila.

Obitelji Ladnjak uništeno je prizemlje prije četiri godine sagrađene divne kuće obložene ciglom, a iznutra uređene drvenim gredama. Na podu je sve puno blata.

image
Ponedjeljak poslijepodne bio je jedan od najgorih dana na našičkom području u novijoj povijesti kad je riječ o nepogodama
Vlado Kos/Cropix

- Bili smo u kući, upravo smo ručali kada je počelo nadirati. Ja sam izašao prvi da vidim što se događa, a to se tako brzo počelo puniti da je žena morala s djetetom izaći kroz prozor. Vatrogasci su došli s vrećama pijeska u roku od 15 minuta, ali više se ništa nije moglo učiniti. Teklo je odozgo kao rijeka - govori Mario Ladnjak dok njegova supruga Irena pokazuje na cvijeće u kalićima koje je uzgojila u svom plasteniku.

- Nedavno sam se počela baviti uzgojem cvijeća. Sve je prevrnuto, a bilo je više od 1000 komada koji su trebali ići u prodaju - ispričala je Irena.

image
Snimio Čitatelj

Prvo se pomolili

Isto su nam rekli i mještani Zoljana koje smo zatekli u dvorištu mjesne crkve Sv. Katarine, koja je bila potpuno poplavljena. Skupile su se žene koje pjevaju u crkvenom zboru i čitaju na misi te muškarci, iznijeli su klupe, stolice, prali, čistili...

- Upravo ste nas uhvatili na pauzi - smiju se kada smo došli do njih, a na trpezi se, naravno, i u ovakvim trenucima našlo mjesta za domaći kulen, kobasicu, slaninu, pečenicu i neizostavnu šljivovicu.

- Prvo smo se pomolili, a sada moramo i nazdraviti što smo svi preživjeli - kažu nam.

BESANA NOĆ

Palo 26 litara kiše po kvadratu, šteta se još zbraja

Dan nakon bujične poplave brojne službe bile su na terenu u Našicama i mjestima oko tog slavonskog grada, pogođenim nevremenom tijekom kojeg je, prema neslužbenim informacijama, palo oko 26 litara kiše po četvornome metru.

Vatrogasci JVP-a Našice i lokalnih DVD-a bili su na raspolaganju građanima za ispumpavanje vode iz podruma te čišćenje bunara gdje god je zatrebalo, a dobro je bilo što se vrijeme tijekom večeri i noći smirilo, pa nije bilo dodatnih oborina. Gradsko društvo Crvenog križa stavilo se na raspolaganje sa 17 isušivača koje su podijelili tamo gdje je bilo potrebno.

Povjerenstvo za procjenu štete već je jučer izašlo na teren kako bi se šteta što prije popisala. Prema podacima Centra 112, na područje zahvaćeno poplavom u Donju Motičinu upućeni su vatrogasci iz Koške, Beničanaca, Bizovca, Čepina, Moslavine Podravske, Donjeg Miholjca, Lacića, Magadenovca, Kućanaca (M.) i Šljivoševaca. Voda u podrumima, izlijevanje rijeka i stabla na cestama samo su neki od incidenata koji su zabilježeni. U Gornjoj Motičini srušila se stara kuća, a stanarka je zbrinuta. Vatrogasci na području Našica imali su 51 intervenciju u šest naselja u kojima je sudjelovalo 60 dobrovoljnih i 16 profesionalnih vatrogasaca, pri čemu je upotrijebljeno 25 kubika pijeska.

U Donjoj Motičini zabilježeno je 40 intervencija. Pomoć je obećao i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

- Treba istaknuti da je riječ o bujičnoj poplavi koja najviše pogađa ovakve reljefe uz planine i brda. Razgovarali smo s ljudima iz Hrvatskih voda, pa tako i s generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem. Ovdje je rješenje bent koji se mora izbetonirati i jedna akumulacija koja će taj problem riješiti. Tu se više nema što čekati - istaknuo je jučer Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 14:31