RASPRAVA U EP

Bruxelles: Nema nadzora nakon ulaska Hrvatske u EU

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta danas će raspravljati o zadnjem izvješću o Hrvatskoj uoči ulaska u članstvo EU koje je pripremio češki zastupnik Libor Rouček. Nacrt izvješća je kratak, uglavnom pozdravlja napredak koji je Hrvatska postigla u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj Uniji, poziva Hrvatsku da nakon ulaska svojim iskustvom pomaže i drugim državama regije na njihovu putu europskih integracija te poziva države koje do sada još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor da to učine na vrijeme.

Od hrvatske Vlade i Sabora traži se da nastave reforme i ispoštuju sve preuzete obveze i nakon ulaska u EU.

Rumunjski amandman

Tijekom današnje rasprave i sutrašnjeg glasanja o ovom izvješću bit će zanimljivi neki od 60 amandmana, koliko su ih zastupnici predložili. Najzanimljiviji je postao onaj rumunjske zastupnice Monice Macovei koja je predložila da Europski parlament zatraži od Europske komisije da se i nakon ulaska Hrvatske u EU nastavi proces monitoringa te uvedu tzv. mehanizmi nadzora koji su uvedeni kada su Bugarska i Rumunjska ušle u EU i koji do danas nisu ukinuti.

Ona u svom amandmanu navodi da korupcija u Hrvatskoj ostaje ozbiljan problem te da je šteta zbog korupcije i nezakonitog upravljanja dostigla svotu od 11,3 milijarde eura u razdoblju od 2001. do 2010. Poziva da EU, u suradnji s hrvatskim vlastima, uvede mehanizme nadzora nakon članstva kako bi se pratio učinak u borbi protiv sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala, kao i implementacija reforme pravosuđa. Ta rumunjska zastupnica bila je poznata kao borac protiv korupcije u Rumunjskoj kada je njena država ulazila u EU.

Međutim, šanse da se taj amandman ubaci u izvještaj o Hrvatskoj u Europskom parlamentu minimalne su jer većina zastupnika smatra da je Hrvatska dovoljno spremna za članstvo u EU te da je, za razliku od Rumunjske i Bugarske, na vrijeme dokazala da je spremna boriti se protiv korucpije na svim razinama, uključujući najvišu.

Što je rekao Füle

I sam Libor Rouček, koji je autor nacrta ovog izvještaja, smatra da je Hrvatska potpuno spremna za ulazak u EU i da nema potrebe za mehanizmima nadzora nakon članstva.

I povjerenik Europske Unije za proširenje Štefan Füle nedavno je u intervjuu Jutarnjem listu rekao da neće biti potrebe za takvim mehanizmima.

Čak i da kojim čudom taj amandman rumunjske zastupnice prođe, on neće imati nikakav utjecaj jer EU upravo želi izbjeći grešku koju je učinila u slučaju Bugarske i Rumunjske kojima ni mehanizmi nadzora nakon članstva nisu pomogli u borbi protiv korupcije.

Među ostalim amandmanima zanimljiv je i onaj slovenskog zastupnika Ive Vajgla koji je upozorio na neprihvatljive izjave pojedinih predstavnika Katoličke crkve u Hrvatskoj koji se mogu smatrati pozivom na mržnju prema gay populaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:07