PRITISAK NA SLOVENIJU

Bruxelles ljut na Ljubljanu: 'Slovenija je postavila cijenu od 172 milijuna eura za članstvo Hrvatske!'

Problem Ljubljanske Banke i spor između Hrvatske i Slovenije o tom pitanju postala je ponovno tema i u Bruxellesu iako institucije Europske Unije žele po svaku cijenu ostati po strani
 euobserver.com

Problem Ljubljanske Banke i spor između Hrvatske i Slovenije o tom pitanju postala je ponovno tema i u Bruxellesu iako institucije Europske Unije žele po svaku cijenu ostati po strani i tretiraju ovo isključivo bilateralnim pitanjem. Portal Euobserver, koji je izuzetno čitan među dužnosnicima Europskih institucija, je danas objavio tekst u kojem tvrdi da Slovenija želi naplatiti ulazak Hrvatske u EU. Taj tekst pod naslovom "Slovenija postavila cijenu od 172 milijuna eura za članstvo Hrvatske u EU" citira slovenske dužnosnike, i iz vlade i iz Parlamenta, koji kažu da bez rješenja spora oko Nove Ljubljanske Banke neće biti moguća ratifikacija Ugovora o pristupanju Hrvatske u EU. Citira i Europske dužnosnike koji kažu da to nije prvi puta da Slovenija to čini.

"Nitko u EU ne voli kada se EU stvari povezuju sa bilateralnim problemima...Ako bi to svatko učinio to bi zasjenilo cijelo proširenje. Svatko bi mogao iz vreće izvući nešto protiv svojih susjeda i to bi onda zatrovalo atmosferu" citira Euobserver jednog dužnosnika EU.

Dužnosnici Europske Unije koje je danas kontaktirao Jutarnji list su rekli da "nemaju ništa novo reći o predmetu Ljubljanska Banka jer je to iskjučivo bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije" koje po njima ne bi trebalo vezivati uopće za proces proširenja EU.

Diplomati iz pojedinih država članica EU, uključujući i velikih država, su rekli Jutarnjem listu da Slovenija vjerojatno želi izvršiti dodatan pritisak na Hrvatsku. Oni kažu da "ne treba podcjeniti slovensku tvrdoglavost jer je ona par puta već dokazana kada je Hrvatska u pitanju" ali su dodali da na kraju ne očekuju da će Slovenija doista blokirati Hrvatski ulazak u EU. "To bi za Sloveniju bilo ravno katastrofi, sa dugoročnim posljedicama koje bi bile pune veće od novca koji je u pitanju jer se ugled i suradnja unutar EU ne mogu mjeriti novcima, koliko god je novac ovih dana izuzetno bitan. Bilo bi to loše i za samu EU" rekao je jedan EU diplomata Jutarnjem listu. Isti izvor je spomenuo i blokadu koju je Slovenija postaviula pri donošenju odluke o sankcijama prema Bjelorusiji jer je Ljubljana štitila interese jedne svoje firme u toj diktatorskoj državi.

Iz diplomatskih krugova EU se čuje da su neke "važne države" sugerirale Sloveniji da već sada započne proceduru ratifikacije Hrvatskog pristupnog Ugovora kako se ne bi dovela u situaciji da proces uđe u neku dramatičnu fazu u zadnji čas zbog oklijevanja.

Isti izvori su rekli da će pritisak na Sloveniju biti još veći nakon 10. listopada kada se objavi izvješće o monitoringu za Hrvatsku jer će nakon toga gotovo sve države koje to još nisu učinile ili završiti ili imati u tijeku proceduru ratifikacije. Njemačka je već započela tu proceduru, Velika Britanija i Francuska će također to učiniti nakon izvješća, u Nizozemskoj se ne očekuju problemi ako izvještaj Komisije bude pozitivan a 14 država članica je već dovršilo proceduru ratifikacije. Zato u EU kažu da bi za Sloveniju bilo dobro da što prije počne formalnu proceduru jer za nju nije dobro biti da ostane zadnja u tom procesu.

Diplomati EU kažu da su "iznenađeni" što Slovenija ponovno koristi jedno bilateralno pitanje za postavljanje prepreka u procesu proširenja iako ova država pokušava ostaviti dojam da se zalaže za što brži proces proširenja.

Upravo zbog primjera Slovenije koja je koristila bilateralne sporovo s Hrvatskom kako bi postavljala prepreke tijekom pristupnih pregovora, ako i zbog Grčke blokade Makedoniji koja niti nakon pet godina ne može dobiti datum za otvaranje pregovora iako je ispunila sve uvjete, EU je od Hrvatske zatražila da se posebnom deklaracijom u Saboru politički obveže da svoje članstvo u EU kada postane članica neće koristiti za postavljanje prepreka u procesu proširenja zbog neriješenih pitanja sa susjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:28