MINISTRICA TURIZMA

Brnjac pozvala na maksimalni angažman u promociji Hrvatske kao sigurne destinacije

Na sastancima je naglašeno kako je ključno zadržati, ali i poboljšati, trenutačnu povoljnu epidemiološku situaciju
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac
 Ranko Suvar/Cropix

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je sastanke s direktorima županijskih turističkih zajednica i predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kojima su razgovarali o pripremama uoči početka ljetne sezone te rezultatima dosadašnjih aktivnosti, izvijestilo je u petak resorno ministarstvo.

Kako je istaknuto u priopćenju, Hrvatska je tijekom posljednjih mjeseci intenzivno radila na brojnim aktivnostima kako bi turistički sustav bio spreman dočekati turiste - od projekta Safe stay in Croatia, do postavljenih punktova za testiranje turista, sufinanciranja testova kao i cijepljenja turističkih djelatnika.

Projekt Safe Stay in Croatia s današnjim danom broji više od 16.000 korisnika, a Brnjac je istaknula da su s tim podatkom izuzetno zadovoljni, no da je sada važno da svi objekti kojima je dodijeljena nacionalna oznaka te protokole i primjenjuju, najavivši da će Ministarstvo započeti s pojačanom kontrolom.

"Svi direktori turističkih zajednica trebaju se angažirati kako bi se turisti u njihovim destinacijama osjećali što sigurnije, posebno u pogledu poticanja turističkih djelatnika na cijepljenje i pridržavanje mjera, kao i na uspostavljanje dodatnih punktova za testiranje. Vlada kontinuirano radi na svim preduvjetima za sigurnu i uspješnu sezonu u Hrvatskoj, u čemu joj je partnerstvo sa županijskim turističkim zajednicama osobito važno. Samo koordinacijom i odgovornošću svih dionika možemo ostati konkurentni i ove godine” istaknula je ministrica Brnjac tijekom sastanaka, priopćeno je.

Direktori predstavništava na emitivnim tržištima su tijekom sastanka istaknuli da je projekt Safe stay in Croatia imao odličan odjek na emitivnim tržištima, koja su prepoznala Hrvatsku kao destinaciju koja je usredotočena na sigurnost te poduzima sve mjere kako bi njihovi gosti imali sve potrebne usluge na raspolaganju u današnjim uvjetima putovanja.

Na sastancima je naglašeno kako je ključno zadržati, ali i poboljšati, trenutačnu povoljnu epidemiološku situaciju te je u tom kontekstu izuzetno važna i što veća cijepljenost stanovništva i turističkih djelatnika, napisali su iz MINTS-a.

Kako su pritom podsjetili, kroz projekt Safe stay in Croatia, zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo HZJZ-a, osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima. Oznaka Safe stay in Croatia tako je hrvatska inačica oznake Safe travels Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) koja se dodjeljuje za sigurna putovanja na svjetskoj razini, a koju Hrvatska nosi od početka pandemije covid-19. Oznake Safe travels i Stay safe in Croatia besplatno se dodjeljuju zainteresiranim dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja; poput prijevoznika, zračnih luka, kolodvora, nautičkih luka i marina, a koji se prijave u sustav te ispune prijamni obrazac kojim potvrđuju i jamče poštovanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka HZJZ-a.

Cijepljeno više od 60 posto radnika u turizmu i povezanim djelatnostima

Iznijeli su podatke po kojima je dosad u Hrvatskoj cijepljeno više od 60 posto djelatnika ne samo u turističkom sustavu već i djelatnostima koje su dio lanca putovanja - od prijevoznika, djelatnika u zračnim lukama, marinama itd..

S obzirom da je i mogućnost jednostavnog i pristupačnog testiranja sastavni dio putovanja, na sastancima se razgovaralo i o nastavku postavljanja dodatnih punktova za testiranje ovisno o potrebama i pojačanom turističkom prometu, a riječi je bilo i o trenutnim trendovima vezanim uz mjere olakšavanja putovanja, odnosno prelaska granica te povećanoj potražnji s brojnih tržišta.

Hrvatska, odnosno dijelovi Hrvatske i njene županije tijekom proteklih dana su između ostalog maknute s liste rizičnih zemalja u Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Švicarskoj, Sloveniji itd., napomenuli su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:00