MINISTRICA TURIZMA

Brnjac: ‘Pozitivni komentari Odbora za turizam Bundestaga dodatni su poticaj za nastavak naših aktivnosti‘

Hrvatska i Njemačka njeguju dugogodišnje partnerstvo i suradnju u području turizma, koja je regulirana u okviru Akcijskog plana

Ministrica Brnjac i gosti iz Njemačke

 Mint/

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se u Zagrebu susrela s delegacijom Odbora za turizam njemačkog Parlamenta (Bundestaga), koju predvodi predsjednica Jana Schimke, a koja boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj. Na sastanku se raspravljalo o učvršćivanju suradnje u području turizma između Hrvatske i Njemačke, razmjeni iskustava u razvoju održivog turizma te do sada ostvarenim zajedničkim aktivnostima, poručuli su u priopćenju iz Ministarstva turizma i sporta..

- Predsjednicu Schimke i članove Odbora za turizam upoznala sam s našom reformom upravljanja razvojem turizma, smjernicama koje smo propisali Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine te okvirima prvog hrvatskog krovnog Zakona o turizmu. Ponosni smo što je naš smjer održivosti prepoznat i u drugim državama članicama EU, a ovakve suradnje i razmjene iskustava dodatno pridonose ostvarenju svih naših strateških ciljeva - rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Njemački zastupnici poseban interes pokazali su za primjenu Zakona o turizmu i strateških smjernica na lokalnoj i regionalnoj razini, način financiranja projekata od posebnog značaja za destinacije, kao i mogućnost naplate ekološkog doprinosa te su pozdravili rješenja koja su im predstavljena.

image
Mint/

Hrvatska i Njemačka njeguju dugogodišnje partnerstvo i suradnju u području turizma, koja je regulirana u okviru Akcijskog plana o pojačanoj suradnji između Vlade RH i Vlade SR Njemačke. Ministarstvo turizma i sporta kontinuirano surađuje s njemačkim pokrajinama u okviru Stalne hrvatsko-bavarske komisije te u okviru Mješovite vladine komisije Hrvatska - Baden-Württemberg, kao i u okviru Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR).

- Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku s kojeg je u 2022. godini ostvareno 3,4 milijuna dolazaka i 24,9 milijuna noćenja, s trendom daljnjeg rasta u prvim mjesecima 2023. godine. Ulaskom u schengenski prostor i eurozonu Hrvatska je njemačkim turistima postala još bliža i dostupnija kroz cijelu godinu, što potvrđuju i rezultati prvih pet mjeseci ove godine - izjavila je Brnjac nadodavši kako je Hrvatska Nijemcima prema istraživanjima javnog mnijenja jedna od najomiljenijih destinacija te spada među deset vodećih destinacija za njemačke turiste.

Podsjetimo da Ministarstvo turizma i sporta ima uspješnu suradnju i s njemačkim autoklubom ADAC-om s kojim je u listopadu 2021. potpisalo Memorandum o razumijevanju s ciljem uspostavljanja dugoročne suradnje koja znatno doprinosi olakšavanju putovanja za njemačke turiste kao i promociji hrvatskog turizma na njemačkom tržištu. Također, Hrvatska turistička zajednica redovito sudjeluje na turističkim sajmovima u Njemačkoj, a na sastanku je iskazano veliko zadovoljstvo što je ove godine Hrvatska bila zemlja partner na f.re.e. sajmu u Münchenu, koji je zabilježio dosad najveću posjećenost.

image
Mint/

Uz predsjednicu Schimke u delegaciji Odbora za turizam bili su i zastupnici Bundestaga Rita Hagl-Kehl, Anja Karliczek, Michael Donth, Stefan Schmidt, Reginald Hanke, Mike Moncsek, Thomas Lutze u pratnji veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj dr. Christiana Hellbacha. Tijekom svog posjeta Hrvatskoj, delegacija je posjetila i Istarsku županiju te su planirani sastanci s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom i članovima Odbora za turizam Hrvatskog sabora, zaključuje se u priopćenju Ministarstva turizma i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:02