SURADNIK KRALJA ORUŽJA

Britanac za Hrvata dilao kalašnjikove teroristima

Višak naoružanja iz BiH, najviše kalašnjikove,Hyde je švercao u Irak, Libiju, pa čak i Kinu. Bio je specijalist za crno tržište

ZAGREB - Prošlog je mjeseca u američkoj saveznoj državi Nevadi uhapšen Gary Hyde, britanski državljanin kojeg se sumnjiči za šverc desetaka tisuća strojnica AK-47, popularnih kalašnjikova, za Irak, Libiju i Kinu.

Sumnja se da je riječ o bliskom suradniku Ivana Peranca, vlasnika hrvatske tvrtke Scout, najtajanstvenijeg hrvatskog trgovca oružjem.

Veze u ministarstvima

Hyde je, prema tvrdnjama britanskih medija, preko Peranca i poslovnog suradnika Karla Klebera švercao viškove naoružanja i streljiva iz Bosne i Hercegovine u Irak. Hyde se specijalizirao za trgovanje kalašnjikovima diljem svijeta te se povezao s Perancom koji je početkom tisućljeća imao odlične veze u Ministarstvu obrane Federacije BiH i pristup viškovima oružja Vojske Federacije. Preciznije, imao je pristup desecima tisuća na crnom tržištu izrazito popularnih kalašnjikova.

Perančev Scout još je 2006. godine Amnesty International označio kao tvrtku za nelegalnu prodaju vojnog oružja Iraku. Prema tom izvještaju, u razdoblju od 31. srpnja 2004. do 30. lipnja 2005. Peranec je posredovao u prodaji više stotina tisuća komada malog oružja i lakog naoružanja između Ministarstva obrane Federacije BiH i brojnih tvrtki koje su oružje isporučivale Iraku, a sve uz dozvolu američkog Ministarstva obrane. Prema izvorima iz EUFOR-a i OESS-a, Scout je igrao ključnu ulogu u prodaji oružja Iraku. Kasnijim je istragama ustanovljeno da je oružje prevoženo preko luke Ploče i aerodroma u Tuzli, koji je bio pod kontrolom američke vojske. Njemačka savezna policija tako je 2008. otvorila istragu protiv Klebera zbog ilegalne prodaje kalašnjikova preko Hrvatske u Irak, te povezuje Klebera i Peranca.

Gdje su nestale puške?

Prema navodima u izvještaju AI-ja, cijeli je posao bio pod patronatom američke vlade kojoj je odgovaralo da se oružje, koje je stajalo u skladištima, upotrijebi u Iraku, gdje ga je trebala koristiti iračka vojska. No, nije potpuno sigurno jesu li pošiljke stigle do iračkih vojnika.

Peranec je spominjan i u istrazi britanskog parlamenta, čije je povjerenstvo istraživalo ulogu Velike Britanije oko izvoza naoružanja za Irak preko Hrvatske.

Istraga je pokrenuta 2007. godine. Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu izvoza oružja utvrdilo je da je britanska tvrtka PMS 2005. godine kupila u BiH 40.000 pušaka AK-47, odnosno kalašnjikova i prodala ih iračkom ministarstvu obrane. Tvrtka PMS oružje je kupila i transportirala preko hrvatske tvrtke Scout, čiji je vlasnik bivši turistički agent Ivan Peranec.

Kao kupac dokumente je potpisivao zamjenik glavnog tajnika iračkog ministarstva obrane dr. Ziad Katan, bivši šef za vojne nabave, koji je u bijegu jer je osumnjičen za pronevjeru čak 1,1 milijardu dolara.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:39