FILIPOVIĆ OSTAJE U PRITVORU

BRAT VOZAČA KAMIONA KOJI JE USMRTIO DVIJE DJEVOJČICE NA ODMORIŠTU KOD NOVSKE 'To je nesreća koja se može dogoditi svakome. To nije planirano ubojstvo'

 
Ivo Filipović (u krugu)
 Damir Krajač / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX

Zbog opasnosti od ponavljanja djela, Blažena Ereš, sutkinja istrage sisačkog Županijskog suda, produljila je za još dva mjeseca pritvor 60-godišnjem vozaču iz Sesveta Ivanu Filipoviću koji je okrivljen da je 7. lipnja oko 9.30 sati na odmorištu na 133. kilometru autoceste A3 kod Kutine u smjeru Zagreba skrivio tešku nesreću u kojoj su poginule dvije 14-godišnjakinje.

Osim djevojčica koje su s vršnjacima i profesorima iz daljske osnovne škole putovale na more, teško je ozlijeđeno više osoba. Tijekom očevida ustanovljeno je da je vozač šleperom u kojem je prevozio građevinsko ljepilo "uletio" u odmorište s brzinom od 90 km/h, što je bilo čak 50 km više od dozvoljene brzine i "kosio" sve pred sobom te se na kraju zaustavio u travnjaku kraj autoceste.

Vozač se branio da nije mogao ništa učiniti jer mu je blokirao tempomat i kočnice, a dan nakon nesreće na izvanrednom tehničkom pregledu ustanovljeno je da su kočnice, tempomat i svi vitalni dijelovi šlepera tvrtke Marin promet bili ispravni te da je brzina bila konstantna nakon što je ujutro nakon prospavane noći krenuo s odmorišta kod Županje.

- Na ovu odluku suda ćemo se žaliti među ostalim jer postoje mjere opreza, a jedna od njih je i privremeno oduzimanje vozačke dozvole. Postoje i dvije presude Europskog suda za ljudska prava u kojima jasno stoji da nema opasnosti od ponavljanja djela ako je osoba neosuđivana i kako se u postupcima koji su u tijeku mora poštivati presumpcija nevinosti. Na ovu odluku suda o produljenju pritvora uložit ćemo žalbu u petak - rekao nam je Filipovićev branitelj, odvjetnik Veljko Miljević.

Vozačev brat: 'To se može dogoditi svakome'

Slavko Filipović, brat pritvorenog Ivana Filipovića, još se nije čuo s njim, ali produljenje pritvora ga je, kaže, iznenadilo. Smatra da njegov brat sigurno nakon svega ne bi sjedao za volan.

- Ne može biti strah, pa to nije uopće učinjeno iz namjere, to je nesreća koja se može dogoditi svakome na putu. To nije, kako bih rekao, ni planirano ubojstvo ni smišljeno ni bilo šta. To je malo, kako bi rekao, ah... osuda malo neobična da se tako nešto odluči, ali nema veze, zakon valjda zna svoj posao - rekao je za RTL Danas Slavko Filipović. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:40