EKSKLUZIVNO U JUTARNJEM

BOŽO PETROV OTKRIVA PRVE POTEZE 'Plan je podijeliti Hrvatsku na tri do pet regija. I to nije sve...'

Lider Mosta ponavlja da neće biti trgovine, nego će tražiti dogovor oko reformi te, kaže, upravo rade popis svojih uvjeta i utvrđuju rokove provedbe zacrtanih planova Mosta

Nema govora o koaliranju, ustvrdio je Božo Petrov, prvi čovjek Mosta koji je izazvao darmar na hrvatskoj političkoj sceni, dan poslije rezultata izbora uoči sastanka u prostorijama stranke u centru Zagreba, na kojemu je s bliskim kolegama dogovarao kako i s kim dalje, izgovarajući ujedno najveći strah da će ih velike stranke razbiti pregovarajući s pojedinim članovima.

Jedinstvo u reformama

Petrovu se dogodilo baš ono što je želio, a o čemu je govorio prije točno mjesec dana u predizbornom intervjuu u Jutarnjem listu u kojemu je rekao: “Iskreno, volio bih da budemo jezičac na vagi koji će odlučivati o sastavu Vlade. U tom slučaju nitko ne bi mogao sastaviti Vladu a da ne provede reforme. Nas ne interesiraju ni HDZ ni SDP, mi ih uopće ne vidimo kao zasebne stranke nego kao istu interesnu skupinu i zato nam je sasvim svejedno tko će pobijediti.” Na pitanje može li se zamisliti kao premijer, rekao je da ne bježi od odgovornosti, ali da od njega postoje sposobniji ljudi...

Što se dogodilo danas, s kime ste se sastali, jeste li dobili konkretan poziv od SDP-a ili HDZ­-a, tko je prvi zvao?

- Osvanuo je sunčan dan, i doslovce i u prenesenom značenju. Pokrenule su se promjene, a to je najvažnije. Nismo euforični. Sretni, ali ne euforični, jer znamo što nas čeka - milijun poziva i milijun ponavljanja - nema trgovine, samo reforme. Dakle, poziva ima sa svih strana, ali ne pregovaračkih jer mi ne pregovaramo, naši uvjeti se znaju.

Što je Nacionalno vijeće Mosta danas odlučilo?

- Most okuplja ljude različitih svjetonazora, ali jedinstvene u stavu kako su reforme ključne za uređenu Hrvatsku.

Nacionalno vijeće Most­a danas je odlučilo da ostajemo jedinstveni u tom stavu. Više puta ste ponovili da inzistirate na reformama i da povjerenje za sastavljanje Vlade uvjetujete njihovim provođenjem. Što konkretno predlažete i u kojem roku, kakva je vaša lista želja i zahtjeva?

- Popis i rokove upravo konkretiziramo. Javnosti će sve biti pravovremeno dostupno. Riječ je o reformama javne, državne i lokalne (samo)uprave, poreznog sustava i pravosuđa.

Kakav administrativni preustroj zemlje predlažete, kako to županije treba reorganizirati i na koliki broj ih planirate srezati?

- Što se tiče regionalizacije, prijedlog konačnog broja regija je između tri i pet. O tome ćemo otvoriti javnu raspravu. Taj proces regionalizacije je, primjerice, u Danskoj trajao četiri godine pa se i u Hrvatskoj može očekivati slična složenost i dinamika procesa.

Kako planirate provesti resuverenizaciju monetarnog sustava i osigurati aktivniju ulogu HNB­a?

- Riječ je također o složenom procesu sa specifičnom dinamikom. To će biti posao za neovisnog guvernera HNB­a. Uvijek se zalažem za to da stručnjaci sjednu za stol i analiziraju stanje i potencijale monetarne politike.

Zadovoljan Metkovićem

Jeste li unatoč fantastičnim rezultatima razočarani što niste pobijedili u svom rodnom Metkoviću, gdje ste dobili 35,97, a Domoljubna koalicija 44,33 posto glasova?

- Nisam. Parlamentarni izbori su drukčija priča od lokalnih izbora. Ovdje se nije birao gradonačelnik Metkovića već zastupnici u Saboru. Rezultat u Metkoviću je više nego dobar.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nudi suradnju, bez ikakvih uvjeta. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović vas je pozvao da mu se pridružite kao partner, također izražava spremnost za provođenje reformi. Vi tvrdite da su to dva lica iste politike. Kako ćete onda odlučiti?

- Zasad su to najave. Vidjet ćemo njihov stav kada im predočimo reforme.

O vama ovisi tko će sastaviti Vladu. Kako ćete zadržati povjerenje birača? Predsjednik HDZ-a Karamarko upozorava da u slučaju da nikoga ne podržite provocirate nove izbore, čiji je rezultat krajnje upitan, jer bi država bila u blokadi.

- Država neće biti u blokadi. Sustav će i dalje normalno funkcionirati. Uostalom, trenutni gospodarski rast nije plod rada Vlade već više rezultat okolnosti. U blokadi će biti jedino fotelje koje su se mnogima omilile.

Vaš kolega Ivan Kovačić kaže da nećete podleći nemoralnim ponudama. Što bi to za vas značilo, što je nemoralna ponuda?

- Bilo kakvo nuđenje pozicija, potkupljivanje i slično kako bi se zadobila naša potpora. Inzistirat ćemo na reformama. Bez reformi nema suradnje.

U izbornoj noći čuvalo vas je osiguranje. Je li vam netko prijetio?

- Na izbornoj noći bilo je prisutno osiguranje koje se brinulo o sigurnosti čitavog skupa, što prema zakonu moramo poštivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:37