PRISTUP SCHENGENU

Božinović sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova članica EU: ‘Optimist sam...‘

Ministri unutarnjih poslova država članica usvojili su zajedničko pregovaračko stajalište o prijedlozima uredbi o registriranju migranata

Davor Božinović

 Ronald Goršić/Cropix

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a postigli su u petak u Luxembourgu veliki napredak u reformi migracijske politike i šengenskog zakonika, što bi i Hrvatskoj moglo pomoći u procesu pristupanja šengenskom prostoru.

"Ja sam optimist u tom smislu. Od početka smo govorili da ti procesi reforme migracijske politike i šengenskih pravila i pristupanja Hrvatske šengenu mogu ići zajedno i oni idu zajedno”, rekao je nakon sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministri unutarnjih poslova država članica usvojili su zajedničko pregovaračko stajalište o prijedlozima uredbi o registriranju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju podnositelja zahtjeva za azil te uspostavi mehanizma solidarnosti za rasterećivanje država članica na vanjskim granicama koje su najviše pod pritiskom migranata s Mediterana.

Prihvaćen je prijedlog francuskog predsjedništva o političkoj deklaraciji kojom bi se države članice obvezale da će pomoći južnim članicama u smislu premještanje tih migranata na svoj teritorij ili, ako to ne žele, da financijski ili materijalno pomognu u zbrinjavanju migranata.

“Veliki napredak na sastanku ministara unutarnjih poslova o paktu o migracijama i azilu. Velika većina članica podržala je prijedloge dviju uredbi o jačanju zaštite granica EU-a i mehanizam solidarnosti za potporu zemljama pod pritiskom”, izjavila je povjerenica Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Ministri su također postigli dogovor o pregovaračkom stajalištu o reformi šengenskog zakonika.

Reformom šengenskog zakonika želi se osigurati bolje upravljanje na vanjskim granicama u slučaju ozbiljnih prijetnji za javno zdravlje ili instrumentalizacije migranata, dok bi uvođenje privremenih kontrola na unutarnjim granicama trebala biti krajnja mjera kada se iscrpe sve druge mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:49