USKORO I UZVRATNI POSJET

Božinović s izraelskim ministrom javne sigurnosti: 'Izrael i Hrvatska okreću novu stranicu u sigurnosnoj suradnji i podižu je na stratešku razinu'

 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Jeruzalemu s izraelskim ministrom javne sigurnosti Giladom Erdanom
 Davor Božinović, Twitter

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Jeruzalemu s izraelskim ministrom javne sigurnosti Giladom Erdanom dogovorio jačanje suradnje u nizu područja, od suzbijanja raznih vrsta kriminaliteta do suradnje u zaštiti i spašavanju u prirodnim i humanitarnim katastrofama.

"Izrael i Hrvatska okreću novu stranicu u sigurnosnoj suradnji i podižu je na stratešku razinu", izjavio je Božinović Hini nakon jednosatnog sastanka u Jeruzalemu, jednog od prvih koje je Erdan održao uoči Međunarodnog foruma o domovinskoj sigurnosti.

U izjavi hrvatskim medijima Božinović je kazao da Hrvatska i Izrael razvijaju strateško partnerstvo koje je pokrenuto posjetom predsjednika hrvatske Vlade izraelskom premijeru.

Potvrda da Hrvatska igra važnu ulogu u međunarodnoj sigurnosti

"Nakon toga u našim odnosima dogodile su se važne stvari, uključujući i odluku koju je hrvatska Vlada donijela o nabavci zrakoplova F16. Što se tiče ovoga poziva za sudjelovanje na Međunarodnom sigurnosnom forumu koji je posvećen borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala ja to vidim kao potvrdu naših odnosa i potvrdu da Republika Hrvatska igra aktivnu ulogu u međunarodnoj sigurnosti", ustvrdio je Božinović.

Na sastanku s Erdanom postignut je dogovor o nizu konkretnih područja "o kojima se ubrzo očekuje formaliziranje suradnje". "Riječ je o razmjeni iskustava i najboljih praksi dviju respektabilnih policija koje se susreću s brojnim zajedničkim izazovima", ocijenio je Božinović za Hinu.

Na sastanku je najavljeno i formiranje radnih skupina zaduženih za provedbu suradnje po konkretnim pitanjima nadzora granica, kibernetičkog kriminaliteta, požara i hitnih slučajeva, ali i forenzičkih praksi.

Uzvratni posjet "vrlo skoro"

U MUP-u se doznaje da su stručne službe dvaju ministarstava dobile zadaću da u najkraćem roku revidraju postojeći sporazum iz 2009. koji bi integrirao nove prioritete u policijskom radu. Tako pripremljen sporazum potpisat će se tijekom uzvratnog posjeta izraelskog ministra Hrvatskoj koji se očekuje "vrlo skoro". Dogovoreno je da će za provedbu pojedinih područja suradnje iz tako prilagođenog sporazuma biti zadužene posebne radne skupine.

Prvi neposredni rezultat sastanka, kako se doznaje, bit će dolazak stručnjaka MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u posjet izraelskim kolegama s Državnog instituta za forenziku koji je jedna od vodećih ustanova takve vrste u svijetu. Ranije je, kako se doznaje, Izrael sličnu suradnju uspostavio jedino s američkim forenzičkim stručnjacima.

Na sastanku dvojice ministara bilo je riječi i o suzbijanju radikalizacije na internetu i zaštiti javnih prostora, na čemu će Izraelci raditi u suradnji s hrvatskim Ravnateljstvom policije. Upravo su ta područja prioriteti i u Europskom programu sigurnosti, što je Izraelu, kako se navodi, zanimljivo i s obzirom na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:03